Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Νέα δημοσκόπηση: Αυτή είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Το σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές

Ποια θα ήταν η εικόνα αν είχαμε σήμερα εκλογές;

7 Ιουλίου 2021 21:37
Νέα δημοσκόπηση: Αυτή είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Το σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη παραμένει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, με αυτήν να τοποθετείται στις 14 μονάδες, σε μια ημέρα όπου έχει τεθεί στο στόχαστρο ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Δημιουργία και οι Έλληνες με 1% αντίστοιχα. «Άλλο» απάντησε το 6%, ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ αγγίζουν το 9%.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ εκλογές

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνόν κόμμα να συγκεντρώνει 36% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 23%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η Δημιουργία και οι Έλληνες με 1% έκαστο, ενώ το 5,5% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 5% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ πρόθεση ψήφου

Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ βρίσκεται στο 75% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 65%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 42% έναντι 24% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 30%.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ πρωθυπουργός

Τεράστια ανησυχία για οικονομία, εγκληματικότητα και μεταναστευτικό

Σχετικά με την πορεία της χώρας το επόμενο εξάμηνο σε βασικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, καταγράφονται διάφορες τάσεις ανάλογα με τον τομέα.

Στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης, το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο ή πολύ χειρότερα έναντι 27% που εκτιμούν ότι θα πάνε καλύτερα και 21% ότι θα παραμείνουν στα ίδια.

Αντίστοιχα, απαισιόδοξη είναι η πλειοψηφία του δείγματος αναφορικά με την αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ασφάλειας. Το 42% προβλέπει επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης, το 17% βελτίωση και το 32% στασιμότητα.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς το 35% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσει, το 17% ότι θα βελτιωθεί και το 38% ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

«Μοιρασμένη» είναι η κοινή γνώμη αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και την υγειονομική κρίση με το 31% να προβλέπει ότι θα υπάρξει επιδείνωση έναντι 30% που αναμένει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και 28% ότι θα είναι τα ίδια.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, η πλειοψήφια (42%) εκτιμά ότι δε θα παρατηρηθούν αλλαγές στην υπάρχουσα κατάσταση, το 29% αναμένει επιδείνωση των σχέσεων και το 19% καλυτέρευση.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους, το 43% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, το 30% ότι θυα παραμείνουν ίδια και μόλις το 18% εκτιμούν ότι θα εξελιχθούν χειρότερα.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ ικανοποίηση

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα σε όλους τους παραπάνω τομείς, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε με τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ κυβέρνηση

Το σύστημα των επόμενων εκλογών και η αλλαγή... για τις μεθεπόμενες

Τον Ιανουάριο του 2021, με ψήφους 163 υπέρ έναντι 121 κατά, εγκρίθηκε επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share