Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ξανά ανασχηματισμό θέλει ο Μητσοτάκης - Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Γρίφος η περίπτωση του Νίκου Δένδια!

27 Αυγούστου 2021 08:40
Ξανά ανασχηματισμό θέλει ο Μητσοτάκης - Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική. Οι τελευταίες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός αυτός να έχει δομικά χαρακτηριστικά, για να αλλάξει συνολικότερα την εικόνα της κυβέρνησης.

Κατά τις ίδιες πηγές την έξοδό τους από το κυβερνητικό σχήμα πρόκειται να δούν, μεταξύ των άλλων, οι υπουργοί Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Οικονομικών Χρίστος Σταϊκούρας.

Γρίφο αποτελεί η περίπτωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια

Γιατί, ενώ πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός πολύ θα ήθελε να μετακινήσει τον Νίκο Δένδια σε κάποιο άλλο υπουργείο (όπως πχ το Υπουργείο Οικονομικών), αλλά ο ίδιος ο Δένδιας εμφανίζεται απρόθυμος να δεχθεί την οποιαδήποτε μετακίνησή του.

Αν υπάρξουν κενές θέσεις τελικά στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, δεν αποκλείεται να κληθεί να καλύψει την μία από αυτές ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, που απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Με τον ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει, εκτός των άλλων, να εκτονώσει την δυσαρέσκεια, που υπάρχει μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, βάζοντας σε θέσεις υφυπουργών αρκετά από τα μέλη της. Στην περίπτωση, που ο Νίκος Δένδιας μετακινηθεί από το ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν καταλάβει την θέση του ο μέχρι σήμερα υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ξανά ανασχηματισμό θέλει ο Μητσοτάκης - Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Μητσοτάκης για φωτιές: «Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση»

Απαντήσεις στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως έγινε καλή προετοιμασία, αλλά η σφοδρότητα του καύσωνα έκανε πολύ δύσκολη τη διαχείριση των πυρκαγιών. Προανήγγειλε την προμήθεια περισσότερων εναέριων μέσων καθώς επίσης και την ίδρυση μιας ειδικής μονάδας δασοπυρόσβεσης. Επίσης, σημείωσε πως «η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση».

«Σε μια πύρινη επίθεση που είχε να δεχθεί η χώρα για πολλά χρόνια, καταφέραμε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αν και χάσαμε τον Βασίλη. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε, αλλά καταστράφηκε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι δάσους. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές. Είναι βέβαιο ότι το φετινό καλοκαίρι κατέστη πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, γιατί ο καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Το 112 απέδειξε την αξία του»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας πως έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα. «Ενεργοποιήθηκε το 112 που ήταν προσωπική μου δέσμευση μετά την τραγωδία του 2018. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η πυροσβεστική ενισχύθηκε με στελέχη, οχήματα και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η χώρα είχε προνοήσει», είπε.

Τόνισε πως η κυβέρνηση προνόησε για καθαρισμούς σε περιοχές σε που βρίσκονται κοντά σε δάση. Υπογράμμισε δε ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπήρχε οδός διαφυγής με τις φλόγες να φτάνουν κοντά στον οικισμό αν και δεν μπήκαν μέσα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση των πυρκαγιών και έφερε ως παράδειγμα τη φωτιά στα Βίλια. «Η πραγματικότητα όμως είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε δάση απεριποίητα για δεκαετίες και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης από την πρώτη προσβολή γίνονται πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους». Υποστήριξε πως η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει από την έναρξή τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών.

«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες φορές, αυτή η προετοιμασία όμως δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό που μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση των φωτιών και αυτό είναι κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από δω και στο εξής», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για φωτιές: «Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση»

«Λάθη κάνει μόνο η φύση»

Δεν έλειψαν τα λάθη μόνο η φύση δεν κάνει λάθη, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Αυτό που μας δίδαξαν οι πυρκαγιές είναι ότι πρώτη παρέμβαση είναι η πιο κρίσιμη αν δει κανείς την αλληλουχία των γεγονότων των δύσκολων ημερών θα διαπιστώσει ότι το μεγάλο πρόβλημα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη είχαμε την βεβαιότητα την βεβαιότητα την φωτιά αυτή είχε οριοθετηθεί κατευθύνθηκαν εναέρια μέσα προς την Εύβοια και προφανώς όταν η φωτιά αναζωπυρώθηκε αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε εναέρια μέσα πίσω από την Εύβοια και παλεύαμε πολλές φωτιές ταυτόχρονα. Και πρέπει να σας πω πως η εμπειρία τους απέδειξε πόσο τους καθαρισμούς και κάνει κανείς όσα εναέρια μέσα κι αν έχεις διάθεση του και φέτος είχαμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς ειδικά σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε εάν δεν καταφέρει να τη σβήσει στην αρχή. Η φωτιά στην Βαρυμπόπη αποδεικνύει του λόγου το αληθές για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στο Τατόι υλοτόμοι από την Χαλκιδική προκειμένου να μπορούν να απομακρύνουν κλαδιά. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες αλλά δε στάθηκαν αρκετές για να εμποδίσουν την φωτιά», είπε και συνέχισε:

«Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι αυτην διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και τα δασαρχεία, τα αποτελέσματα δυστυχώς, δεν ήταν το αναμενόμενα γι' αυτό και τώρα η ευθύνη περνάς την πολιτική προστασία με το πρόγραμμα τριάδες. Σε βάθος χρόνου θα δοθούν τρακόσια εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς και ζώνες δασοπροστασίας».

Έρχονται νέα αεροσκάφη – Ιδρύεται νέα ειδική μονάδα

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προμήθεια περαιτέρω εναέριων μέσων, ενώ υποστήριξε πως θα ιδρυθεί και νέα μονάδα δασοπυρόσβεσης. «Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη, θα κινηθούμε ταχύτατα για την γρήγορη αποκτήσει και την ενοικίαση μακροπρόθεσμα αυτών των αεροσκαφών πρώτης προβολής. Και βέβαια θα προχωρήσουμε στην σύσταση μίας ειδικής μονάδας η οποία θα μπορεί πια να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση, πρόκειται για μία ανάγκη η οποία αναδείχθηκε με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες και επιβεβαιώθηκε και με την συνεργασία των Ελλήνων πυροσβεστών με τους ξένους εξειδικευμένους συναδέλφους οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν τη χώρα. Η νέα μονάδα που θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα εκπαιδευτεί καλύτερα».

«Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση»

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως «μεταβατικά για ένα με δύο χρόνια ξένες δυνάμεις θα συνδράμουν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε δε πως «η δημόσια συγγνώμη που ήταν μία προσωπική ηθική στάση αλλά πριν απ' όλα ήταν μία πολιτική πράξη. Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά ένα σύνθημα για δράση, ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μία αρνητική εμπειρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά».

«Ήδη στις περιοχές της Εύβοιας έχουν πάει κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος που συνεργάζονται τα δασαρχεία ώστε να υπάρξει η καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση. Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών και τα λεφτά και ως τα μέσα παραγωγής και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ρυτινοπαραγωγούς και τους μελισσουργούς», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Live η ομιλία

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share