Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Φώφη Γεννηματά: Η 10ετης μάχη να γίνει μάνα στο πρώτο της παιδί! Οι φόβοι για την κληρονομικότητα του καρκίνου (Video)

Είδε τους γονείς της να πεθαίνουν από καρκίνο

27 Οκτωβρίου 2021 11:23
Φώφη Γεννηματά: Η 10ετης μάχη να γίνει μάνα στο πρώτο της παιδί! Οι φόβοι για την κληρονομικότητα του καρκίνου (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Φώφη Γεννηματά εκτός από μια δυναμική γυναίκα και καταξιωμένη πολιτικός ήταν και μια αφοσιωμένη μητέρα. Έδωσε αγώνα δέκα χρόνια για να αποκτήσει το πρώτο της παιδί, καθώς οι γιατροί της το είχαν σχεδόν αποκλείσει. Τελικά απέκτησε τρία παιδιά, τα οποία λάτρευε. Παράλληλα, διαβάστε μια μαρτυρία για την Φώφη Γεννηματά που συγκλονίζει.

Μια ζωή μαχήτρια. Πάλευε παντού με όλες της τις δυνάμεις. Δεν το έβαζε κάτω. Χρόνια ολάκερα στον πολιτικό στίβο, 13 χρόνια με τον καρκίνο, 10 χρόνια για να γίνει μανούλα.

«Στα 21,5 παντρευτήκαμε και σχεδόν αμέσως διαπιστώσαμε ότι αντιμετωπίζαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και σχεδόν μας το απέκλεισαν. Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι. Αρχίσαμε να ψάχνουμε όλη αυτή τη διαδικασία και τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία. Δεν ήρθε φυσιολογικά, ήταν η τελευταία προσπάθεια που κάναμε. Τα άλλα δύο ήρθαν φυσιολογικά» είχε πει η Φώφη σε συνέντευξή της στον Ant1, το 2019.

Η πρώτη σκληρή μάχη για την απόκτηση παιδιού κερδήθηκε! Η ανακοίνωση ότι θα γίνει τελικά μανούλα ήταν μια στιγμή που είχε χαραχτεί βαθιά μέσα της.

«Ήταν σαν να μου χάρισαν τον ουρανό. Ξαναέζησα, ξαναέζησα από την αρχή. Ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Και ακόμα καλύτερη όταν την πήρα στα χέρια μου, γιατί όταν έχεις περάσει όλα αυτά… να τελειώσουν και να έχεις το παιδί στο σπίτι. Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά. Σήμερα έχω τρία παιδιά, είμαι πολύ περήφανη γι΄ αυτά, είναι η ζωή μου όλη» είχε πει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για τα παιδιά της σε συνέντευξη στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» στον Αlpha.

Φώφη Γεννηματά: Τα τρία παιδιά και οι αγωνίες της

Η 24χρονη σήμερα Αιμιλία είναι ο καρπός του έρωτα της με τον πρώτο της σύζυγο, Αλέξανδρο Ντέκα. Το 2003 η Φώφη Γεννηματά παντρεύτηκε τον δεύτερο άντρα της, τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη, με παρανυφάκι την 6χρονη τότε Αιμιλία. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά. Τον 17χρονο σήμερα Γιώργο, ο οποίος θέλει να σπουδάσει στη νομική και τη 15χρονη Κατερίνα.

Ήθελε να είναι πάντα δίπλα τους. Να μη χάνει λεπτό από τις απλές αλλά σπουδαίες στιγμές της καθημερινότητας με τα παιδάκια της. Της είχε κοστίσει πολύ το γεγονός ότι δε συνόδευσε την κόρη της Αιμιλία όταν πήγε να σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Σκωτία το 2015, καθώς ήταν οι εθνικές εκλογές. Ήταν όμως κοντά της όταν πήρε το πτυχίο.

Ήταν μια τρυφερή, γλυκιά, δοτική μαμά. Όταν μιλούσε για τα βλαστάρια της έλαμπαν τα μάτια της. «Εγώ αυτό που θέλω είναι να βλέπω τα παιδιά μου ευτυχισμένα. Να προκόβουν, να στέκονται στα πόδια τους» είχε πει στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Ποιους «χτυπάει» ο καρκίνος - Ο ρόλος της κληρονομικότητας και οι πιθανότητες ανάλογα με τον τύπο

Μιλώντας στο MEGA, η Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος – Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας, δήλωσε: «Υπάρχει σε κάποιους καρκίνους τις περισσότερες φορές είναι τυχαίο γεγονός. Οι ειδικοί θα χτυπήσουν καμπανάκι. Ο καρκίνος είναι νόσημα γενετικό και κάποιοι πρέπει να ανησυχούν περισσότερο. Κάποιοι καρκίνοι όπως του μαστού ωοθηκών και του παχέος εντέρου έχουν ένα ποσοστό λόγω κληρονομικότητας».

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Καραγιάννης – Ογκολόγος – Παθολόγος εξηγεί πως «ο καρκίνος είναι γενετικό νόσημα -Οι μεταλλάξεις καταργούν κανόνες τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται. Οι γονείς ανησυχούν. Υπάρχουν κανόνες ποτέ να ελέγξουμε άνθρωπο. Καπνιστή 80 ετών δεν θα τον ελέγξω για κληρονομικότητα αλλά γυναίκα στα 35 ναι».

Η κ. Σαριδάκη, τονίζει πως ο καρκίνος του μαστού έχει 5-10% σαφή κληρονομική προδιάθεση και 15% οικογενή προδιάθεση. «Αν έχει προδιάθεση 80% θα τον εντοπίσουμε με διαρκή παρακολούθηση» συμπληρώνει ο κ. Καραγιάννης.

Από την άλλη πλευρά, «ασπίδες» κατά του καρκίνου θεωρούνται:

  • Καλό σωματικό βάρος
  • Γυμναστική
  • Όχι στο κάπνισμα
  • Αλκοόλ με μετρό
  • Καλή διάθεση
  • Θετική ενέργεια – σκέψη

Όλα αυτά, τη στιγμή που «τρέχουν» και οι εξελίξεις, όπως για το εμβόλιο του καρκίνου.

Παράλληλα οι γιατροί αισιοδοξούν πως η σήμερα ακριβή γονιδιακή εξέταση σύντομα θα συνταγογραφείται.

Κληρονομικότητα καρκίνου: Πόσες είναι οι πιθανότητες ανάλογα με τον τύπο

Την ίδια στιγμή, ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος, ιατρός και γενετιστής, μίλησε στο MEGA για την κλήρονομικότητα του καρκίνου.

«Οι περισσότερες μορφές του καρκίνου για όλα τα όργανα, δεν ειναι κληρονομικές, είναι γενετικές. Ο καρκίνος του μαστού, παγκρέατος, στομάχου, παχέος εντέρου είναι κληρονομικός. Η μετάλλαξη, η αλλαγή του γονιδίου, όπου έχει γίνει η βλάβη, δεν είναι μόνο στα σωματικά κύτταρα.

Οι άνθρωποι πιθανότατα να αναπτύξουν καρκίνο στα ίδια όργανα. Ένα υγειονομικό τεστ, μία σύγχρονη μέθοδος που σκανάρει το γονιδίωμα του ασθενή, το οποίο βρίσκει τη μετάλλαξη και έγκαιρα να επέμβουμε, οι καρκίνοι προλαμβάνονται, δεν είναι μόνο οι χημειοθεραπείες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε:

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share