Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει ένα σμήνος F-35» - Ποιο θα είναι το κόστος της αγοράς (video)

«Ελπίζουμε να προσθέσουμε το εκπληκτικό αεροσκάφος στη δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν...»

17 Μαΐου 2022 08:41
Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει ένα σμήνος F-35» - Ποιο θα είναι το κόστος της αγοράς (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια μεγάλη διπλή είδηση έκρυβε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν. Η Ελλάδα αποκτά πριν το τέλος της δεκαετίας μια μοίρα (18-24) αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.

Πρόκειται για τα μαχητικά αεροσκάφη που ήθελε να αγοράσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας μάλιστα την Τουρκία στο στενό πυρήνα των χωρών που συγκροτούσαν τη διεθνή κοινοπραξία κατασκευής του F-35, αρχικώς αποκληθέντος Joint Stike Fighter.

Δείτε επίσης: Το απρόοπτο στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν - Η γραβάτα με την ελληνική σημαία που «έκλεψε» από τον Τέρενς Κουίκ (Video)

Η επιλογή όμως της Άγκυρας να αποκτήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 προκάλεσε αντίποινα των Αμερικανών που ακύρωσαν την προγραμματισμένη παράδοση 100 F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ανάγκη ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και «φρεναρίσματος» της Τουρκικής προκλητικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35.

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μετά το 2028 η απόκτηση των F-35

Στη συνάντηση του στο Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν ν ανάψει το πράσινο φως για την ενίσχυση της Ελλάδας με τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς.

Δεδομένων των δημοσιονομικών ισορροπιών λόγω της επιβάρυνσής από την αγορά των 24 γαλλικών Ραφάλ και τον εκσυγχρονισμό 80 από τα F16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper, η αρχική συμφωνία είναι να ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο μετά το 2028. Το χρονικό αυτό ορόσημο δεν είναι τυχαίο, διότι το 2028 προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των Ελληνικών F-16.

Πόσο θα κοστίσει η αγορά της μοίρας των F-35

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin κάθε ένα F-35 κοστίζει περίπου 80 εκατ. δολάρια Fligh away, δηλαδή χωρίς όπλα. Για να αγοραστούν 24 F-35 από την Ελλάδα υπολογίζεται ότι το κόστος θα ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια, αφού εκτός από τα όπλα θα απαιτηθεί η δημιουργία νέων υποδομών και εκπαίδευση των χειριστών και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την Lockheed Martin λένε ότι στα F-35 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα όπλα που έχει σήμερα στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία για τα F-16.

Μειοψηφικό πακέτο της ΕΑΒ στην Lockheed Marti

Πολύ σημαντικό μέρος της συμφωνίας αφορά την επίσημη είσοδο της Lockheed Martin με μειοψηφικό πακέτο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Το Ελληνικό κράτος θα διατηρήσει το έλεγχο και το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΑΒ, ωστόσο η Lockheed Martin που συνεργάζεται ήδη με την ΕΑΒ για την κατασκευή τμημάτων των F-16 και των C-130 θα αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share