Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης vs ανεμβολίαστοι: Η απάντηση του πρωθυπουργού στους αρνητές του εμβολίου - Σφίγγει η θηλιά με νέα «μπλόκα»

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ανάμεσά τους!

23 Ιουλίου 2021 11:35
Κυριάκος Μητσοτάκης vs ανεμβολίαστοι: Η απάντηση του πρωθυπουργού στους αρνητές του εμβολίου - Σφίγγει η θηλιά με νέα «μπλόκα»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κυριάκος Μητσοτάκης vs ανεμβολίαστοι: Με το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στους αντιεμβολιαστές οι οποίοι πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν.

«Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι χθες ξεπεράσαμε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών και τόνισε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας αναγκάζει να εντείνουμε και άλλο τις προσπάθειές μας να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν μπορεί να περιορίζεται η προσπάθεια μόνο στο κεντρικό μύνημα που εκπέμπεται από κυβέρνηση και ειδικούς» και κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή έτσι ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν και οι πιο καχύποπτοι.

 Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες που έγιναν σήμερα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή το βράδυ της Πέμπτης και χαρακτήρισε την διάταξη επιβεβλημένη και μάλιστα είπε ότι είναι το τελευταίο στάδιο και η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στην διάθεσή μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα κάλεσε όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν έτσι ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστούν αυτές οι διατάξεις.

Ψώνια μόνο για εμβολιασμένους! Νέο μπλόκο στους ανεμβολίαστους - Μοντέλο εστίασης και στο λιανικό εμπόριο

Ψώνια μόνο για εμβολιασμένους! Ένα νέο μπλόκο σκέφτονται στην κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους το χειμώνα, δηλαδή να εφαρμόσουν το μοντέλο εστίασης και στο λιανικό εμπόριο.

Με καταιγιστικούς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, για τα νέα μέτρα, αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει την Ελλάδα.

Το σενάριο να λειτουργεί το λιανεμπόριο για εμβολιασμένους ζεστάθηκε και πάλι, ενώ την ίδια στιγμή με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια, έχει παραχωρηθεί η εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να μπορεί να επεκτείνει τους κλάδους που θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ανάλογα με την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και τις ανάγκες αντιμετώπισής της!

Λιανεμπόριο μόνο για εμβολιασμένους

Το σενάριο για εμβολιασμένους στο λιανεμπόριο από Σεπτέμβριο ζεστάθηκε και πάλι. Ουσιαστικά πρόκειται για το μοντέλο που ισχύει σε ψυχαγωγία και εστίαση και έχει ως στόχο να αυξήσει την πίεση σε όσους διστάζουν μπροστά στο εμβόλιο.

Αυτό είναι που εξετάζεται να επεκταθεί από τις αρχές Φθινοπώρου και στο λιανεμπόριο στους εσωτερικούς χώρους, δηλαδή να ανοίγουν οι πόρτες των καταστημάτων λιανικού εμπορίου αποκλειστικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αντίθετα, κανέναν περιορισμό δεν θα έχουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Το ενδεχόμενο αυτό πάντως κάνει τους εμπόρους να αγωνιούν καθώς σύμφωνα με το OPEN, αυτή τη στιγμή, ένας στους δύο καταναλωτές είναι ανεμβολίαστος.

Οι έμποροι δε συμφωνούν με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς, όπως σημειώνουν, δεν θέλουν να φτάσουν στο σημείο να τσακώνονται με τους πελάτες τους, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στην πτώση του τζίρου των καταστημάτων. Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: «Πώς θα εξυπηρετούμε τους ανεμβολίαστους;, τι θα γίνει με τους υπαλλήλους μας εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους;». O πρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύουν την υγεία αλλά και την λειτουργία της αγοράς».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το OPEN, τα μέτρα στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους βρίσκονται υπό διαμόρφωση με την εικόνα της πανδημίας να παίζει καθοριστικό ρόλο για το πότε και εάν θα εφαρμοστούν.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share