Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης: Η αποτίμηση του ταξιδιού στην Αίγυπτο - Τα ζητήματα του οικουμενικού ελληνισμού, η επίσκεψη στο Πατριαρχείο και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Τον υποδέχθηκαν θερμά Ελληνες ομογενείς

22 Ιουνίου 2021 13:51
Μητσοτάκης: Η αποτίμηση του ταξιδιού στην Αίγυπτο - Τα ζητήματα του οικουμενικού ελληνισμού, η επίσκεψη στο Πατριαρχείο και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται το κυβερνητικό επιτελείο το προσεχές διάστημα με πρώτο σταθμό τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και την κρίσιμη συνάντηση με τον με τον πρόεδρο της χώρας, Αλ Σίσι σε μία κομβική χρονική συγκυρία λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν και ένα 24ωρο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη από την οποία αποκλείστηκε για δεύτερη φορά η χώρα μας, καθώς και πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο τέλος της εβδομάδας.

Νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Αθήνας στην στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών και ξεκαθάρισε προς τον Αλ Σίσι ότι το μορατόριουμ με την Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου.

Νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

«Κοινοί, συνεπώς, είναι και οι στόχοι μας. Με πρώτον, ανάμεσά τους, την αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας. Και παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των κρατών μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον κ. Σίσι, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα, για τον δρόμο που σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας - Τον υποδέχθηκαν θερμά Ελληνες ομογενείς

Mε μια πολύ ζεστή συνάντηση στην ελληνική «καρδιά» της Αλεξάνδρειας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τελευταίος σταθμός ήταν το Ελληνικό Τετράγωνο του Shatby, όπου οι Έλληνες ομογενείς του επιφύλαξαν πολύ θερμή υποδοχή.

Ελληνόπουλα ντυμένα με τις στολές του προσκοπισμού, Έλληνες εκπαιδευτικοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο και δεκάδες μέλη της ελληνικής κοινότητας και ομογενειακών οργανώσεων παραβρέθηκαν στο Ελληνικό Τετράγωνο για να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό.

Επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Βαφειάδης σημείωσε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, σας καλωσορίζω στο Ελληνικό τετράγωνο και εκφράζω τη βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία σας.

Είναι αναμφίβολα μεγάλη τιμή για εμάς, σήμερα, η επίσκεψή σας. Και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το γνωστό και ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τον απόδημο ελληνισμό και ειδικότερα για τον ελληνισμό της Αιγύπτου. Παράλληλα, ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις άριστες ιστορικές σχέσεις των δύο λαών Ελλάδας και Αιγύπτου. Δύο λαών υπέρμαχων της ειρήνης, της καλής γειτονίας». Ο κ. Βαφειάδης ανέφερε επίσης στον Πρωθυπουργό τα ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους Έλληνες της Αλεξάνδρειας υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, μονοήμερης στην οποία κάνω στη φίλη Αίγυπτο. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Αίγυπτο αλλά η συγκυρία δεν το είχε φέρει -μέχρι στιγμής- να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια, οπότε εκπλήρωσα και αυτή την επιθυμία. καθώς αισθάνομαι και εγώ, εξ αγχιστείας ολίγον Αλεξανδρινός, λόγω της οικογένειας της συζύγου μου η οποία προέρχεται από την Αλεξάνδρεια. Και δεν μπορώ να μην αισθάνομαι συγκίνηση εισερχόμενος σε αυτό το κτίριο με τις τόσο βαριές μνήμες ενός ακμάζοντος Ελληνισμού.

Επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας

Για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκτός Ελλάδος οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θέλω απλά να ξέρετε ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πολυπόθητο όριο των 200 βουλευτών, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε και άλλο τα πολύ -κατά την άποψή μου- αυστηρά κριτήρια που περιορίζουν ουσιαστικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το μόνιμο τόπο κατοικίας σας. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, κάναμε όμως ένα πρώτο βήμα, δειλό, και επιφυλάσσομαι με διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς να επανέλθουμε στο θέμα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Τον υποδέχθηκαν θερμά Ελληνες ομογενείς

Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του απενεμήθη ο Μεγαλόσταυρος του Αποστόλου Μάρκου

Mε την απονομή της ανώτατης διάκρισης του Πατριαρχείου, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, υποδέχθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αμέσως μετά την άφιξή του στην Αλεξάνδρεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Μακαριώτατο την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας στην αποστολή του Δευτερόθρονου Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και ειδικότερα επί των έργων Του που έχουν ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια άξια θαυμασμού, λόγω των εγγενών αντίξοων συνθηκών και των περιορισμένων μέσων που υπάρχουν στην αφρικανική ήπειρο.

Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Μητσοτάκης: Του απενεμήθη ο Μεγαλόσταυρος του Αποστόλου Μάρκου

Τον ευχαρίστησε δε για τη συμβολή του Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικά στην ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνισμού, σε μία ευάλωτη αλλά και σημαντική περιοχή, όπως αυτή της Αφρικής. Ζήτησε, ταυτόχρονα, από τον κ. Θεόδωρο την ενίσχυση των επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνορθόδοξης παιδείας, υπό την αιγίδα της εκεί Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των Αρχών της Αιγύπτου σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και την άνεση επί των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων που απολαμβάνει η εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Eπίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο αρχείων: 8.000.000 τόμους, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα και 10.000 σπάνιες εκδόσεις. Αποστολή της είναι να λειτουργεί ως Κέντρο αριστείας στην παραγωγή και διάδοση της γνώσης και να είναι ένας τόπος διαλόγου, μάθησης και κατανόησης μεταξύ πολιτισμών και λαών.

Οι τέσσερις κύριες βασικές πτυχές της, που επιδιώκουν να ανακτήσουν το πνεύμα της αρχικής αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας είναι να καταστεί το παράθυρο του κόσμου στην Αίγυπτο και το παράθυρο της Αιγύπτου στον κόσμο αντίστοιχα, ένας κορυφαίος θεσμός της ψηφιακής εποχής και ένα κέντρο μάθησης, ανοχής, διαλόγου και κατανόησης. Σημειώνεται δε ότι οργανώνεται ετήσια, τον μήνα Απρίλιο, Έκθεση Βιβλίου, η οποία όμως το 2021 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κορωνοϊού.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share