Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ζητώ κι εγώ συγγνώμη»

Σε απολογητική διάθεση ο υπουργός

11 Αυγούστου 2021 10:40
Άδωνις Γεωργιάδης: «Ζητώ κι εγώ συγγνώμη»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη δική του συγγνώμη, μετά από όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα, ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μετά την περιπέτεια με τον κορωνοϊό και μίλησε για τις φωτιές.

Ερωτηθείς σχετικά αν ζητεί κι αυτός συγγνώμη όπως ο πρωθυπουργός για τα όποια θέματα διαχείρισης ανέκυψαν στη διάρκεια των πυρκαγιών, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «σε κάθε μεγάλη ζημιά που παθαίνει μια χώρα, η κυβέρνηση έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη και την όποια ευθύνη των λανθασμένων χειρισμών. Ζήτω και εγώ συγγνώμη ως μέλος της κυβέρνησης από τους συμπολίτες».

«Το μείζον είναι να μην θρηνήσουμε ανθρωπινές ζωές... Tωρα προέχει η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής όλα τα υλικά αγαθά που θα καταστραφούν, όλα θα φτιάξουν» διαβεβαίωσε.

«Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδιάφορη ή απροετοίμαστη. Τι λάθος έγινε, γιατί προφανώς λάθος έγινε για να φύγει κάπου η φωτιά στο επιχειρησιακό σκέλος, στην πορεία θα το δούμε όταν τελειώσει η μάχη. Δεν είναι τώρα η ώρα της αλληλοκατηγορίας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επικαλούμενος εξάλλου άρθρο του πρακτορείου Bloomberg για τις αμερικανικές πυρκαγιές, τόνισε ότι το θέμα δεν είναι να φεύγεις όταν πιάνει φωτιά, άλλα πριν πιάσει φωτιά.

Ο Χαρδαλιάς και... τα αιολικά

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε και το έργο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν ξέρω αν κάποιος από εμάς θα ήθελε να κάνει τη δουλειά που κάνει ο Νίκος ο Χαρδαλιάς αυτή την περίοδο… Παρά πολύ δύσκολη δουλειά. Δεν είδα έναν άνθρωπο αδιάφορο, απών να κάθεται περνά καλά και αφήνει τους άλλους να φλέγονται, 24ωρες στο πόδι είναι με τους συνεργάτες του, την πυροσβεστική και την ΕΛΑΣ και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας εξάλλου στον Παύλο Πολάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «θέλω να πολεμήσουμε τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται ότι δήθεν τις φωτιές τις βάλαμε για τις ανεμογεννήτριες. Είναι η μόνη επένδυση που μπορεί να φτιαχτεί σε ένα δάσος νόμιμα δεν χρειάζεται κανένας επιχειρηματίας που θέλει να φτιάξει ανεμογεννήτρια να κάψει το δάσος».

Δεν υπάρχει, συνέχισε, κανένα αδειοδοτημένο αιολικό που δεν έχει πάρει άδεια διέλευσης, αντιθέτως οι δρόμοι που φτιάνονται χρησιμεύουν μετά για την πυρασφάλεια του δάσους μακάρι να είχαμε περισσότερους. «Δεν υπάρχει εδώ συνωμοσία, έχουνε ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο».

«Η παραίτησή μου στο γραφείο του πρωθυπουργού»

Η παραίτησή του βρίσκεται στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς μέσα σε λυγμούς, απαντώντας και στις έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

«Ξεσπώντας» σε λυγμούς και μέσα σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε, ότι αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης, που του αναλογεί για την καταστροφή που έφεραν οι πυρκαγιές, αν και νωρίτερα ανέφερε αρκετούς παράγοντες, που σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνονται για όσα συνέβησαν.

Η τοποθέτηση και οι απαντήσεις του Νίκου Χαρδαλιά

«Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω σε ερωτήσεις. Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα.

Από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα. Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα.

Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η έως 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών.

Πήραμε μία πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για άμεσο πρόγραμμα καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία: 18 στην Αττική, Σέιχ Σου, Αρχαία Ολυμπία και Τατόι. Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανασχέσουμε τη φωτιά στη Μαλακάσα. Στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών… Προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί. Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα. Τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Το πρόγραμμα μη στρατιωτικών και επενδύσεων δεν το ανακαλύψαμε σήμερα. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε ψηφιστεί από το ΚΥΣΕΑ.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 9.30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλως αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε.

Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία ημέρα. Δεν υποτιμήσαμε καμία πυρκαγιά (σ.σ. απαντώντας αν υποτιμήθηκε η φωτιά στην Εύβοια). Στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών… Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Ακού κριτική ότι υπήρχαν οχήματα της Πυροσβεστικής μπροστά στους οικισμούς, έβλεπαν τη φωτιά και δεν επιχειρούσαν. Αυτοί που μέναν πίσω, έμεναν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ξεκινήσαμε με 55 οχήματα, συνεχίσαμε με 75….

Οι εκκενώσεις και το 112 δίνονται για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Είμαι ευγνώμων ακόμα και για τους κατοίκους που έμεινα δίπλα στους πυροσβέστες. Το 112 είναι η απόλυτη παρακαταθήκη για τη θωράκιση της χώρας. Όταν τα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτα, το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή.

Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Γιατί κάλουμε κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας. Δουλεύω πάντα με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος… Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και είναι μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αλλά ξέρω ότι δόθηκε μία τεράστια μάχη, καθοδηγώντας όλα τα παιδιά της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του στρατού… Και λυπάμαι γιατί την ώρα της μάχης, κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share