Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιάννης Οικονόμου: «Μη αποδεκτοί οι λόγοι όσων αρνούνται να εμβολιαστούν»

Στενεύουν τα περιθώρια για όσους είναι ανεμβολίαστοι

23 Αυγούστου 2021 17:37
Γιάννης Οικονόμου: «Μη αποδεκτοί οι λόγοι όσων αρνούνται να εμβολιαστούν»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι αύριο (23/8) θα ανακοινωθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση και ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος των αρνητών του κορωνοϊού. Αύριο, Τρίτη 23/8, θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID 19. Αυτά αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως όσους έχουν επιλέξει να μη κάνουν το εμβόλιο.

Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να είναι όμηρος των αρνητών. Νέα δήλωση «βόμβα» από τον Εξαδάκτυλο: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του lockdown»

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου

«Τα δεδομένα από όλο τον πλανήτη δείχνουν ότι η πανδημία επιμένει και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό ακόμα. Έχουμε μια έξαρση της πανδημίας που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Αυτό δείχνει ότι η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στην βούληση όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Όταν άρχισε να μας απασχολεί ο Covid, πριν από περίπου 19 μήνες, η ανθρωπότητα αιφνιδιάστηκε.

Υπενθυμίζω ότι η ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία, βάσει λεπτομερούς σχεδίου. Εφαρμόστηκαν ακαριαία υγειονομικά μέτρα και περιορισμοί που στόχευαν σε δύο άξονες: Στην προστασία του πληθυσμού και την αγορά πολύτιμου χρόνου έως ότου η επιστήμη να μας παράσχει λύσεις.

Διεθνώς αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που κατόρθωσε να αναχαιτίσει την επιθετική διάδοση του κορονοϊού για σημαντικό διάστημα μέσα στο 2020, ενώ παράλληλα στο Ε.Σ.Υ. έγιναν κοσμογονικές αλλαγές που συνέβαλαν καθοριστικά στην προστασία από τις συνέπειες της πανδημίας. Με λίγα λόγια, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, προστατεύσαμε, όσο ήταν δυνατόν, τις ανθρώπινες ζωές και πήραμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας: Οικονομικά, εκπαιδευτικά, εργασιακά.

Στα τέλη του 2020 η επιστημονική κοινότητα μας προσέφερε τα εμβόλια, τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τάχιστα οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εμβολιασμών και λίγους μήνες αργότερα βρισκόμαστε στη θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και εν πολλοίς όπου θέλει. Να σημειώσω ότι για πολλές χώρες του πλανήτη αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ουτοπία.

Με δεδομένη την δυνατότητα ασφαλούς, γρήγορου και αποτελεσματικού εμβολιασμού, με δεδομένη την ουσιαστική αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ., είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής. Με δεδομένα όσα προηγήθηκαν κατανοούμε πλήρως ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων σε όλους και όλες, ώστε να μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο, όσοι και όσες βρίσκονται εντός της επικράτειας να εργαστούν, να σπουδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν.

Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την Κυβέρνηση.

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε στην εξαγγελία -αύριο το απόγευμα- και στην εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις.

Ανυποχώρητα και δίχως συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από Covid και θέλει το Ε.Σ.Υ. να διαθέτει ικανούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην πληρότητα της ζωής. Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας».

ενδεχόμενο lockdown

Για το ενδεχόμενο προσφυγικών ροών στον Έβρο

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαχειριστεί την κατάσταση με αφέλεια.

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών, και σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις που έχει υπογράψει. Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο, αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Ιστορικά, ως Έθνος, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και από προσφυγιά και από μετανάστευση.

Γνωρίζουμε ότι αν αυτές δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα, βάσει των δυνατοτήτων κάθε χώρας και της διεθνούς μέριμνας, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες, σε ανήμπορους ανθρώπους που «λιάζονται» παρατημένοι σε χωράφια, δόμους και πλατείες, σε ανθρώπους θύματα επιτηδείων διακινητών και δουλεμπόρων, σε ανθρώπους που άθελά τους εργαλειοποιούνται, ακόμα και ως πολιορκητικός κριός.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χειριστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη όξυνση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος με αφέλεια. Έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μηνύματα, έχουμε σαφές σχέδιο, διαθέτουμε εργαλεία, είμαστε σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τις χώρες της Μεσογείου ώστε να επιλύσουμε αποτελεσματικά, δίκαια και ανθρώπινα το όποιο πρόβλημα όποτε παρουσιαστεί».

καμπούλ νεκροί

Για την ενίσχυση των πληγέντων από τις φωτιές

«Η μάχη κατά των πυρκαγιών συνεχίζεται όπου παρατηρείται μέτωπο. Οριοθετήθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά στην Κάρυστο. Πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα. Οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πως μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα. Και δίνεται μάχη και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στα Βίλια.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές η Κυβέρνηση -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θα αφήσει κανέναν πυρόπληκτο αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή της. Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Έχει ολοκληρωθεί από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών ο έλεγχος και ο επανέλεγχος σε κατοικίες επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια στην Αττική, την Εύβοια, την Φωκίδα, την Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.413 αυτοψίες. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυτοψίες σε Λαυρεωτική και Βίλια.

Φωτιά Βίλια

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Τριαντόπουλο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα την Παρασκευή υπήρχαν συσκέψεις και συνεργασίες στην Εύβοια και σήμερα βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Άρχισε, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής. Και, σε λιγότερο από δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είχαν διατεθεί, ήδη, 3,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους 528 συμπολίτες μας που υπέβαλαν αιτήσεις, ενώ ως σήμερα τα ξημερώματα έχουν κατατεθεί 1.584 αιτήσεις στην πλατφόρμα της «Αρωγής».

Θέλω να καλέσω τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας να μπουν στην πλατφόρμα και να καταθέσουν τα στοιχεία τους. Για όσους συναντούν δυσκολίες ήδη έχει ληφθεί πρόνοια και έχουν μοιραστεί tablet στις αρμόδιες επιτροπές των Δήμων που έχουν συσταθεί για το λόγο αυτό. Ήδη, 15 έχουν διατεθεί στην Εύβοια και αντίστοιχος αριθμός θα διατεθεί σήμερα και στην Πελοπόννησο. Υπενθυμίζω, ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι οι πληγέντες μπορούν, με την υποβολή της αίτησης να ζητούν προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Η ασφάλεια για μας είναι μια δυναμική και πολυεπίπεδη έννοια, με βάθος. Δεν εξαντλούμαστε στην επιφανειακή αντίδραση. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό. Και όπως σας εξήγησα έχουμε ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση των ζημιών και την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share