Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημερώνει τη Βουλή για τις φωτιές στις 25 Αυγούστου

Μετά από αίτημα του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα

12 Αυγούστου 2021 20:05
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημερώνει τη Βουλή για τις φωτιές στις 25 Αυγούστου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ημερήσια συζήτηση για τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή στις 25 Αυγούστου, μετά από αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Να σημειωθεί ότι το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται με βάση το άρθρο 142Α της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με θέμα «τις καταστροφικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές, το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν και τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα πρόληψης και πολιτικής προστασίας». Ωστόσο στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απάντησε και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι αντιεμβολιαστές είπαν για τις ανεμογεννήτριες - Το επιτελικό κράτος δε σβήνει με τη μάνικα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης, μίλησε για αρκετά θέματα και ένα εξ αυτών ήταν οι... θεωρίες για κάψιμο των δασών, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στο Τατόι και ανεμογεννήτριες στην Εύβοια.

Για τις συζητήσεις περί επενδύσεων στο Τατόι και τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο». «Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι. Δεν μου κάνει εντύπωση ότι συναντήθηκαν διάφορα υπόγεια ρεύματα. Οι αντιεμβολιαστές είπαν ότι κάψαμε εκτάσεις για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Το αντίθετο συμβαίνει».

Παράλληλα, απάντησε για το επιτελικό κράτος, λέγοντας πως «ορισμένες από τις προτεραιότητες είχαν ήδη αναδειχθεί και αποτελούσαν μέρος του σχεδιασμού μας. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη και θα δώσουμε πολλά περισσότερα τα υπόλοιπα χρόνια και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πόροι θα μπορέσουν να απορροφηθούν» είπε.

Και συνέχισε: «Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί. Οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές. Τα Βασιλικά Κτήματα είναι μια έκταση πολύ κοντά στην καρδιά μου. Είχαμε θέση προτεραιότητα να παρέμβουμε, δεν το καταφέραμε και λυπάμαι γι΄αυτό. Δεν ήταν γιατί δεν προσπαθήσαμε. Υλοτόμοι καθάριζαν 2 μήνες πριν την πυρκαγιά γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας και είχαμε πολλά πεσμένα δέντρα. Αν κάτι έχουμε μάθει είναι ότι βεβαίως η διαχείριση του δάσους είναι σημαντική, η πρόληψη είναι σημαντική. Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην προσβολή της φωτιάς από τον αέρα. Θεωρώ μεγάλη τομή ότι η δασική πολιτική συγκεντρώνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο του επιτελικού κράτους: «Είναι σαφές ότι πια πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη στην οποία δεν μπορούμε να φυτεύσουμε πεύκα, αλλά άλλα δέντρα. Αν πρέπει κάποια δέντρα να κόβονται, πρέπει να γίνεται με απλούς τρόπους. Πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό. Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, συντονίζει, θέτει αρμοδιότητες, αξιολογεί. Αυτός είναι ο ρόλος του. Έχει πετύχει πολλά αυτούς τους 25 μήνες. Το θεωρώ απολύτως απαραίτητη δομή για να μπορεί να διοικηθεί μια χώρα, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε όλα αυτά που έχουν γίνει. Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό, ούτε κράτος» κατέληξε.

Το «ξέσπασμα» του πρωθυπουργού

Σε ένα «ξέσπασμα» εναντίον όσων άσκησαν κάτι παραπάνω από δριμεία κριτική για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών από την κυβέρνηση, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τα... έβαλε με τα social media.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες που άσκησε η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση εστίασε στις εκκενώσεις και χάθηκαν σπίτια, μιλώντας για «χυδαία σπέκουλα», αλλά και για αποτελεσματική τακτική.

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μία πολιτική έχει στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Μέσα Ενημέρωσης πάνω στο θέμα των εκκενώσεων» είπε και συνέχισε:

«Έχουμε τραυματικές εμπειρίες από άλλες πυρκαγιές. Υπηρεσία όπως το 112 δεν έχουν χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα όπως η Γερμανία. Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Το ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων είναι συνολική κατάκτηση της χώρας, εγώ κάποια στιγμή θα φύγω».

«Αυτό που βλέπουμε και μας μαυρίζει την καρδιά είναι αυτά που κάηκαν, όχι αυτά που σώθηκαν. Σώθηκαν αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα πρώτα στοιχεία της αποτίμησης δείχνουν ότι δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καεί ( 150 Αττική) σε σχέση με το μέγεθος των πυρκαγιών» κατέληξε.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share