Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Προκαλείτε και παραπληροφορείτε» - Η ανακοίνωση στο τουρκικό παραλήρημα

«Υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα...»

21 Μαΐου 2022 13:14
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Προκαλείτε και παραπληροφορείτε» - Η ανακοίνωση στο τουρκικό παραλήρημα
(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σκληρή απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί... δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου έδωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών.

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες. Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της» τονίζει το ΥΠΕΞ.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, σημειώνει η κυβέρνηση, μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία» τονίζει το ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση με τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ

Με αδιανόητες απειλές και απίστευτους ισχυρισμούς αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ στο ελληνικό διάβημα για την πτήση των τουρκικών μαχητικών σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share