Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Έπεσαν» οι υπογραφές στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Στα «κάγκελα» ο Ερντογάν

Νέες εξελίξεις στη γεωπολιτική «σκακιέρα»

19 Οκτωβρίου 2021 20:25
«Έπεσαν» οι υπογραφές στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Στα «κάγκελα» ο Ερντογάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Ελλάδα συνεχίζει να υπογράφει σημαντικές συμφωνίες, με την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής με Κύπρο και Αίγυπτο να τελειώνει με υπογραφή μνημονίου κατανόησης παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το Μνημόνιο δημιουργεί ισχυρές βάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων των τριών χωρών και επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τη στιγμή που στην χώρα μας αναμένεται να έρθει και η Άνγκελα Μέρκελ.

Για την υπογραφή του μνημονίου, την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, την κυπριακή ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου και την αιγυπτιακή η υπουργός Διασποράς, Ναμπίλα Μακράμ.

Στο πλαίσιο της τριμερούς υπεγράφη και Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου «φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, «από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».

«Στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Σίσι.

Παράλληλα, καταδικάστηκε η προκλητική πρακτική και επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ενώ επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσέγγιση στη Λιβύη.

Προκλήσεις από την Τουρκία

Με... κακό μάτι είδαν στην Τουρκία την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης (19/10) στην Αθήνα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε μία εμπρηστική ανακοίνωση εκτοξεύοντας και πάλι τα πυρά της απέναντι στη χώρα μας.

Οι γείτονες, που δέχονται συνεχή «ραπίσματα» σε διεθνές επίπεδο, έσπευσαν να κατηγορήσουν Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο για εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία, την οποία αφήνουν απέξω από τις εξελίξεις στη Αν. Μεσόγειο.

«Την ένταση στην περιοχή προκαλεί το δίδυμο Ελλάδας - Κύπρου και οι μαξιμαλιστικές και οι παράνομες αξιώσεις τους στα θαλάσσια σύνορα, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share