Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το «ναυάγιο» με την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη: Πως φτάσαμε στο φιάσκο του ανασχηματισμού; Το SMS και η «θερμή» συνομιλία

Όλο το παρασκήνιο

1 Σεπτεμβρίου 2021 07:38
Το «ναυάγιο» με την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη: Πως φτάσαμε στο φιάσκο του ανασχηματισμού; Το SMS και η «θερμή» συνομιλία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η παρ' όλιγον υπουργοποίησή του άναψε φωτιές στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ενώ πυροδότησε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με τον ναύαρχο να μην αποδέχεται τελικά να γίνει μέλος της κυβέρνησης «υπό αυτές τις συνθήκες».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ορίσει ως υπουργό Πολιτικής Προστασίας τον Ευάγγελο Αποστολάκη στο νέο υπουργείο που θα συγκροτούνταν, ανεξαρτητοποιημένο από το Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OΡΕΝ, ο πρώην υπ. Εθνικής Άμυνας έστειλε SMS στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν ανακοινωθεί η υπουργοποίησή του, στο οποίο επισήμανε να μην προχωρήσουν στη σχετική ανακοίνωση, καθώς δεν υπήρχε η συναίνεση από όλα τα κόμματα.

Η απουσία της διακομματικής συναίνεσης φάνηκε από τη συνομιλία που είχε ο πρώην ναύαρχος με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε, με παγίδευσαν, νόμιζα ότι υπήρχε συναίνεση».

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, τηλεφώνησε σε στενό συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να του ανακοινώσει ότι ο κ. Αποστολάκης έχει αποδεχθεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να είναι υπουργός της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο ναύαρχος και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και του έχει γνωστοποιήσει τη βολιδοσκόπηση που δέχεται από τον κ. Νικοφοράκη, πρόσωπο που είναι κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη και τον είχε ενημερώσει για τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε, μία για ανεξάρτητο υπουργείο και μία για συναίνεση των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Τσίπρας, από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Αποστολάκη την περασμένη Δευτέρα, έμεινε με την εντύπωση πως η απάντησή του θα ήταν αρνητική, καθώς η συναίνεση που ζητούσε δεν δινόταν από την Κουμουνδούρου.

Ακόμη, ο κ. Αποστολάκης φέρεται να έστειλε μήνυμα στον κ. Νικηφοράκη και τον κάλεσε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανακοινώσεις αν δεν είναι δεδομένη η εξασφάλιση της συναίνεσης από τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά.

Όταν ο κ. Αποστολάκης τηλεφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου να ρωτήσει τι ακριβώς έχει γίνει και να πει ότι αφού υπάρχει αυτή η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχθεί τη θέση, ακολούθησε μια «θερμή» συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρεται να του είπε ότι:

«Δεν είχα καταλάβει πως θέτει όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά θα βγάλω ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν».

Ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει ότι τον παγίδευσαν, καθώς και ότι ψευδώς του είπαν ότι έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έσπευσαν να ανακοινώσουν το όνομά του, προκειμένου να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Η εκδοχή του Μαξίμου

Στον αντίποδα, πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, που επικαλείται ο ίδιος σταθμός, υπογραμμίζουν πως ό,τι ζητήθηκε από τον κ. Αποστολάκη έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τονίζουν δε, πως ο κ. Αποστολάκης δεν ήθελε να είναι αναπληρωτής υπουργός, αλλά ήθελε να είναι υπουργός, κάτι που αποδέχθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού ο ναύαρχος είχε θητεύσει στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και «δεν θα μπορούσε να κατέβει σκαλοπάτι».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αποστολάκης φέρεται να ήθελε αυτόνομο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και να έχει στην κατοχή του την Πυροσβεστική.

Έπειτα από συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη, χθες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκαν όλα αυτά, όπως και το χαρτοφυλάκιο και το πώς θα το διαχειριστεί, όμως υπήρχε και μια τρίτη προϋπόθεση, αυτή της συναίνεσης, η οποία, επετεύχθη μετά το τηλεφώνημα που έγινε σήμερα από τον κ. Δημητριάδη στον κ. Καλογήρου.

«Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή, θα τα δώσω όλα σ’ αυτήν τη μάχη» φέρεται να ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Αποστολάκη στον πρωθυπουργό, μετά την επισφράγιση όλων των προϋποθέσεων που είχε θέσει.

Σήμερα, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Οικονόμου, ο κ. Δημητριάδης μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Καλογήρου σε πολύ καλό κλίμα και θα πραγματοποιούνταν η ανακοίνωση όπου τελικά θα υπουργοποιούνταν ο κ. Αποστολάκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζει πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά του διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, και έτσι έγιναν και οι ανακοινώσεις ενώ ο κ. Αποστολάκης λάμβανε από την Προεδρία οδηγίες για τα διαδικαστικά: την ώρα της ορκωμοσίας και το αν θα έρθει συνοδευόμενος από κάποιο μέλος της οικογένειάς του.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share