Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Καρφιά» Μητσοτάκη στους Τούρκους: «Από το 1995 μας απειλείτε αλλά εμείς...»

Έστειλε μήνυμα μέσω ΟΗΕ ο πρωθυπουργός

24 Σεπτεμβρίου 2021 22:14
«Καρφιά» Μητσοτάκη στους Τούρκους: «Από το 1995 μας απειλείτε αλλά εμείς...»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα δικά του «καρφιά» εναντίον της Τουρκίας έριξε για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στέλνοντας το μήνυμά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζει το δικό του πένθος τις τελευταίες ώρες, διεμήνυσε, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της ομιλίας του, τόνισε ότι ο κόσμος μάχεται με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σημειώνοντας ότι απέδειξε πως «η ελπίδα γενναται από τη συνεργασία».

«Η χώρα μου είναι δεσμευμένη για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορές στις διεθνείς σχέσεις, τονίζοντας πως «στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένταση. Η Ελλάδα ακολουθούσε πάντα το διεθνές δίκαιο. Από το 1995 η Ελλάδα έχει την απειλή του casus belli. Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη είμαστε πλήρως προσαρμοσμένοι στους κανόνες του ΟΗΕ. Πάντα στηρίξαμε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Πέρυσι η Άγκυρα αύξησε τις εντάσεις χωρίς λόγο και αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Έχω ένα όνειρο για την Ανατολική Μεσόγειο. Αντί για μάχες, μπορούμε να συνεργαστούμε κόντρα στους κοινούς εχθρούς, όπως η παράνομη μετανάστευση. Υπάρχουν πολλά που Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να κάνουν μαζί. Είμαστε δεσμευμένοι βάση της ιστορίας και της γεωγραφίας. Η Τουρκία συνεχίζει να μην λαμβάνει υπόψιν της τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και συνεχίζει να παραβιάζει τον εαέριο χώρο της Κύπρου. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία βιώσιμη λύση για την Κύπρο».

Αναγκαιότητα, κατά τον κ. Μητσοτάκη, όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για θέματα διπλωματίας, είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αν η Ευρώπη εκτός από οικονομική, θέλει να είναι και γεωπολιτική δύναμη. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της. Όχι σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Υπάρχουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα για τον κορωνοϊό και τη Μεσόγειο

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το τίμημα που πλήρωσαν η Ελλάδα και η Μεσόγειος το καλοκαίρι, καθώς και στις αποφάσεις της EUMED και τη Διακήρυξη των Αθηνών, αλλά και στους φιλόδοξους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση.

«Ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, το αποδείξαμε με τον Covid» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη κοινής στάσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην κλιματική κρίση. Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό έκανε μάλιστα λόγο για τις «μέγα-πυρκαγιές», που κατέκαψαν, όπως είπε, την Ελλάδα το καλοκαίρι. «Η βούληση της κυβέρνησής μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη», ξεκαθάρισε.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share