Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώ τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο συνέδριο για την ψυχική υγεία

22 Ιουλίου 2021 11:55
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώ τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το καθήκον των κυβερνήσεων να φωτίσουν τον κόσμο της ψυχικής υγείας, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «παραμένει σκοτεινός», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διεξάγεται στο Καβούρι.

Παράλληλα, κάνοντας αναφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν.

«Είναι καθήκον μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας γιατί αυτή η εκδήλωση θα καταλήξει σε σημαντικά συμπεράσματα, από τα οποία θα ωφεληθούν όλες οι χώρες ενόψει μίας σοβαρής απειλής που προϋπήρχε της πανδημίας και αναδείχθηκε κατά τη διάρκειά της», υπογράμμισε.

«Μιλάμε για βασικό συστατικό της υγείας. Προϋποθέτει δράσεις τώρα», σχολίασε, ενώ ανέφερε πως κατά την περίοδο της πανδημίας ο σωματικός πόνος συνοδεύεται πολλές φορές από ψυχικό πόνο και εκδηλώνεται με πολλές μορφές.

Μητσοτάκης εμβολιασμός εκπαιδευτικών

«Κοντά στον Γολγοθά αυτών των ασθενών υπάρχει ο θρήνος των συγγενών τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «αναμφίβολα η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, απαιτούνται δράσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία και ένα πρώτο βήμα είναι να συζητάμε περισσότερο και πιο ανοικτά.

«Να μιλάμε ανοικτά για το στίγμα, το οποίο συχνά συνοδεύει την ψυχική ασθένεια», υπογράμμισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο εμβολιασμός δεν θα είναι ποτέ υποχρεωτικός για τα παιδιά»

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες στην Μεσσηνία, ο εμβολιασμός δεν θα είναι ποτέ υποχρεωτικός για τα παιδιά.

Ειδικότερα, κατά την περιοδεία του Πρωθυπουργού στη Μεσσηνία και σε συζήτηση που είχε με πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 12 ετών και άνω.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να είναι υποχρεωτικός και πως οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση. Επίσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών.

Μητσοτάκης παιδιά εμβολιασμός

Οριστικό: Έρχεται το εμβόλιο για τις ηλικίες άνω των 12 ετών στην Ελλάδα

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έρχεται και για τις ηλικίες άνω των 12 ετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει πως σύντομα η πλατφόρμα θα ανοίξει και για αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Ο πρωθυπουργός, κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία και σε συζήτηση με πολίτες, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών, κάνοντας γνωστή και αυτή την είδηση, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται το Freedom Pass για τις ηλικίες 18-24 ετών.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να ειναι υποχρεωτικός.

Ποιοι θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση;

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του Lse, μίλησε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» για την εξάπλωση του νέου επιδημιολογικού κύματος και την σημασία της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου.

«Το νέο κύμα αφορά πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια». Επίσης, τόνισε ότι θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες. Για αυτούς προτάσσει την ανάγκη της χορήγησης αναμνηστικής δόσης λέγοντας ότι «πρέπει να προγραμματιστεί η 3η δόση αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες».

Όπως ανέφερε και αναμετάδοσε το skai.gr. η 3η δόση θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο. «H μίξη των εμβολίων οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό.

Για το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών έχει μειωθεί, είπε πως αυτό συνέβη χάρη στο εμβόλιο όχι επειδή εξασθένισε ο ιός.

Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη της χώρας μας έκανε λόγο για ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες 56% του πληθυσμού εμβολιάστηκε ενώ το 68% των ενηλίκων. Τα ποσοστά που έχουμε στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη

Σχετικά με τα παιδιά, δήλωσε: «Μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά. Αν εμβολιαστούν όμως οι μεγαλύτεροι θα προστατεύσουν τα παιδιά.»

Για το πότε θα απαλλαγούμε από τον ίο, εκτίμησε ότι για τις χώρες υψηλού εισοδήματος αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2022 .« Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δ' και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους . Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.»

Τέλος για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα πάρει αρκετό χρόνο η ανοσία της αγέλης. Ένα ποσοστό 10-20% θα αφορά περιπτώσεις long covid.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share