Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σήμερα η σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας - Η λύση για ηλιέλαιο και σιτηρά

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του εφοδιασμού;

28 Μαρτίου 2022 07:34
Σήμερα η σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας - Η λύση για ηλιέλαιο και σιτηρά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα στη 13:00 κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.

Η ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας είναι μια κρίση διαρκείας που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και χωρίς να αναμένεται σύντομα μια ευρωπαϊκή λύση.

Δείτε επίσης: Καύσιμα - Νέο σοκ με αυξήσεις: Συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά οι τιμές

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα.

Μαξίμου Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».

«Επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας» τόνισαν και πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.

H σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργαντά θα επικεντρωθεί επίσης σε δυο ακόμη ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα δεν αναμένεται να έχει κανένα πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών της. Φορτία με σιτηρά εξακολουθούν να έρχονται απρόσκοπτα από βαλκανικές χώρες και τον Καναδά, ενώ υπάρχουν εκτάσεις στην χώρα που με νέα σπορά μπορεί να καλύψει το όποιο πρόβλημα και την επόμενη χρονιά. Ακόμα και με το ηλιέλαιο όπου τα σούπερ μάρκετ δίνουν μέχρι πέντε λίτρα στον πελάτη, το πρόβλημα χαρακτηρίζεται πρόσκαιρο, που δεν έχει να κάνει με την προμήθεια του. Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες ηλίανθου, απλά μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος κατευθυνόταν στην βιομάζα, αλλά πλέον η αγορά θα στρέψει την χρήση του για ηλιέλαιο. Μάλιστα, με ευρωπαϊκή απόφαση οι αγρότες μπορούν να σπείρουν και σε εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση χωρίς να χάσουν τις επιδοτήσεις.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share