Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σκληρό ροκ: Ο Ερντογάν ρίχνει την ευθύνη στον Μητσοτάκη και ο Μπάιντεν του ετοιμάζει... νέο ραβασάκι!

Το καλοκαίρι τελικά... δεν είναι ήσυχο

21 Ιουλίου 2021 21:06
Σκληρό ροκ: Ο Ερντογάν ρίχνει την ευθύνη στον Μητσοτάκη και ο Μπάιντεν του ετοιμάζει... νέο ραβασάκι!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Σκληρό ροκ» έρχεται στα ελληνοτουρκικά, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι εκ νέου επιθετικός, μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και τις ΗΠΑ να σκέφτονται το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Εφ' όλης της ύλης τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τα Κατεχόμενα όπου παρευρέθη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πριν από 47 χρόνια. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα Βαρώσια, τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, την ΕΕ αλλά και θέματα όπως η Λιβύη και ο πρόεδρος Μακρόν.

«Θέτουμε μια πρόκληση: Λέμε στο νότο, "Αν θέλετε, μπορούμε να σας δώσουμε νερό από εδώ. Το ονομάζουμε Κρήνη της Ειρήνης". Δε μας ζήτησαν. Αυτή τη στιγμή, εξακολουθούν να φέρνουν νερό από την Ελλάδα στο νότο με δεξαμενόπλοια.

Με τον Ερσίν Τατάρ ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την εθνική μας υπόθεση και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Συζητήσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια είναι ουσιαστικά ένα έργο ειρήνης. Έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Όλα τα βήματα γίνονται με διαφάνεια και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Δε χρειάζεται αυτή η πρωτοβουλία, η οποία θα ωφελήσει και τους δύο λαούς στο νησί, να χρησιμοποιηθεί για μαύρη προπαγάνδα.

Το πιστεύω αυτό ακράδαντα. Η τουρκική πλευρά είναι η μόνη που αγωνίζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Ο Νότος δεν έχει μια τέτοια έγνοια. Δυστυχώς, ούτε η Ελλάδα, ως χώρα εγγυήτρια, έχει τέτοιες έγνοιες. Το ίδιο κι η Αγγλία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν αυτή την έγνοια. Όταν κοιτάζουμε κι άλλες χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ, επίσης δεν έχουν τέτοια έγνοια. Σήμερα, ορίστε άκουσαν την ομιλία μας, και συγκάλεσαν αμέσως σύσκεψη -υπό την ηγεσία του Μητσοτάκη- με όλους τους εχθρούς της Τουρκίας. Ανεξάρτητα του τι θα κάνουν, εμείς θα σταθούμε όρθιοι απέναντί τους».

«Ήρθε η ώρα να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών. Για αυτό τον λόγο, είμαστε αποφασισμένοι να μην εμπλέξουμε τρίτους ανάμεσά μας και δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αυτό το λέγαμε πάντοτε στους εμπλεκόμενους όταν χρειάστηκε και συνεχίζουμε να το λέμε. Ωστόσο, παρόλα αυτά, εμείς, ως τουρκική πλευρά, ανοίξαμε μια νέα σελίδα στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό, χωρίς να εγκαταλείψουμε την εποικοδομητική μας αντίληψη. Αντί να κολλάμε σε παραμέτρους που έχουν αποδειχθεί ότι δεν παρέχουν λύση, παρουσιάζουμε ένα όραμα για μια δίκαιη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το βασικό του όλου ζητήματος είναι ότι υποστηρίζουμε την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Αν είναι να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς να εγγυάται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτόν τον αγώνα. Η μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προέρχεται από την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη μας. Όσοι προσπαθήσουν να το διαρρήξουν αυτό, είτε από μέσα είτε από έξω, δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτα. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω.

Κατά τις συνομιλίες μας εδώ, είδα ότι ο λαός της Βόρειας Κύπρου απέκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση, ειδικά για το μέλλον της Κύπρου. Κι είμαι ικανοποιημένος με αυτό. Συναντηθήκαμε επίσης με νέους από τη Βόρεια Κύπρο το προηγούμενο βράδυ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας και των διμερών μου επαφών, είδα αυτή την αυτοπεποίθηση. Αυτό με έκανε χαρούμενο».

«Ξέρετε, είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, του είπα: "Από τώρα και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάζουμε τρίτες και τέταρτες χώρες ανάμεσά μας. Υπάρχει η Ελλάδα και η Τουρκία. Έχεις έναν σύμβουλο, έχω έναν σύμβουλο. Ας ενεργοποιήσουμε τους συμβούλους μας, ας τους αφήσουμε να μιλήσουν μεταξύ τους, να μας φέρουν κάποιο αποτέλεσμα και στη συνέχεια ας συναντηθούμε (οι δύο ηγέτες) και να το κλείσουμε το θέμα. Συμφωνούμε;" "Συμφωνούμε" "Σύμφωνοι;" "Σύμφωνοι".

Δεν έχει περάσει ακόμη ένας μήνας από τη συνάντησή μας και μετά σηκώθηκες αμέσως και συγκέντρωσες όλους τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική μαζί σου! Υποτίθεται πήγε μαζί τους για να μας προκαλέσει! Κι από την άλλη δίνει μηνύματα ότι «φέτος θα είναι ήρεμα τα πράγματα». Είναι ο εγγυητής του νότου. Είμαστε ο εγγυητής του βορρά. Δεν είναι σαφές ποιανού εγγυητής είναι η Αγγλία. Δεδομένης της κατάστασης, πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Εδώ βλέπετε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν θετική απάντηση στην προσφορά μας να καθίσουμε μαζί και οργανώσουμε μία διάσκεψη. Όλο ξεφεύγουν. Αυτό είναι το ταμπλό που έχει διαμορφωθεί».

Ζητούνται κυρώσεις ξανά στις ΗΠΑ

Σε νέα καταδικαστική δήλωση των χθεσινών τουρκικών εξαγγελιών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τοποθέτηση της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία καταθέτει σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με θέμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Στην εναρκτήρια δήλωσή της, αφού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τον Πρόεδρο Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στην περιοχή μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών ή ρητορικής, ανέφερε: «Καταδικάζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση. Προτρέπουμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης και συνεργαζόμαστε με ομοειδείς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».

Η κ. Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Να σημειωθεί ότι στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως αναμένει ισχυρή τοποθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ρώτησε σχετικά και την κ. Νούλαντ, η οποία είπε ότι υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις στο Σ.Α. που συνεχίζονται σήμερα.

«Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους. τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος παρακολουθεί και η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη», δήλωσε χαρτακτηριστικά.

Πάντως, καθώς διέρρευσαν πληροφορίες για το προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, που δεν μνημονεύει καν τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρά μιλά για «χθεσινές δηλώσεις», έγιναν πριν λίγο παρεμβάσεις προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και το γερουσιαστή Μενέντεζ και αναμένονται εξελίξεις.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο γερουσιαστής Μενέντεζ ανέφερε ότι χθες, ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την παράνομα κατεχόμενη Κύπρο και ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της παραθαλάσσιας πόλης των Βαρωσίων.

«Όλα αυτά τα χρόνια, γνώρισα Ελληνοκύπριους που έπρεπε να εκκενώσουν τα Βαρώσια το 1974, για να ξεφύγουν από τον τουρκικό στρατό που εισέβαλε, αναζητώντας ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν να μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σαράντα επτά χρόνια μετά την εισβολή, οι ιστορίες τους παραμένουν τρομακτικές, μια καθημερινή υπενθύμιση αυτών των τρομερών ημερών το 1974. Για χρόνια, πολλοί στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Μπάιντεν, υποστήριξαν μια ειρηνευτική διαδικασία που θα καθιερώσει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο νησί. Η επίσκεψη του Ερντογάν παραμέρισε αυτές τις προσπάθειες, καθώς και μακροχρόνια ψηφίσματα του ΟΗΕ για Βαρώσια».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε ότι στόχος του Ερντογάν είναι να προωθήσει ένα ξεχωριστό κράτος στο νησί της Κύπρου.

«Με απλά λόγια, αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτη και αναμένω να ακούσω σήμερα από την βοηθό Υπουργό ένα σχέδιο για το πώς θα ανταποκριθεί η Κυβέρνηση Μπάιντεν» πρόσθεσε.

Ο κ. Μενέντεζ υπενθύμισε την επιστολή που συνυπέγραψε με άλλα μέλη της Γερουσίας προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα και σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ερντογάν δεν αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά σηματοδοτούν μια κρίσιμη δοκιμασία για το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και την ανταπόκριση των ΗΠΑ.

«Πρέπει να δούμε μια ισχυρή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που να καταδικάζει αυτήν την κίνηση», πρόσθεσε.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share