Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Αμέσως μετά το πέρας της τριήμερης συζήτησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο

30 Ιανουαρίου 2022 21:27
Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απορρίφθηκε με 156 «κατά» η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, υπέρ 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ υπήρξε και ένα «παρών», που προέρχεται από τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Από την ψηφοφορία απουσίασε η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

κυριακοσ-μητσοτακησ

Το έδαφος για την αντιπαράθεση πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε λειάνει το άγριο επεισόδιο Αδωνη Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη στο καφενείο της Βουλής, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός στην κεντρική του τοποθέτηση χαρακτήρισε «αμήχανη» και «αδιέξοδη» την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτίμησε ότι η χρήση του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού όπλου από την αξιωματική αντιπολίτευση φανερώνει το πολιτικό, δημοσκοπικό και εσωκομματικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα.

Πρόταση μομφής – Μητσοτάκης σε Τσίπρα: "Να ζητήσετε συγγνώμη για την άθλια σκευωρία Novartis - Ποιος να κυβερνήσει;"

«Κύριε Τσίπρα μας ενημερώσατε στην ομιλία σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμησή σας είναι το ίδιο ακριβής όπως όταν είπατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο ο Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να διαστρέφει την πραγματικότητα. Κάθε πρόταση και δύο ψέματα, όχι ένα. Θα αποδομήσουμε ένα-ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα εδώ μέσα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές και δημιουργικές σκέψεις», σχολίασε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ελάχιστες τέτοιες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εξάγει τα εσωκομματικά της προβλήματα. Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι για να μιλήσει στους πολίτες για την εικόνα της χώρας σήμερα αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε: «Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε τίποτα για μία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει εσωκομματικές πληγές.

«Η συγγνώμη δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν την έμαθαν. Και από όσους δεν την εξέφρασαν ποτέ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Η δημόσια αυτοκριτική και η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού, είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία», σχολίασε.

Αναφορικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίς», ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ελλείψεις στον συντονισμό, ωστόσο απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση, επειδή κράτησε ανοιχτή την Αττική Οδό, όταν πέρυσι, στη «Μήδεια», κατηγορούσε την κυβέρνηση, επειδή την είχε κλείσει.

κυριακοσ-μητσοτακησ

Για την πανδημία και την οικονομία τόνισε: «Οι όποιες αστοχίες, δεν μηδενίζουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνηση. Δεν ξεχνάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης χωρίς να τον αναφέρω τον εαυτό του σε αυτό που είπα…Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εδώ και δύο χρόνια, η Πολιτεία στήριξε την οικονομία και την κοινωνία με 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάλυψε τις αμοιβές και την ασφάλιση όσων δεν δούλεψαν. Ανέστειλε οφειλές και κυρίως κράτησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας παντού στη χώρα. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη μειώθηκε κατά 22%. Ο μηδενικός φόρος των γονεϊκών παροχών έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά. Η χώρα μας γίνεται έδρα διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών. Κάτι πρέπει να βλέπει στη χώρα μας η Microsoft για την επένδυσή της και η Cisco με τις εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης…».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Χρωστάτε 103 συγγνώμες στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι!"

Με περαστικά στην Μαριέττα Γιαννάκου για την περιπέτεια υγείας που περνά, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε εξαρχής σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έφτασε στο σημείο να του πει ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τους νεκρούς στο Μάτι.

τσιπρασ-αλεξησ

«Το Μάτι ήταν και παραμένει ένα συλλογικό τραύμα και απαιτεί σεβασμό και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που κάνετε για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες. Πού είναι άραγε εκείνος ο σύμβουλός σας ο κ. Συνολάκης που έλεγε να εκκενώσουμε την Μαραθώνος σε 25 λεπτά;

Το περίφημο 112 πού ήταν να στείλει οδηγίες για το πώς θα επιβιώσουν επί ώρες στην παγωνιά και στο κρύο; Πού ήταν το Κράτος; Ακόμη και όταν επενέβη ο Στρατός έλαβαν εντολή να αφήσουν ό,τι κάνουν και να μαζευτούν στην έξοδο 10 της Αττικής Οδού που ήταν μαζεμένα τα τηλεοπτικά συνεργεία για να πάρουν πλάνα. Όλα για την επικοινωνία! Ντροπή πιά!

Αλλά ζητήσατε συγγνώμη αν και εμείς καταλάβαμε ότι φταίνε όλοι οι άλλοι: Το χιόνι που σας αιφνιδίασε γιατί έπεσε μεσημέρι ενώ συνήθως πέφτει νύχτα, οι παραχωρησιούχοι, οι μετεωρολόγοι.

Και μας λέτε ότι δεν κρατούσατε πρακτικά σε κρίσιμη σύσκεψη. Τελικά ο μόνος που κρατάει πρακτικά ς’ αυτή την κυβέρνηση είναι ο κ. Φουρθιώτης. Αλλά ξέχασα, ζητήσατε συγγνώμη, μόνο που όπως λέει ο λαός μας, όταν ανακαλύφθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο.

Αλλά δεν θα καθαρίσετε με μία συγγνώμη.

τσιπρασ-αλεξησ

Δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα. Φοβάμαι ότι δεν αρκεί μια συγγνώμη για να καθαρίσετε. Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. 23 χιλιάδες σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους τους μέσα στην πανδημία άδικα. Εσείς αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι σας σας έλεγαν να το ενισχύσετε και αν το κάνατε οι μισοί θα είχαν σωθεί. Εσείς χωρίς ντροπή λέγατε ότι δεν έχετε τέτοια μελέτη.

Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή που ξενυχτά στην αγωνιώδη μάχη να σώσει ζωές. Εσείς με την απέχθειά σας για κάθε δημόσιο και κοινωνικό τους στερείτε όπλα. Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε οικογένεια που φοβάται το αύριο και βλέπει το μισθό να τελειώνει στα μέσα του μήνα γιατί εσείς διευκολύνατε να μπει κεφαλικός φόρος. Χρωστάτε συγγνώμη σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες γιατί εσείς παίξατε με τον πατριωτισμό τους. Εκμεταλλευτήκατε την αγάπη τους για την Ελλάδα και την Μακεδονία για να κερδίσετε μερικές ψήφους. Και έρχεστε και λέγατε ότι εμείς πουλάμε την Μακεδονία για συντάξεις.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share