Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΔΕΘ 2021: «Όχι» στο lockdown είπε ο Μητσοτάκης! Αποκαλύψεις για 3η δόση εμβολίου και ανασχηματισμό

Δείτε ζωντανά

12 Σεπτεμβρίου 2021 13:01
ΔΕΘ 2021: «Όχι» στο lockdown είπε ο Μητσοτάκης! Αποκαλύψεις για 3η δόση εμβολίου και ανασχηματισμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο, στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ακμάζουσα, με δυναμική. Προάγει την έρευνα, την καινοτομία και την παιδεία. Εχει ένα λαμπρό μέλλον» επισήμανε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε πως «αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 5,9%».

Απέκλεισε το lockdown ο πρωθυπουργός:

«Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα. Δεδομένο ότι τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα ισχύουν. Θα επιμείνουμε στην στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ. Δεν είναι στις προθέσεις μου η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα.

Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.

Σχετικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού τόνισε «Δεν είναι στις προθέσεις μου αυτή τη στιγμή να επεκτείνω και σε άλλες κατηγορίες την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου».

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Για το εμβόλιο ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Μας απασχολεί πολύ επιστημονικά. Βλέπουμε τα δεδομένα του Ισραήλ, που είναι δύο μήνες μπροστά. Η τρίτη δόση για όλους μας απασχολεί πολύ. Θεωρώ πως τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση σε όλους όσοι έκαναν τα εμβόλια πολύ νωρίς».

Τρίτη δόση εμβολίου

Μας απασχολεί πολύ επιστημονκά. Βλέπουμε τα δεδομένα του Ισραήλ, που είναι δύο μήνες μπροστά. Τα δεδομένα τείνουν να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση, θεωρώ άμεσα στους ανοσοκατασταλμένους και στους άνω του 60%. Θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσους έκαναν τα εμβόλια πολύ νωρίς, 80- μήνες πριν για να ενισχύσουμε την άμυνά μας.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα εμβόλια

Για ανασχηματισμό

Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά και γίνονται αναλύσεις. Οι επιλογές των υπουργών είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο βασικός πυρήνας δεν άλλαξε γιατί καταφέραμε πολλά και είμαι ικανοποιημένος. Έχουν γίνει πολλά Για τον Αποστολάκη έκανα μία κίνηση γιατί δεν χωρά ιδεολογικό πρόσημο Θεώρησα ότι θα είναι μία ευκαιρία, ήθελα να συμβολίσω την ενότητα σε αυτό το σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Σχολεία

Τα σχολεία πρόθεση μας ειναι να παραμεινουν ανοικτα. Προφανως δεν ειμαι σε θέση να προβλεψω την πορεια της πανδημιας. Πρεπει να αυξησουμε τα ποσοστα εμβολιασμων στα παιδια. Πρεπει οι γονεις να μιλησουν με τους παιδιατρους τους. Αν ενα τμημα εχει κρουσμα θα κλεισει και θα υπαρξει τηλεκπαιδευση. Ευτυχως οι εκπαιδευτικοι μας εδειξαν μεγαλη ωριμοτητα και εμβολιαστηκαν

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθε για να μείνει

«Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Δεν μπορώ ασφαλώς να προβλέψω από τώρα τι θα γίνει. Ωστόσο υπάρχουν ξεκάθαρα πρωτόκολλα- και για το πότε κλείνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός ευχόμενος καλή χρονιά και παροτρύνοντας τους γονείς να συμβουλευτούν τους παιδιάτρους και να κάνουν τα παιδιά τους το εμβόλιο. «Πρόκειται για το 18ο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά θυμίζοντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι κάνουν 17 εμβόλια.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το στόχο των ανοιχτών σχολείων πρόσθεσε ότι δίνει σημασία στα self test και στο ενθαρρυντικό στοιχείο ότο 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολισμένοι. «Υπήρξε ωριμότητα δεν πήγαμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας αναλυτικά για το εθνικό σχέδιο για τη νέα γενιά. Παρότι απέφυγε να κάνει αναφορά στην στάση της αντιπολίτευσης, σχολίασε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «από τη μια μας κατηγορούν ότι τα δίνουμε όλα και από την άλλη ότι δίνουμε ψίχουλα!». Tα τα μέτρα που ανακοίνωσε συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει διάλογος, ενώ ο ίδιος θα επιδιώξει να ακούσει από κοντά όλες τις απόψεις των νέων κάνοντας περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Θέλουμε λίγο χρόνο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός μίλησε για την ασφάλεια στην χώρα λέγοντας πως τα πράγματα είναι καλύτερα από το '20 αναφερόμενος στα στοιχεία δολοφονιών και ληστειών, παρά τα άγρια περιστατικά που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. «Θέλουμε μία αστυνομία δίπλα στον πολίτη», είπε λέγοντας πως και τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως και οι αστυνομικοί είναι επίσης νέα παιδιά. Για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια είπε πως θα την χρησιμοποιηθεί όταν είναι πλήρως έτοιμη γιατί χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν ακυρώνεται η πολιτική μας, θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να είμαστε πλήρως έτοιμοι, είπε. «Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που να μπαίνει ο καθένας στο εξωτερικό, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ελληνικά ιδρύματα», είπε και επιχείρησε να αποθαρρύνει όποιους θα φαντάζονταν ένταση στα Πανεπιστήμια με την νέα χρονιά, λέγοντας πως μετά από αίτημα του πρύτανη και σήμερα η ΕΛΑΣ μπορεί να παρέμβει.

Δείτε live

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εστιάσει στη θετική ατζέντα - μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι – με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται χθες σε μια Ελλάδα που «βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά».

Το «καλάθι» των ανακοινώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης περιελάμβανε φοροελαφρύνσεις, μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και ένα πακέτο αποκλειστικά για τους νέους.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share