Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ο Κιμ έχει πάντα τη λύση: «Δε θέλουμε εμβόλια - Έχουμε το δικό μας στυλ να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό»

Για άλλη μια φορά δεν άφησε περιθώρια...

3 Σεπτεμβρίου 2021 14:13
Ο Κιμ έχει πάντα τη λύση: «Δε θέλουμε εμβόλια - Έχουμε το δικό μας στυλ να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόρεια Κορέα έχουν πάντοτε το δικό τους τρόπο να... λύνουν τα θέματά τους και αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά με αφορμή την πανδημία, με τον ηγέτη της χώρας να αρνείται 3 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinovac κατά του κορωνοϊού.

Τα εμβόλια επρόκειτο να σταλούν στη Β. Κορέα από τα Ηνωμένα Έθνη, στα πλαίσια του προγράμματος Παγκόσμιας Πρόσβασης στα Εμβόλια «Covax», με τον ίδιο πρόσφατα να συγκινείται με μια εξέλιξη.

Σε συνάντηση που είχε με το επιτελείο του την Πέμπτη, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είπε στους αξιωματούχους ότι «η εντατικοποίηση της πρόληψης απέναντι στον ιό είναι ένα καθήκον μείζονος σημασίας και δεν πρέπει να παραβλεφθεί ούτε για μια στιγμή».

Ο Κιμ αιτήθηκε την άμεση παροχή όλων των υλικών και τεχνικών μέσων που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της πρόληψης κατά του ιού, την ενίσχυση του ρόλου των αξιωματούχων που δραστηριοποιούνται στην εκστρατεία πρόληψης και, γενικότερα, την τελειοποίηση του «συστήματος πρόληψης της πανδημίας με το δικό μας στυλ».

Προηγουμένως, ο Κιμ είχε ζητήσει από τον λαό της Β. Κορέας να «ετοιμάζεται» για την παράταση των υγειονομικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα, όπως το λοκντάουν και κλείσιμο των συνόρων της Β. Κορέας, εξαιτίας του οποίου η χώρα αντιμετωπίζει, πλέον, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προβλήματα τροφοδοσίας.

Την Τρίτη, η Unicef, η οποία είχε αναλάβει από τον Covax τη διανομή 3 εκατ. δόσεων του Sinovac στη Β. Κορέα, ανακοίνωσε πως η Β. Κορέα αντιπρότεινε τον διαμοιρασμό των εμβολίων σε άλλες, πιο «σφοδρά πληγείσες» από την πανδημία χώρες. Η Β. Κορέα είναι επίσης υποψήφια για την παραλαβή ορισμένων δόσεων του AstraZeneca, πάλι από τον Covax, ωστόσο η αποστολή αυτών των εμβολίων έχει καθυστερήσει.

1,9 εκατ. δόσεις του AstraZeneca προορίζονταν για αποστολή στην ασιατική χώρα. Οι δόσεις αυτές θα αρκούσαν για τον πλήρη εμβολιασμό 950.000 ανθρώπων, δηλαδή μόλις για το 7,3% του πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται στα 26 εκατομμύρια. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Β. Κορέα μπορεί να επιθυμεί άλλα εμβόλια, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του Sinovac και ανησυχώντας για τις θρομβώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις εμβολιασμού με το AstraZeneca.

Ο Leif-Eric Easley, διεθνολόγος του Πανεπιστημίου Ewha της Σεούλ, πιστεύει ότι η Β. Κορέα πιθανότατα προσπαθεί να «ψαρέψει» πιο αποτελεσματικά εμβόλια από τον Covax και ύστερα να τα διανείμει στο εσωτερικό της, με τους δικούς της κανόνες.

«Η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πως έχει θέματα με τον Covax, όσον αφορά την νομική της ευθύνη και τις αναφορές διανομής που απαιτεί ο Covax. Οπότε, ίσως προσπαθεί να προμηθευτεί τα Sinovac απευθείας από την Κίνα, για να τα διανείμει στα σύνορα και σε πληθυσμούς όπως οι στρατιώτες, κρατώντας κάποιο άλλο εμβόλιο για πληθυσμούς που είναι λιγότερο ευαίσθητοι», λέει ο Easley.

«Το καθεστώς του Κιμ πιθανότατα θέλει το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο εμβόλιο να διανεμηθεί στην ελίτ. Η διανομή, βέβαια, του Pfizer θα απαιτούσε τουλάχιστον διακριτικές διαβουλεύσεις της χώρας με τα Ηνωμένα Έθνη. Το Johnson & Johnson θα μπορούσε να είναι επίσης μια καλή επιλογή για τη Β. Κορέα, καθώς είναι εύκολο στην μεταφορά- δεν απαιτεί τις χαμηλές θερμοκρασίες του Pfizer- και είναι, επιπλέον, μονοδοσικό».

Τι συμβαίνει με την υγεία του;

Συναγερμός ηχεί παγκόσμια για ακόμη μια φορά, καθώς οι εικόνες του εξαιρετικά αδυνατισμένου Κιμ Γιονγκ Ουν «πυροδοτούν» ερωτήματα, ως προς το αν ο ηγέτης της Βορείου Κορέας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν νομοθέτη της Νοτίου Κορέας που ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες κατασκοπίας, το γεγονός ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσιάζει σημαντική απώλεια βάρους δεν επηρεάζει την ικανότητά του να ηγείται του «βασιλείου των Ερημιτών», όπως αποκαλείται η χώρα του, καθώς απαγορεύεται διά νόμου οι πολίτες να ταξιδέψουν εκτός αυτού, ενώ για να ταξιδέψει κάποιος σε αυτό πρέπει να του δοθεί ειδική άδεια εισόδου.

«Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του, θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις για εισαγωγή φαρμάκων στην κλινική που είναι υπεύθυνη για την υγεία του Κιμ, αλλά δεν έχει εντοπιστεί κάτι τέτοιο», είπε ο Kim Byung-kee στους ρεπόρτερ, σύμφωνα με το Bloomberg News. O ίδιος ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο αδυνατισμένος ηγέτης, ο οποίος, όπως εκτιμά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έχασε περίπου 20 κιλά, ακόμη προεδρεύει πολύωρων συσκέψεων και δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στον τρόπο που περπατά.

Κιμ Γιονγκ Ουν υγεία

Σε πρόσφατες φωτογραφίες ο Κιμ, που ζύγιζε 140 κιλά, απεικονίζεται φανερά αδυνατισμένος, πυροδοτώντας φήμες για την υγεία του. Μάλιστα, εκτός από το πολύ αδυνατισμένο του πρόσωπο, κάποιοι παρατήρησαν ότι ακόμη και το λουράκι του ρολογιού του είναι πιο σφιχτά κουμπωμένο πλέον.

Η υγεία του Κιμ συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς δημοσίως δεν έχει χρίσει κάποιον διάδοχό του που θα αναλάβει την ηγεσία σε περίπτωση που αυτός δεν μπορεί.

Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, άλλος νομοθέτης, ο Ha Tae-keung, είπε ότι οι υπηρεσίες κατασκοπίας αποκάλυψαν ότι υπήρξε παραβίαση στα δεδομένα του Ινστιτούτου Έρευνας Ατομικής Ενέργειας αλλά δεν υπήρξε διαρροή των πιο «ευαίσθητων πληροφοριών». Η Βόρεια Κορέα επίσης προσπάθησε να παραβιάσει το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Τήξης νωρίτερα μέσα στον μήνα, είπε ο Ha. Οι δύο οργανισμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έρευνα για την πυρηνική ενέργεια στη Νότια Κορέα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share