Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021

28η Οκτωβρίου: Παρέλαση με... Μέρκελ! Το παρασκήνιο της πρόσκλησης

Αναλυτικά το πρόγραμμά της και η ατζέντα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

22 Οκτωβρίου 2021 13:52
28η Οκτωβρίου: Παρέλαση με... Μέρκελ! Το παρασκήνιο της πρόσκλησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την τελευταία της επίσκεψη ως καγκελάριος της Γερμανίας στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει η Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική πρόσκληση είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τετ α τετ που είχε με μαζί της στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία.

Η Μέρκελ είχε αποδεχθεί την πρόσκληση και το μόνο που απέμενε ήταν να οριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης. Κάτι που έγινε σήμερα, Παρασκευή (22/10).

Μετά την τελευταία της επίσκεψη, ως καγκελάριος, στην Τουρκία, η Μέρκελ θα ταξιδέψει έτσι και στη χώρα μας, ανήμερα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη Καγκελάριος είχε προχωρήσει και σε παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά καθώς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης με τον Ερντογάν, τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών (διερευνητικές επαφές) για την επίλυση των διαφορών πρέπει να συνεχιστεί.

«Κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό.

Παρέλαση με... Μέρκελ

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθάρισε νωρίτερα πως οι μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε όλη τη χώρα.

Παρέπεμψε μάλιστα στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, που εκδόθηκε τη 13η Οκτωβρίου, όπου προβλέπεται ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρελάσουν:

  • Αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου.
  • Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος κτλ.

Σημειώνεται ότι η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη γίνεται μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 27 Οκτωβρίου.

Επίσης, στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών, ενώ λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Νωρίτερα, απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμιζε πως παρέλαση για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» θα περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά τμήματα και όχι πολιτικά (όπως μαθητές και συλλόγους).

Το παρασκήνιο της πρόσκλησης

Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άνγκελα Μέρκελ, έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Στην Σύνοδο Κορυφής, η «σιδηρά κυρία» της ΕΕ στο περιθώριο των συζητήσεων είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους της για αρκετά σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Η απερχόμενη καγκελάριος μάλιστα είχε και τετ α τετ σε θετικό κλίμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μία συζήτηση που όπως απέδειξαν και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, «διεκόπη» σε χαλαρή διάθεση και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στις εν λόγω επαφές, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση για επίσκεψη στην Αθήνα, την οποία και η Μέρκελ εξ αρχής αποδέχθηκε.

Τι θα γίνει στην Αθήνα

Στην προαναφερθείσα εγκύκλιο αναφέρεται επίσης πως στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν εξής εκδηλώσεις:

  • Την 27η Οκτωβρίου 2021: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Κεντρική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, την Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας, εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, εκπροσώπους Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, εκπροσώπους Σώματος Αδελφών Νοσοκόμων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κτλ. Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης στεφάνι θα καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο νομό.
  • Την 28η Οκτωβρίου 2021: Τέλεση επίσημης δοξολογίας. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, από εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσκόπων και οδηγών ενώπιον της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, παρισταμένων εκπροσώπων της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας.

Η μέγιστη χρονική διάρκεια της παρέλασης ορίζεται σε 60 λεπτά. Σημειώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Την 25η Οκτωβρίου 2021: Γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.
  • Την 26η Οκτωβρίου 2021: Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.
  • Την 27η Οκτωβρίου 2021: Παρέλαση μαθητών παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.
  • Την 28η Οκτωβρίου 2021: Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των μαθητών και σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ.
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share