Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΘ 2021: Μειώσεις φόρων, μέτρα για την ακρίβεια και «δώρα» για τους νέους - Τα αντισταθμιστικά μέτρα του Μητσοτάκη για την «καυτή πατάτα» των αυξήσεων (Video)

Πολλές εκπλήξεις από τον Μητσοτάκη στις εξαγγελίες της ΔΕΘ

11 Σεπτεμβρίου 2021 07:54
ΔΕΘ 2021: Μειώσεις φόρων, μέτρα για την ακρίβεια και «δώρα» για τους νέους - Τα αντισταθμιστικά μέτρα του Μητσοτάκη για την «καυτή πατάτα» των αυξήσεων (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στο πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ στρέφονται τα βλέμματα, καθώς οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές κάνουν λόγο για σειρά φοροελαφρύνσεων, αλλά και αποφάσεις που θα αφορούν τους νέους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην οικονομική πολιτική, θέτοντας τους στόχους για το επόμενο διάστημα και ανακοινώνοντας μέτρα που θα αφορούν τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις, για τη διετία 2022-2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, θα εξαγγείλει μειώσεις φόρων και εισφορών, ενώ το θέμα των επικείμενων ανατιμήσεων που έχουν «πυροδοτήσει» έντονο προβληματισμό στην κοινωνία και στην αγορά, θα αποτελέσει έναν ακόμη άξονα της ομιλίας του.

Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, στο «τραπέζι» βρίσκεται και ένα οριζόντιο μέτρο που σκοπό έχει να ελαφρύνει τα μεσαία και τα χαμηλότερου εισοδήματος νοικοκυριά.

Παράλληλα, μέρος της ομιλίας του θα αφορά τους νέους και θα περιλαμβάνει κίνητρα για εργασία στην Ελλάδα, δίδοντας έμφαση και στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά σε κάποια από τα μέτρα που θα ανακοινώσει για την επόμενη διετία, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:

  • Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
  • Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από το 24% στο 22% και στο 20% για το 2023.

Σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αναμένεται να ανακοινωθούν τα παρακάτω:

  • Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ μετακίνηση προϊόντων σε μειωμένο συντελεστή.
  • Διεύρυνση δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
  • Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους νέους, πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα για τις ηλικίες 18-29 ετών που θα περιλαμβάνει επιδότηση για την πρόσληψή τους από επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα επικεντρωθεί και στο θέμα των εμβολιασμών. Σύμφωνα με το MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει «παράθυρο» για την επέκταση υποχρεωτικότητας σε εκπαιδευτικούς, ιερείς και σώματα ασφαλείας.

Παράλληλα, σε ένα ακόμα μέτρα που θα αφορά τους νέους, θα ανακοινώσει κίνητρα για τις ηλικίες 12-17, αντίστοιχα με εκείνο του Freedom Pass. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, θα πρόκειται για δώρο τεχνολογικού χαρακτήρα που θα έχει ενδεχομένως τη μορφή voucher και θα προβλέπεται επίσης η παροχή δωρεάν data.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (11/09) στις 20:00, στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Νωρίτερα, στις 09:30 θα απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Στις 10:00 θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo και στη συνέχεια θα επισκεφθεί περίπτερα της Έκθεσης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή (12/09), στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share