Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: «Πυρά» από την αντιπολίτευση - Ζητείται η καρατόμηση Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη

Ραγδαίες και οι πολιτικές εξελίξεις

10 Αυγούστου 2021 13:24
Πυρκαγιές στην Ελλάδα: «Πυρά» από την αντιπολίτευση - Ζητείται η καρατόμηση Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα, έχουν φέρει και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά να επιτίθενται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, χωρίς να πείθονται από από τη συγγνώμη που ζήτησε.

Αρχικά, δριμύ «κατηγορώ» κατά της Νέας Δημοκρατίας για τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε πολλές περιοχές στη χώρα μας, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και όλοι θα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με αιτίες της.

Ανέφερε πως την ευθύνη την φέρει ακέραια ο πρωθυπουργός και τον κάλεσε να αναλάβει το βάρος του επιμερισμού της αλλά και των παραιτήσεων, θέτοντας πρώτα υπό κρίση τον ίδιο του τον εαυτό.

«Δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη, όταν ήμουν στην κυβέρνηση σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Δεν θα ακολουθήσω την περπατημένη όπως το να ζητήσω παραιτήσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης, με προσχηματικές και αδιέξοδες συγγνώμες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ χαρακτήρισε ως απογοητευτικό του χθεσινό του διάγγελμα, καλώντας τον να σταματήσει την άγονη προπαγάνδα και να μην ρίχνει αλάτι στις πληγές του ελληνικού λαού.

Όπως είπε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ζώσα και επικίνδυνη πραγματικότητα, που δεν πρέπει όμως να αποτελεί δικαιολογία και δεν μπορεί να την επικαλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως δικαιολογία, καθώς αγνόησε τόσο τις προειδοποιήσεις των κομμάτων όσο και των επιστημόνων και αυτή είναι κατά τον ίδιο «η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη που πρέπει να της καταλογιστεί».

Υπενθύμισε πως το καλοκαίρι του 2018 μετά καταστροφική και φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζήτησε συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ να γίνει επικεφαλής μιας ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής για να εκδοθεί ένα πόρισμα για την αντιμετώπιση των φωτιών, από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης τελικά κράτησε μόνο ένα κομμάτι που αφορούσε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα, ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρός κατά του Νίκου Χαρδαλιά τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης έκανε υφυπουργό και επικεφαλής της ΓΓΠΠ, έναν πρώην δήμαρχο και στέλεχος της ΝΔ.

Ακόμη, επανέλαβε πως είναι αυτονόητες και απαράγραπτες της Νέας Δημοκρατίας και μεγαλύτερες; από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής που αποπειράθηκαν να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητα.

Οι προτάσεις Τσίπρα

Διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ «ως δύναμη ευθύνης για να υποδείξει λύσεις και για να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας μετά την τεράστια τραγωδία», παρουσίασε επτά προτάσεις για την επόμενη μέρα.

1.Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές, ώστε να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2.Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

3.Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4.Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.Η πρόταση προβλέπει να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα, όπως είναι ο Δημόκριτος, η ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο κ.α.

5.Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6.Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7.Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών, ακολουθώντας όχι μόνο την πεπατημένη, που προβλέπει την αποκατάσταση κτιρίων και υποδομών, στο 100% των αποζημιώσεων, αλλά με έμφαση στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Επίθεση για Χαρδαλιά-Χρυσοχοΐδη από Γεννηματά

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ζητώντας την άμεση αντικατάσταση των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά με αφορμή τη διαχείριση των πυρκαγιών. Διαφορετικά, επισημαίνει, «η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

«Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής, αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών», υπογραμμίζει εξ αρχής στη δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και εξηγεί το «γιατί»: «Η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν. Δεν προσφέρεται για πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών, δεν λήφθηκαν υπ' όψιν. Καμιά μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανεπαρκείς ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό, στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ».

Ειδικότερα δε, για τη δήλωση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, υποστηρίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους Υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ότι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών».

Και στο «δια ταύτα», «η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν -σε μεγάλο βαθμό- ούτε τον νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης, διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

Επιπροσθέτως, η κ. Γεννηματά αντιτείνει ότι «οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Ασφαλώς πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής «έχουμε ήδη ζητήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και ανασυγκρότησης των περιοχών. Με μέτρα προστασίας των δασών, σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχθούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Για να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιζητεί ειλικρινά διακομματική συναίνεση, επιβάλλεται να φέρει το ταχύτερο το κυβερνητικό σχέδιο για συζήτηση στη Βουλή. Μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις του ψευδοδικομματισμού που μόνο σκοπό έχουν την αποσιώπηση των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και του Γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, η κυρία Γεννηματά προτείνει, να δεχθεί ο πρωθυπουργός «διακομματικό έλεγχο στην εφαρμογή των μέτρων, μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Γιατί υπάρχει η κακή εμπειρία από τη διαχείριση του Ταμείου για τις πυρκαγιές του 2007 από τη ΝΔ και είναι δεδομένες οι σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών για τους πληγέντες σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Στις πυρκαγιές δοκιμάστηκε η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η τεχνητή επικοινωνιακή εικόνα κάηκε. Τώρα στη σκληρή πραγματικότητα είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ουσία. Εμείς επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που προσφέρει στους πολίτες. Νοιαζόμαστε να δοθούν συναινετικά λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη συνέχεια της ζωής τους. Θεωρούμε δραματικά επικίνδυνο το διχασμό και την κομματική πόλωση, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται οργή, απογοήτευση και απόγνωση», καταλήγει η δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share