Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: «Μη φοβάσαι θα είναι κοντά οι άγγελοι» - Η ζωγραφιά 7χρονης που «τσακίζει» καρδιές (photo)

Ράκος και η αδελφή της

27 Οκτωβρίου 2021 12:51
Κηδεία Φώφης Γεννηματά: «Μη φοβάσαι θα είναι κοντά οι άγγελοι» - Η ζωγραφιά 7χρονης που «τσακίζει» καρδιές (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Κλίμα οδύνης και συγκίνησης επικρατεί από νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, όπου από τις 10:00 έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Φώφης Γεννηματά.

Απλός κόσμος συρρέει για να αφήσει ένα λουλούδι και να αποχαιρετήσει την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ αναφέρεται και στο ήθος και την αγωνιστικότητά της.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε πάνω στο φέρετρό της τη ζωγραφιά μιας 7χρονης, που τη συνοδεύουν κόκκινα λουλούδια. Η Κατερίνα έχει ζωγραφίσει λουλούδια και καρδιές και γράφει: «Σ’ αγαπώ. Μη φοβάσαι, θα είναι κοντά οι άγγελοι».

Η ζωγραφιά 7χρονης που «τσακίζει» καρδιές στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Ράκος η αδερφή της - Ζήτησε να μείνει μόνη μέσα στη Μητρόπολη

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης τελείται αυτή την ώρα το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής Ώρα Ελλάδος, από νωρίς το πρωί δίπλα στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά στέκεται η αδερφή της, Μαίρη, η οποία έχει ήδη «χτυπηθεί» δυο φορές από καρκίνο στο παρελθόν και ζήτησε να παραμείνει μόνη με την αδερφή της για μισή ώρα.

Η μαρτυρία για την Φώφη Γεννηματά που συγκλονίζει - Έξι χρόνια μετά ήρθε η αποκάλυψη

Ακόμη μια μαρτυρία απόδειξη πως η Φώφη Γεννηματά δεν χρησιμοποίησε ποτέ την υγεία της για να γλιτώσει τις επιθέσεις, έρχεται στο φως της δημοσιότητας έξι χρόνια μετά και αφορά την απουσία της από τη Βουλή όταν ψηφιζόταν το Σύμφωνο Συμβίωσης. Παράλληλα, αυτή την ώρα πραγματοποιείται το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της Φώφης Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών.

Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν υπέρ του συμφώνου, όπως και όλοι οι βουλευτές του κόμματός της. Αλλά την ημέρα της ψηφοφορίας, εκείνη ήταν απούσα.

Δέχτηκε πολλές επιθέσεις για την απουσία της αυτή και, μάλιστα, για χρόνια. Ποτέ δεν εξήγησε το γιατί. Ποτέ δεν απάντησε.

Ακόμη και όταν έκανε αναρτήσεις υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης ή όταν εμφανιζόταν στο Pride της Αθήνας, δεχόταν επιθέσεις επειδή δεν το είχε ψηφίσει και ειρωνείες επειδή, ενώ δεν ψήφισε, εμφανιζόταν στο Pride. Την κατηγορούσαν πως ό,τι έκανε, το έκανε για να «διασκεδάσει» τις αρνητικές εντυπώσεις.

Δεν απάντησε στις επιθέσεις

Και πάλι, ποτέ δεν απάντησε.

Ήταν τουλάχιστον περίεργο πώς μια αρχηγός κόμματος, που πίεζε να ψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης, που είχε κάνει ερωτήσεις στον τότε πρωθυπουργό, την κρίσιμη ώρα, στην κρίσιμη ψηφοφορία, απουσίασε. Και δεν εξήγησε ποτέ το γιατί.

Έξι χρόνια μετά και ενώ η ίδια δεν είναι πια στη ζωή, αποκάλυψε το γιατί, με ένα κείμενό του στη Lifo, ο Άρης Δημοκίδης.

Όπως έγραψε, η Φώφη Γεννηματά προτίμησε να δέχεται επιθέσεις, παρά να πει την αλήθεια και να τη λυπηθούν…

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο Άρης Δημοκίδης, όταν και εκείνος αναρωτήθηκε δημόσια για τη στάση της Φώφης Γεννηματά, στενότατος συνεργάτης της, του έστειλε ένα μήνυμα: «Χτυπάνε όλοι τη Φώφη, αλλά φαντάζομαι ότι ξέρεις γιατί έλειπε», θυμάται ο δημοσιογράφος.

Και ήταν σαφές πως αυτό που άφηνε να εννοηθεί ήταν ότι η απουσία της οφειλόταν σε θέμα υγείας. Η Φώφη Γεννηματά δεν είχε κρύψει ποτέ τη μάχη της με τον καρκίνο, άλλωστε.

Ο διάλογος

Ακολούθησε ο εξής διάλογος – πάντα όπως περιγράφει ο Άρης Δημοκίδης:

– «Και τότε γιατί δεν το λέτε και την αφήνετε να τρώει όλο αυτό το κράξιμο; Αφού είναι γνωστό πως ήταν υπέρ του Συμφώνου και πως δεν θα ντρεπόταν καθόλου να το ψηφίσει – αντιθέτως – γιατί την αφήνετε έτσι ακάλυπτη;».

«Είναι δική της επιλογή».

– «Εντάξει, να μην πει κάτι αυτή, αλλά μια ανακοίνωση απ’ το κόμμα, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις;».

«Όχι, όχι με τίποτα! Δεν θέλει με τίποτα».

– «Μα γιατί;».

«Δεν θέλει με τίποτα να χρησιμοποιεί τα θέματα της υγεία της, ούτε ως δικαιολογία, ούτε ως ασπίδα. Και ούτε φυσικά ως διαφήμιση. Δεν θέλει την ‘ψήφο συμπάθειας’, ή την ‘αποδοχή λόγω οίκτου’. Δεν θέλει να τη λυπούνται ή να τη δικαιολογούν. Και σε αντίθεση με άλλους που ‘πουλάνε’ τα προσωπικά τους ή τα προβλήματα υγείας για να κερδίσουν δημοτικότητα, προτιμά ακόμα και να τα κρύψει όσο μπορεί, παρά να φανεί πως πάει να τα εκμεταλλευτεί».

– «Δεκτό και αξιοθαύμαστο, αλλά δηλαδή, αντί να κάνει αυτά, θεωρεί ότι είναι καλύτερο να την κράζουν όλοι τώρα; Ακόμη και να χάσει ψήφους;».

«Ναι, το προτιμάει», απάντησε ο στενός συνεργάτης της. Και ζήτησε να μην αναφέρει ο Άρης Δημοκίδης, σε εκείνη τη φάση, αυτά που του είπε και να μην προσπαθήσει να τη δικαιολογήσει δημοσίως.

«Παράδειγμα αξιοπρέπειας και δύναμης»

Ο δημοσιογράφος τήρησε την υπόσχεσή του και, επί έξι χρόνια, δεν αποκάλυψε ποτέ αυτή την αλήθεια.

Μετά το θάνατό της, πλέον, έφερε στο φως την πραγματικότητα για την πολυσυζητημένη απουσία της Φώφης Γεννηματά από τη Βουλή, τη μέρα της ψήφισης του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μία απουσία που «μετρήθηκε» στα κατά της

«Παρότι η Γεννηματά υπήρξε σημαντική σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε όλη τη ζωή της, για χρόνια μετά θα αντιμετωπιζόταν με καχυποψία. Σε κάθε κίνησή της υπέρ της κοινότητας, όλοι θα ξαναθυμούνταν την απουσία της απ’ τη Βουλή…

Της το είχαν πολλοί κρατημένο, κι αυτή στωικά το υπέμεινε και συνέχιζε να κάνει αυτό που πίστευε: Να βοηθά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, χωρίς να περιμένει κάποιο μπράβο ή ψήφους.

Είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα της αξιοπρέπειας και της δύναμής της, για την οποία μιλούν – δικαίως – όλοι σήμερα», κατέληξε στο κείμενό του ο Άρης Δημοκίδης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share