Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δένδιας από Κύπρο: "Συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία"

Όσα δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την κυπριακή πρωτεύουσα

16 Νοεμβρίου 2021 15:31
Δένδιας από Κύπρο:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε από το βήμα του Economist στην Λευκωσία, αναφερόμενος στις συμφωνίες για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) με γειτονικές χώρες της Ελλάδας, οι οποίες έχουν -όπως είπε- ρητή αναφορά στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών!

Ο κ. Δένδιας έχει επισημάνει πολλάκις στο παρελθόν την ανάγκη να προστατευθεί η κυριαρχία της χώρας.

δενδιασ-κυπροσ

Χαρακτήρισε ωστόσο "όνειρο μακρινό" μια αντίστοιχη προοπτική σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλώντας για συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα.

"Οι συμφωνίες αυτές δεν αποτελούν ούτε άμεση ούτε έμμεση απειλή για τρίτες χώρες", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθεί τη συνεργασία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, μέσω τριμερών και πολυμερών σχημάτων.

νικοσ-δενδιασ-βουλη

Συμπλήρωσε, δε, πως "τα σχήματα αυτά δεν αποσκοπούν στην περικύκλωση και στον αποκλεισμό της Τουρκίας, αλλά είναι ανοιχτά σε όλους, με τον απαράβατο όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου."

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομόλογός του από την Κύπρο, Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας: "Η a-la-carte επίκληση του, οι πολιτικές που ακολουθεί, οι οποίες έχουν ως βάση μια αναχρονιστική, αναθεωρητική προσέγγιση με νεοαποικιακά/νεο-οθωμανικά χαρακτηριστικά και με τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας να είναι το κυρίαρχο δεδομένο, έχουν οδηγήσει την Τουρκία εκτός των περιφερειακών συνεργασιών.

χριστοδουλιδησ-κυπροσ

Δεν μπορούμε, ευτυχώς ή δυστυχώς, να αλλάξουμε τη γεωγραφία, φυσιολογικά θα επιθυμούσαμε την Τουρκία να είναι μέρος των περιφερειακών συνεργασιών. Η συμμετοχή της όμως και πολύ περισσότερο, η έναρξη των όποιων συζητήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία και την εκπλήρωση από μέρους της Άγκυρας της βασικής προϋπόθεσης, που θα επιτρέψει την έναρξη σχετικών συζητήσεων: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου."

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share