Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο Χότζας, οι χωρικοί και το… ουκρανικό σουβλάκι!

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό» - Αβραάμ Λίνκολν

21 Μαρτίου 2022 15:16
Ο Χότζας, οι χωρικοί και το… ουκρανικό σουβλάκι!
Από Κυριάκος Μελλίδης

Αντιμέτωπη με σκληρή πλέον κριτική από μεγάλη μερίδα των πολιτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την επιλογή να μοιράσει… ψίχουλα στον Έλληνα καταναλωτή, την ίδια ώρα που εκείνος βλέπει τη μία αύξηση στις τιμές μετά την άλλη να μικραίνει την αγοραστική του δυνατότητα.

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης - «Δεν κρυώνει ο κόσμος σήμερα! Σε προ κρίσης τιμές τα καύσιμα μετά την επιδότηση» (Video)

Οι ημέρες και τα έργα των αρμοδίων στο «τιμόνι» της χώρας καλύπτονται από το πέπλο του «τι να κάνουμε κι εμείς, αφού συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα!» Το πρωτοακούσαμε μετά την πρώτη έξαρση του κορωνοϊού και δυο χρόνια μετά καθιερώθηκε πια στα χείλη των κυβερνώντων, έπειτα και από την… ενεργειακή πανδημία που μας έπληξε, παράλληλα με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Για να μην παρεξηγούμαστε, δε διαφώνησε κανείς με το απολύτως προφανές: Όντως όλες οι μεγάλες συμφορές που μας έχουν βρει την τελευταία τριετία έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο. Όντως έχουν αποτελέσει πρόκληση για τις κυβερνήσεις της πλειοψηφίας των κρατών σε όλη την υφήλιο. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως το εκλογικό σώμα της εκάστοτε χώρας επιλέγει με την ψήφο του ποιος θα κουμαντάρει το «πλοίο», έχοντας την απαίτηση να μη βυθιστεί εκείνο ούτε στη χειρότερη φουρτούνα, αλλά και να μην πνιγεί κανείς από τους επιβάτες στο μεταξύ.

ακριβεια-μητσοτακησ

Το παγόβουνο και τα βιολιά

Στο τέλος της ημέρας, μπορεί το πλοίο να φτάσει στο λιμάνι με σκισμένα πανιά και δέκα σανίδια λιγότερα στο κατάστρωμα, μα τι νόημα έχει να έχουμε όλοι -εκτός του πληρώματος- πνιγεί στην πορεία; Οι βιολιτζήδες στον Τιτανικό πολύ καλά έκαναν και συνέχισαν να παίζουν μέσα σε όλο τον πανικό που επικρατούσε γύρω τους, αλλά η μελωδία τους δύσκολα θα σταματούσε το βαπόρι από το να καταλήξει στον βυθό του Ατλαντικού και να πάρει μαζί του τόσες και τόσες ψυχές.

Το πλάνο με τον αξύριστο καπετάνιο, που με θλιμμένο και απολογητικό ύφος είναι έτοιμος να μείνει στη θέση του μέχρι το τέλος και να πέσει στο καθήκον, δύσκολα μπορούσε να πείσει ακόμη και τον Τύπο των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και την κοινή γνώμη της εποχής, από το να του επιρρίψει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τραγική κατάληξη.

Η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, ωσάν άλλα παγόβουνα έρχονται από το… πουθενά και καθένα τους ανάγεται ως ο κακός της υπόθεσης, ψάχνοντας να βρούμε αν φταίει η φύση τους, ο όγκος, το σχήμα και η ταχύτητα.

ακριβεια-αυξησεισ

Ο Χότζας και οι χωριανοί

Στη σημερινή κοινωνία της συνεχούς ενασχόλησης του πολίτη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατακλύζεται το ελληνικό ίντερνετ με φωτογραφίες από γνωστές εφαρμογές που σου παρέχουν τη δυνατότητα να παραγγείλεις φαγητό, δείχνοντας το πιτόγυρο να πωλείται πλέον στα 3,50 ευρώ, από τα 2,70 ευρώ πριν από μία μόλις εβδομάδα. Οι εν λόγω εικόνες συνοδεύονται από χιούμορ και αγανάκτηση τις περισσότερες φορές. Αλλά ίσως σύντομα δούμε και εκεί μία γενναία επιδότηση της τάξης των 0,30 ευρώ.

Πάμε και στη γνωστή ιστορία που μας έρχεται από τον 13ο αιώνα, κάπου από την Μέση Ανατολή:

«Ο Χότζας συναντά ένα συγχωριανό του και ακούει το παράπονό του:

- Το σπίτι, Χότζα μου, είναι πολύ μικρό και δεν χωράμε εκεί μέσα εγώ, η γυναίκα μου, τα τέσσερα παιδιά μου και οι γονείς μου.

Τότε ο Χότζας, προς μεγάλη έκπληξη του συγχωριανού του, λέει:

- Βάλε μέσα στο σπίτι και τις κότες σου.

Όταν ξαναβρίσκονται τον ρωτάει αν βελτιώθηκε η κατάσταση.

- Τώρα, Χότζα μου, είμαστε ακόμη πιο στριμωχτά, λέει ο κακόμοιρος.

- Ωραία. Βάλε στο σπίτι και τα γουρούνια που έχετε στην αυλή.

- Μα, Χότζα μου, θα γίνει ακόμη χειρότερη η κατάσταση. Αφού ήδη δεν χωράμε εμείς, έχουμε και τις κότες…

Ωστόσο, ο Χότζας επιμένει και ο φίλος μας ακολουθεί τη συμβουλή. Φυσικά τα πράγματα χειροτερεύουν και την επόμενη φορά που βρίσκει τον Χότζα περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα. Ο Χότζας όμως του προτείνει να βάλει στο σπίτι και το άλογο! Σε λίγες μέρες που οι δύο συγχωριανοί συναντιούνται ο φίλος μας έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης:

- Χότζα μου, πριν δεν χωρούσαμε να στρίψουμε, τώρα δεν χωράμε ούτε όρθιοι να σταθούμε.

- Ωραία, λέει ο Χότζας, τώρα βγάλε όλα τα ζώα από το σπίτι.

Την επόμενη φορά που βρέθηκαν ο Χότζας ρώτησε το συγχωριανό του πώς είναι τώρα με το πρόβλημα του χώρου και ο συγχωριανός του απαντά περιχαρής:

- Τώρα, είμαστε μια χαρά, είμαστε πολύ άνετα στο σπίτι. Ο Αλλάχ να σε έχει καλά, σοφέ μου Χότζα!»

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share