Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ντελίριο Ερντογάν για τη θερμή υποδοχή Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Η απάντηση της Αθήνας

Εκνευρισμός στην Τουρκία

20 Μαΐου 2022 07:26
Ντελίριο Ερντογάν για τη θερμή υποδοχή Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Η απάντηση της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Ουάσιγκτον προκάλεσε εκνευρισμό και αμηχανία στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να έχει ανασύρει όποιο θέμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Οι επιθέσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από τους υπουργούς του είναι πολλαπλές και σε κάθε επίπεδο.

«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως της δίνουν και όπλα αλλά και έγκριση στις ΗΠΑ να χτίσει βάσεις. Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε: “Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε λοιπόν πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογαν προσπαθώντας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως αφερέγγυα χώρα.

ερντογάν

Σειρά πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος για την συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αναέφερε «Είπα στον ομόλογό μου Μπλίνκεν, πως πάντα τηρούσαν τις ισορροπίες στο Κυπριακό και στις πολιτικές της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα έχασαν αυτή την ισορροπία».

Η απάντηση της Αθήνας στο παραλήρημα Ερντογάν

Στις επιθέσεις που εξαπολύει η Τουρκία απάντησε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τονίζοντας ότι για την «ανισορροπία» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

«Η ισορροπία διαταράσσεται και το περιβάλλον ασφαλείας και η σταθερότητα διαταράσσονται με τις συμπεριφορές της Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Και δεν είναι πρόβλημα μόνο διμερές για την Ελλάδα, αλλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν ως πρόβλημα όλοι οι εταίροι στην περιοχή».

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως η ικανοποίηση από την επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι τεράστια, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι «η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σήκωσε πιο ψηλά την Ελλάδα, «συστήνοντας» την εκ νέου ως μία χώρα που έρχεται από μακριά και που μπορεί να πάει πολύ μακριά, που δεν είναι περιχαρακωμένη αλλά μιλά την ίδια γλώσσα με τις σύγχρονες δημοκρατίες του Δυτικού κόσμου και μάχεται για τις ίδιες αξίες, ιδέες και δημοκρατικές αρχές.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της Ελλάδας στο σύνολο των αξιών, των πολιτιστικών θεμελίων και των στρατηγικών επιδιώξεων της Δύσης. Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση και όραμα, δυνατότητες και προοπτικές. Μία χώρα που λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρεία, ταραχώδη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Μία χώρα που ορθώνει το ανάστημά της ώστε να προστατεύσει τα αδιαμφισβήτητα δίκαιά της και πάντα συμπαρατάσσεται με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του αναθεωρητισμού και των αυθαίρετων νέο-αυτοκρατορικών βλέψεων, είτε εκδηλώνονται στην Ουκρανία είτε αλλού».



 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share