Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες! Πού και πώς ψηφίζετε για πρόεδρο - Τα εκλογικά τμήματα και τα δικαιολογητικά

Πώς θα γίνει η διαδικασία

5 Δεκεμβρίου 2021 07:38
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες! Πού και πώς ψηφίζετε για πρόεδρο - Τα εκλογικά τμήματα και τα δικαιολογητικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με φόντο την ανάδειξη του διαδόχου της Φώφης Γεννηματά, η οποία «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, διεξάγεται σήμερα Κυριακή (05/12) ο πρώτος γύρος των εκλογών για την προεδρία στο Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). Παράλληλα, δείτε εδώ ποιον δίνουν φαβορί οι δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, την ηγεσία της παράταξης διεκδικούν έξι υποψήφιοι (κατ' αλφαβητική σειρά): Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης. Υπενθυμίζεται ότι εάν κριθεί αναγκαίο, ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου άναμεσα στους δύο υποψηφίους που συγκέντρωσαν την προτίμηση των ψηφοφόρων.

Τα εκλογικά κέντρα

Για τη διαδικασία έχουν στηθεί 840 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα (δείτε τα εδώ), αλλά και 22 σε χώρες του εξωτερικού, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 07:00 και να κλείνουν στις 19:00. και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα να εξάγονται κατά τις 21:30.

Υπενθυμίζεται πως στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ θα γίνουν ως εξής:

  • Στα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 (τοπική ώρα).
  • Στα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 (τοπική ώρα).
  • Στα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε.Ε. από 09:00 έως 17:00 (τοπική ώρα).
  • Στα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 (τοπική ώρα).
  • Στα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 09:00 έως 16:00 (τοπική ώρα).
  • Στα εκλογικά τμήματα του Καναδά: Μόντρεαλ από 09:00 έως 15:00 και Τορόντο από 09:00 έως 14:00 (τοπική ώρα).

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι της παράταξης ή, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής.

Πάντως, όσοι ψηφίσουν, πρέπει να δώσουν το αντίτιμο των 3 ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι δικαίωμα ψήφου δεν έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένα μέλη άλλου κόμματος.

Στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού (δείτε τα εδώ), δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Πώς ψηφίζετε

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έναν σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν.
Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

Πού θα ψηφίσουν οι έξι υποψήφιοι

Οι έξι υποψήφιοι που διεκδικούν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, θα ψηφίσουν σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, ο Παύλος Γερουλάνος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο Χάρης Καστανίδης στο Ε' Διαμέρισμα της Δημοτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης, ο Γιώργος Παπανδρέου στο Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου και ο Παύλος Χρηστίδης στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αθηναίων.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share