Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Αλέξης Τσίπρας: «Θα δούμε αν πουν όχι οι Γάλλοι...»

Για ακόμη μια φορά... το σχέδιο είναι μεγαλοφυές

19 Οκτωβρίου 2021 21:29
Αλέξης Τσίπρας: «Θα δούμε αν πουν όχι οι Γάλλοι...»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Για όλα μίλησε στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ ο Αλέξης Τσίπρας, που έριξε ξανά τα «πυρά» του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ελληνογαλλική συμφωνία, χωρίς όμως να έχει απάντηση στο πώς θα την αλλάξει.

Αναφερόμενος στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι είναι ετεροβαρής, διότι η χώρα μας κάνει μία μεγάλη αφορά, αλλά δεν εξασφαλίζει προστασία της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, παρά μόνο του εδάφους της. Το πρόβλημα όμως με την Τουρκία είναι ότι απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ζητήσει μία ρητή δήλωση στήριξης σε αυτό το θέμα από το Παρίσι, εάν αναλάβει την εξουσία. Τόνισε ακόμα ότι σε μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας θα ζητήσει να κατασκευαστούν φρεγάτες και από ελληνικά ναυπηγεία, ενώ ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν πρόκειται να πάνε Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στη ζώνη σου Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική δηλαδή.

Και αν οι Γάλλοι πουν όχι; ήταν η επόμενη ερώτηση και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Τότε θα δούμε πως θα το χειριστούμε…».

Εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για την πανδημία επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των νεκρών από τον κορονοϊό και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν διότι δε διαθέτει αξιοπιστία.

«Δεν μπορεί να είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη, έχουμε 15.000 θανάτους και η κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει την ευθύνη» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει ούτε για το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την υγεία. Επικαλούμενος τους ειδικούς που μίλησαν για ρίσκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πώς αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης, στον οποίο καταλόγισε ότι χειρίστηκε και χειρίζεται την πανδημία με γνώμονα το μικροκομματικό όφελος και ότι βαυκαλιζόταν ότι νίκησε την πανδημία. Μία από τις βασικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι ότι προκάλεσε εφησυχασμό στον κόσμο, σημείωσε, τονίζοντας επίσης ότι ο τρόπος που επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσματικός και «δεν πείθονται έτσι οι ανεμβολίαστοι».

Για την υποχρεωτικότητα είπε: «Η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς είχε λογική. Στηρίζουμε τη λογική» ξεχνώντας ότι την καταψήφισε ζητώντας να είναι… προαιρετική και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στους υγειονομικούς που θα αρνηθούν.

Η απάντηση για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές

«Ουδείς εξ ημών άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την εξεταστική που έχει ζητήσει περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης. «Έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια» τόνισε προσθέτοντας πως η εξεταστική αφορά συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων.

Μάλιστα στο σημείο αυτό ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις είναι έναν εργαλείο και υποστήριξε πως δε γνωρίζει δηλώσεις συνεργατών του και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλουν τις δημοσκοπήσεις τις μετρήσεις και τα σε βάρος του κόμματός του αποτελέσματα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με έμφαση στο κύμα ακρίβειας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν συνειδητοποιήσει τι έρχεται, ούτε αντιλαμβάνεται πώς το βιώνουν το πρόβλημα τα νοικοκυριά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του βασικού μισθού, λέγοντας ότι τηρεί αυτή τη στάση για να μην δυσαρεστήσει συμφέροντα. «Είναι εμμονική στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, όχι όμως των πολλών, ακολουθεί εμμονικές πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες έχει ζητήσει... με τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε με νόημα: «Ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές είτε γιατί είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται. Όσο πάει ο καιρός απομακρυνόμαστε από το πρώτο ενδεχόμενο και πάμε ολοταχώς στο δεύτερο».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share