Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Νίκος Δένδιας: Στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η Τουρκία - Για «ελληνικές προκλήσεις» μιλά εκ νέου ο Τσαβούσογλου

Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών

21 Ιουνίου 2021 11:56
Νίκος Δένδιας: Στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η Τουρκία - Για «ελληνικές προκλήσεις» μιλά εκ νέου ο Τσαβούσογλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη σαφή και δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία πρόκειται να επαναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Συμβουλίου, στο Λουξεμβούργο, το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα βρεθεί η Λευκορωσία. «Αναμένουμε ότι θα συμφωνηθεί η τέταρτη δέσμη κυρώσεων» τόνισε. Επίσης, δες τι συζήτησαν στην πρόσφατη συνάντηση τους Αθήνα, ο Τσαβούσογλου με τον Δένδια.

Νίκος Δένδιας: Στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η Τουρκία

Επεσήμανε, δε, ότι επί τάπητος θα τεθεί και η κατάσταση στο Ιράκ. Όπως είπε, «για εμάς έχει τεράστια σημασία, διότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη τις επόμενες ημέρες».

«Και επίσης, θα συζητήσουμε για την Τουρκία, για την οποία έχουμε μια πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη, την οποία πρόκειται να επαναλάβω» κατέληξε.

Για «ελληνικές προκλήσεις» μιλά εκ νέου ο Τσαβούσογλου – Αιχμές κατά Δένδια

Το τουρκικό αφήγημα περί «ελληνικών προκλήσεων» ανέδειξε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας την Κυριακή, o επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας καταλόγισε στην Ελλάδα προβοκάτσιες και προκλητικές ενέργειες, ενώ κατηγόρησε και τον Νίκο Δένδια για τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε εκ νέου στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία συνομίλησε με νέους. Όπως τόνισε «ο Δένδιας στην Τουρκία ήταν επιθετικός. Πήγαμε στην Αθήνα και εκεί δεν είπε τίποτα. Ήταν θετικός. Εγώ βέβαια είχα προετοιμαστεί με δυο επιλογές απαντήσεων. Αφού φύγαμε από την Αθήνα, επειδή δεν μπόρεσε να πει κάτι, κάθε μέρα κάτι λέει. Όμως εμείς δεν μιλάμε, καθώς θέλουμε να τα λέμε από κοντά. Μάλλον του έχουν μείνει απωθημένα και κάθε μέρα κάνει δηλώσεις σχετικά με την Τουρκία. Aυτό που κάνει δεν είναι ούτε άμυνα, ούτε επίθεση».

Νίκος Δένδιας: Στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η Τουρκία - Για «ελληνικές προκλήσεις» μιλά εκ νέου ο Τσαβούσογλου

Ο Μητσοτάσκης συναντάει Αλ Σίσι - Τουρκία, ΑΟΖ, Λιβύη στην ατζέντα των συζητήσεων

Ευκαιρία για επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου, αλλά και της στρατηγικής φύσης των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο ( 12μμ ώρα Ελλάδος ) κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Επιδίωξη και των δύο πλευρών, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, είναι η συνεργασία με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας, που προωθεί και διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Μάλιστα, απτό παράδειγμα των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτελεί η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο, η οποία είναι υπόδειγμα συνεργασίας γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές.

Τουρκία, ΑΟΖ, Λιβύη στην ατζέντα των συζητήσεων

Πάντως, συναντίληψη ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο απαντάται και για περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτό της επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι δύο χώρες συμφωνούν ότι προϋπόθεση για την εμπέδωση της εκεχειρίας και την πορεία της χώρας προς τη σταθεροποίηση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων. Επίσης, δες τη Λίβυα ΥΠΕΞ που «τα έψαλλε» στον Τσαβούσογλου.

Επιπλέον, διαπιστώνεται πεδίο διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα, ενώ, όπως σημειώνεται, κομβική αναμένεται και η συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο Al Ittihadadiya στο Κάιρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί ( στις 15:00 ) με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι , στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Ο Μητσοτάσκης συναντάει Αλ Σίσι

Στις 16:10 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την κατοικία του πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου στις 18:45 θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

  • Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mostafa Madbouly, στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
  • Στις 16:10 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
  • Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια.
  • Στις 18:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
  • Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share