Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Θα συναντηθεί με Αλ Σίσι

20 Ιουνίου 2021 19:44
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya, στο Κάιρο. Μετά το πέρας των επαφών οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις. Παράλληλα δείτε και το μήνυμα που είχε στείλει ο πρωθυπουργός για τους εμβολιασμούς.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

 • Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mostafa Madbouly, στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
 • Στις 16:10 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
 • Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια.
 • Στις 18:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
 • Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.
 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Ελλάδα 2.0: Πράσινο φως από Κομισιόν - Πάνω από 100 δισ. ευρώ και 220.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Με φόντο το χώρο της Αρχαίας Αγοράς, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και επισήμως το “πράσινο φως” για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο στο πλαίσιο και του Ταμείο Ανάκαμψης, θα φέρει στην Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα την έγκριση των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για την τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία, αλλά και την πρώτη μιας νέας εποχής. Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid 19. Επίσης, δες πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων που αγοράζουμε μέσω διαδικτύου από το εξωτερικό από 1η Ιουλίου.

“Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της” τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι τη σχετική πρόταση είχαν κάνει ο ίδιος και οκτώ ακόμη Ευρωπαίοι ηγέτες. Τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα θα φτάσουν τα 31 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Ενώ το Ελλάδα 2.0 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 175 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Ελλάδα 2.0: Πράσινο φως από Κομισιόν

“Τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δις, ώστε σε ορίζοντα 7ετίας να δημιουργήσουμε 220.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη 7%”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί για τη χώρα μας εντός του 2021 θα χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών και την ενεργειακή θωράκιση επιχειρήσεων και κατοικιών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Φον Ντερ Λάιεν: Τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο

Η κα. Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδεσμευθούν τον Ιούλιο. Σημείωσε δε ότι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι τη δύσκολη ώρα της πανδημίας έδρασαν με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο “πακέτο” επενδύσεων στην Ευρώπη μετά το Σχέδιο Μάρσαλ. Χαρακτήρισε δε το ελληνικό σχέδιο φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο και τόνισε όπως η ελληνική επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία.

Μάλιστα η κα. Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 για να έρθει στην Ελλάδα και θυμήθηκε πως ο κ.Μητσοτάκης ήταν αυτός που της ανέφερε πρώτη φορά τη σχετική ιδέα τον περασμένο Ιανουάριο. Ενώ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας “εφκαρίστο” στα ελληνικά.

Πάνω από 100 δισ. ευρώ και 220.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Στη συνέχεια μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ακολούθησε συζήτηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

Παρουσιάστηκαν ειδικότερα:

 • Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
 • Η δράση των Αναδασώσεων από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
 • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
 • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
 • Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.
 • Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share