Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ανασχηματισμός: Τα πιθανά σενάρια και οι αλλαγές

Φάση επανεκκίνησης για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη

19 Αυγούστου 2021 07:51
Ανασχηματισμός: Τα πιθανά σενάρια και οι αλλαγές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μόνο εύκολη δε λέει κανείς τη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ρόλο του πρωθυπουργού, καθώς η πανδημία και οι περιβαλλοντικές καταστροφές δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησής του.

Μέσα σε όλον αυτό τον κυκεώνα των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, το σενάριο ενός ανασχηματισμού φαίνεται πως είναι πιο κοντά από ποτέ. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα «κάνουμε με θάρρος την αυτοκριτική μας», γεγονός που υποδηλώνει πως θα υπάρξουν δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

«Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Είναι πολλών ειδών οι ευθύνες: επιχειρησιακές, πολιτικές, ατομικές, συλλογικές, μπορεί να αφορούν και σε δομές και διαδικασίες. Αλλά πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν όμως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το παραθυράκι ανακατατάξεων εντός της κυβέρνησής του.

ανασχηματισμός μητσοτάκης

Το μόνο που μένει να δούμε είναι το πότε θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλλάξει πόστα στους στενούς του συνεργάτες.

Ένα από τα σενάρια θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα για ένα καινούριο ξεκίνημα. Σε αυτή την περίπτωση ο ανασχηματισμός θα πρέπει να ανακοινωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ άλλες πληροφορίες τον τοποθετούν κάπου μέσα στο Νοέμβριο.

Το σίγουρο είναι, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πραγματοποιηθεί, πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με αλλαγές προσώπων σε κομβικά υπουργεία, αφενός μεν για να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες για τις αστοχίες και τα λάθη που υπήρξαν στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και αφετέρου για να καταδειχθεί η επανεκκίνηση της ίδιας της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στους υπουργούς που θα δουν την πόρτα της εξόδου, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Στο κάδρο για τα καλά έχει μπει ο υπουργός Προστασίας το Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ αλλαγές ακούγεται πως θα λάβουν στα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, ενώ για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας φέρεται να μην έχουν κλειδώσει ακόμα οι όποιες αποφάσεις. Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Λιβάνιος αλλά και ο Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Οικονομικών μένει να αποδειχθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αναβάθμιση συγκεκριμένων προσώπων.

Ανασχηματισμός αλλαγές Μητσοτάκης

Γιάννης Οικονόμου-Χρήστος Τριαντόπουλος: Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που κέρδισαν την εμπιστοσύνη Μητσοτάκη - Η πορεία και η «προαγωγή» στην κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση και η κυβέρνηση περνά από ένα μικρό ανασχηματισμό, στον οποίο θα έλεγε κανείς πως περισσότερο έγιναν ορισμένες... προαγωγές.

Δύο πρόσωπα που ξεχωρίζουν σε αυτό τον ανασχηματισμό, είναι ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο πρώτος γίνεται κυβερνητικός εκπρόσωπος από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ο δεύτερος παίρνει τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Αυτός είναι ο Γιάννης Οικονόμου

Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει πλέον ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννης Οικονόμου.

Η ανάληψη των καθηκόντων για τον βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας γίνεται στο πλαίσιο του μίνι ανασχηματισμού ο οποίος ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Γιάννης Οικονόμου γεννήθηκε στην Λαμία τον Σεπτέμβριο του 1973, σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμμαχία ωστόσο δεν εξελέγη.

Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του Ιουλίου 2019 με την Νέα Δημοκρατία. Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2021, ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πλέον ορίζεται κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζορμπαλά και έχουν ένα γιο, τον Δημήτρη.

Αυτός είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, μετά τον μίνι ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος είναι Ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Σπούδασε Οικονομικά (ΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έβαλε το μεταπτυχιακό τίτλο του στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές (MSc) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε το διδακτορικό τίτλο σπουδών του (PhD) πάνω στην πολιτική οικονομία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της εποπτείας, εκπονώντας τμήμα των διδακτορικών του σπουδών, με υποτροφία, στο London School of Economics.

Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο University of Sussex, ως visiting research fellow, και σε λοιπούς ερευνητικούς φορείς, ενώ επαγγελματικά, μεταξύ άλλων, κατείχε συμβουλευτική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στα πεδία της τραπεζικής αγοράς, των θεσμών στην οικονομία, των δημοσίων οικονομικών και της ανάπτυξης. Από το 2016 διδάσκει οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ από το 2017 διδάσκει δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share