Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε 69 ετών: Τα χρόνια στο εξωτερικό, η συγκατοίκηση με τον Σαμαρά, η πολιτική και τα μνημόνια

Για ποιο λόγο έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο και τι κάνει σήμερα

16 Ιουνίου 2021 17:56
Ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε 69 ετών: Τα χρόνια στο εξωτερικό, η συγκατοίκηση με τον Σαμαρά, η πολιτική και τα μνημόνια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Γενέθλια έχει σήμερα (16/6) ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας να γιορτάζει τα 69α του χρόνια, έχοντας περάσει μια ζωή με αρκετά να... διηγηθεί.

Ο ίδιος σήμερα είναι Έλληνας πολιτικός, βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ (8 Φεβρουαρίου 2004 - 18 Μαρτίου 2012) και επίσης πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 - 11 Νοεμβρίου 2011) μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

Τον Νοέμβριο του 2011 παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού και τον Μάρτιο του 2012 αποχώρησε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2015 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αλλά δεν εισήλθε στη Βουλή. Από το 2017 συμμετέχει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με το Κίνημα Αλλαγής.

Τα πρώτα χρόνια και η συγκατοίκηση με τον Σαμαρά

Γεννήθηκε στο Σαιντ Πωλ (St. Paul) της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) καθώς εκείνη την περίοδο ο πατέρας του και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου κατείχε πανεπιστημιακή έδρα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (University of Minnesota). Μητέρα του είναι η Μαργαρίτα Τσαντ από το Έλμχερστ (Elmhurst) του Ιλινόι των ΗΠΑ. Είναι εγγονός του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Γενέτειρα της πολιτικής οικογενείας Παπανδρέου είναι το Καλέντζι της Αχαΐας.

Σπούδασε κοινωνιολογία στο Amherst College στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ, την περίοδο 1970-1975, και αργότερα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην κοινωνιολογία της ανάπτυξης στο London School of Economics, Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ 1975 και 1977. Έχει επίσης πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων του αμερικάνικου πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί στις Η.Π.Α., στη Σουηδία και στον Καναδά.

Υπήρξε παντρεμένος με την Άντα Παπαπάνου, με την οποία χώρισε το 2016. Έχει δύο παιδιά, τον Ανδρέα (από τον πρώτο γάμο με την Εύα Ζησιμίδου, 1982) και τη Μαργαρίτα-Έλενα (από τον δεύτερο γάμο με την Άντα Παπαπάνου, 1990). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και σουηδικά.

Ο ίδιος, πάντως, είχε μια ιδιαίτερη φιλία με τον επίσης άλλοτε πρωθυπουργό και για μερικά χρόνια αντίπαλό του, Αντώνη Σαμαρά. Απόφοιτοι του Κολεγίου Αθηνών αρχίζουν να κάνουν παρέα όταν συναντώνται στις αίθουσες του πανεπιστημίου Άμχερστ της Μασαχουσέτης στις δεκαετίες του '70. Ο Γιώργος Παπανδρέου σπούδαζε Κοινωνιολογία και ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινούσε της σπουδές του στην Ιατρική (αν και κατέληξε στα οικονομικά). Έγιναν αμέσως στενοί φίλοι, αλλά «έδεσαν» όταν στο δεύτερο έτος σπουδών τους μοιράστηκαν το ίδιο δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες.

Συγκάτοικοι πλέον συζητούν για την πολιτική κατάσταση της χώρας, ανταλλάσουν απόψεις για το μέλλον της Ελλάδας και γρήγορα συνειδητοποιούν την κοινή τους αγάπη για την πολιτική. Παράλληλα, ζουν τα ανέμελα φοιτητικά τους χρόνια έντονα. Ο Γιώργος Παπανδρέου σκάρωνε πάντα πλάκες στον Αντώνη Σαμαρά όταν έβγαιναν να φλερτάρουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Γιώργος έδινε στον Αντώνη τα τηλέφωνα που κατάφερε να πάρει από τις κοπέλες που τους άρεσαν και τελικά όταν ο δεύτερος τηλεφωνούσε στην κοπέλα που τον ενδιέφερε, έβγαινε ο… παπάς της κοντινής εκκλησίας.

Όταν τα μαθήματα της σχολής τελείωναν, δίδασκαν μαζί ελληνικούς χορούς στις όμορφες συμφοιτήτριές τους και έπειτα έτρεχαν να προλάβουν τις πρόβες της μπάντας στην οποία συμμετείχαν, με το όνομα (όχι δεν είναι ανέκδοτο) «Τα Τζάκια».

Στο συγκρότημα, «The Fireplaces», στα ντραμς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Η νεανική παρέα διασκεδάζε, αλλά και αγωνιζόταν, σύμφωνα με το κλίμα της εποχής.

Στις ίδιες διαδηλώσεις Παπανδρέου και Σαμαράς συμμετείχαν στον αποκλεισμό μιας αεροπορικής βάσης που γειτνίαζε με το κολέγιο τους. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να αποκλείσουν τον αεροδιάδρομο στα Β52. Είχε προηγηθεί η διάψευση του επιχειρήματος του προέδρου Νίξον ότι δεν γίνονται πια βομβαρδισμοί στο Βιετνάμ. Πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στη βάση West Over, στο Νιου Χάμσαϊρ. Οι φοιτητές συνελήφθησαν από τις αρχές, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το μικρό κρατητήριο της πόλης του Αmherst δεν τους χωρούσε.

Η μάχη κατά της χούντας στο εξωτερικό δεν σταματούσε ποτέ. Ο Παπανδρέου έφερνε την εφημερίδα του ΠΑΚ. Ο Σαμαράς έκανε ασκήσεις ρητορείας και συμμετείχε σε φοιτητικά debates όπου μιλούσε για την ελληνική δικτατορία. Στην πιτσαρία του Κρις Μπελ, που έγινε για αρκετό καιρό στέκι τους, ένα βράδυ ο Σαμαράς είπε στον Παπανδρέου: «Κάποτε θα τα λέμε στη Βουλή». Εκείνος απάντησε: «Δεν θα ασχοληθώ ποτέ με την πολιτική».

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε ποτέ τη στενή φιλία του με τον Παπανδρέου από τα χρόνια του πανεπιστημίου. Σε συνέντευξη του στους «Νew York Times», τον Απρίλη του 1985, έλεγε στον δημοσιογράφο Χένρι Καμ: «Όταν οι συνάδελφοι μας βουλευτές μάς βλέπουν να καθόμαστε και να κρυφογελάμε με τον Γιώργο, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν μιλάμε για πολιτικά, αλλά για τις παλιές φιλενάδες μας από το Holyoke και το Smith».

Από την μεριά του ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι «ο Αντώνης μαζί με τον Στέφανο Μανουηλίδη (σήμερα είναι οικονομόλογος) και τον Φίλιππο Τσιάρο (σήμερα φωτογράφος διεθνούς φήμης) ήταν πολύ στενή παρέα μου. Πέρα από τα πολιτικά. Ήταν η παρέα μου στις βόλτες, να πάμε να βρούμε κοπέλες, να χορέψουμε ελληνικά, να οργανώσουμε πλάκες». Ντοκουμέντο της στενής φιλίας των τεσσάρων αποτελεί και η φωτογραφία του κειμένου.

Η αρχική ενασχόληση με την πολιτική, η προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός... του μνημονίου

Ως υπουργός Εθνικής Παιδείας θέλησε να καθιερώσει το Εθνικό Απολυτήριο το οποίο θα αντικαθιστούσε το υπάρχον απολυτήριο του Λυκείου. Ο επόμενος υπουργός Εθνικής Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ανέστειλε την εφαρμογή του θεσμού του Εθνικού Απολυτηρίου.

Ως υπουργός Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκε στην προσέγγιση και στην επίλυση των διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υποστήριξε το σχέδιο Ανάν ως μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, και πήρε πολλές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες παγκόσμια, όπως η προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2004 εξελέγη, όντας ο μοναδικός υποψήφιος, πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά από ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες, και προσπάθησε να προωθήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος. Οι υποστηρικτές της πολιτικής του προσέγγισης τη έκριναν σημαντική, θεωρώντας ότι έφερνε νέο πολιτικό ήθος στην ελληνική πολιτική σκηνή, ενώ οι επικριτές αυτής της προσέγγισης έβρισκαν πως δεν ήταν αποδεκτή στην ελληνική κοινωνία και ότι ήταν δυνάμει επικίνδυνη για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τον Ιανουάριο του 2006 εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Μετά την ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε το βράδυ της ίδιας μέρας ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος. Λίγο αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι θα είναι και αυτός διεκδικητής της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου δέχτηκε πολλές πιέσεις, τόσο από στελέχη του κόμματος, τα οποία τον πίεσαν να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κινήματος, όσο και από τους πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τον θεώρησαν υπεύθυνο για το δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών. Αργότερα σε νέες δημοσκοπήσεις η δημοφιλία του επανέκαμψε σημαντικά. Τελικώς, αναδείχτηκε και πάλι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τον Κώστα Σκανδαλίδη στην τρίτη.

Στις 30 Ιουνίου του 2008 επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά το 23ο συνέδριο της οργάνωσης. Στις 7 Ιουνίου 2009 κέρδισε στις ευρωεκλογές με 36,64%, έναντι 32,29% της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ιστορική νίκη με ποσοστό 43,92% έναντι 33,48% της Νέας Δημοκρατίας. Η ήττα οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του κόμματος το ίδιο βράδυ. Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε ως ο 11ος Πρωθυπουργός της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας και σχημάτισε την Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου.

Από τη θέση του πρωθυπουργού, ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε την προοπτική χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Η διακυβέρνηση της Ελλάδας κατά τη θητεία του αυτή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της ιδιαίτερα προβληματικής οικονομίας της χώρας, η οποία τον οδήγησε σε πολιτικές αποφάσεις που έφεραν σε δυσαρέσκεια ευρύ μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών η Δανειακή σύμβαση της Ελλάδας τον Μάιο του 2010, συμφωνία χορήγησης ενός δανείου (80 δις €) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις χώρες - μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Δ.Ν.Τ. Είχε προηγηθεί η κύρωση από τη Βουλή του Μνημονίου, των μέτρων δηλαδή που θα λαμβάνονταν προκειμένου να δοθεί η χρηματοδότηση, με 172 ψήφους υπέρ.

Παρά τη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι την τελευταία στιγμή επέμεινε ότι η δανειακή σύμβαση έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία και αποτέλεσε τη μοναδικό δρόμο για παραμονή στην Ευρωζώνη. Οι απόψεις των αναλυτών διΐστανται, καθώς έχει ασκηθεί έντονη κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, την «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» και την «απουσία δυναμικής διαπραγμάτευσης» από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. Αποτελεί, ωστόσο, γεγονός ότι η χώρα αδυνατούσε να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της, με ορισμένους, στον αντίποδα, να χαρακτηρίζουν μονόδρομο την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Τον Ιούνιο του 2011 ο Γεώργιος Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και προανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αλλαγές στο Σύνταγμα, ανοίγοντας διάλογο με την αντιπολίτευση για πιθανή συγκυβέρνηση με ή χωρίς τον ίδιο στη θέση της πρωθυπουργίας. Στις 22 Ιουνίου 2011 η νέα κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με 155 ψήφους υπέρ και 143 κατά (στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 298 βουλευτές).

Η υπερψήφιση με 155 βουλευτές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής στις 29 Ιουνίου 2011 αποτέλεσε ένα δύσκολο σημείο στην πολιτική του καριέρα, καθώς εκείνη την ημέρα χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν σε κεντρικά σημεία πόλεων της χώρας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στις 31 Οκτωβρίου 2011, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του χρέους της χώρας. Η απόφασή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του ίδιου του κόμματός του. Κάτω από ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακάλεσε την πρόταση για δημοψήφισμα και συμφωνήθηκε η διαδικασία αντικατάστασης του. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 4 Νοεμβρίου 2011, την οποία και έλαβε με ψήφους 153 υπέρ.

Στις 6 Νοεμβρίου 2011, έπειτα από τη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, εκδόθηκε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη σύσταση νέας μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε. Στη θέση του ορκίστηκε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Λουκάς Παπαδήμος,στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, με την κοινοβουλευτική στήριξη τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ). Πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν την πτώση του ως «ανατροπή» της εξουσίας. Κάποια διεθνή μέσα έκαναν λόγο και για πραξικοπηματική ενέργεια εις βάρος του Παπανδρέου.

Τι κάνει σήμερα μετά την πολιτική - Η επιμονή για την κάνναβη

Επανεξελέγη τον Αύγουστο του 2012 πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ το φθινόπωρο του 2012 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής (Visiting Fellow) στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Στις 3 Ιανουαρίου 2015, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ). Επιβεβαίωσε έτσι την αναμενόμενη διάσπαση του από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ηγήθηκε 8 χρόνια (8 Φεβρουαρίου 2004 - 18 Μαρτίου 2012). Παρόλα αυτά, το κόμμα του απέσπασε μόλις το 2,47% των ψήφων και δεν μπήκε στην Βουλή. Για πρώτη φορά από το 1923 κανένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου δεν εκλέγεται βουλευτής του Κοινοβουλίου.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο Παπανδρέου και το κόμμα του δεν συμμετείχε, επικαλούμενος έλλειψη οικονομικών πόρων. Είχε συνομιλήσει με την Φώφη Γεννηματά, την νέα αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τους όρους μιας πιθανής εκλογικής συνεργασίας, αλλά δεν προέκυψε κάποια συμφωνία.

Στις 12 Ιανουαρίου 2017, μετά από συνάντησή του με την Φώφη Γεννηματά, ανακοινώθηκε από κοινού ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετέχει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019 κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 15.176 ψήφους. Τον Ιούλιο του 2020 βγήκε εκτός γραμμής του Κινήματος Αλλαγής λόγω διαφωνίας του με την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά σχετικά με νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, με το οποίο ο ίδιος διαφώνησε.

Πριν από λίγο καιρό, επίσης, ο ίδιος έδειξε την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, με την προτροπή του να «πρωτοπορήσουμε» αποποινικοποιώντας τη χρήση της ψυχαγωγικής κάνναβης.

«Συμμετέχω από το 2010 στην επιτροπή για τα ναρκωτικά του ΟΗΕ! Σκοπός της είναι να φέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ανθρωπιά», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Eίμαι εδώ και δεκαετίες υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης! Ας πρωτοπορήσουμε! Να σπάσουμε τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και να ελέγξουμε παραγωγή και διάθεσή της ως πολιτεία».

Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε σε εκείνους που, όπως είπε, φοβούνται πως η νομιμοποίηση θα οδηγήσει σε χρήση των λεγόμενων σκληρών ναρκωτικών, λέγοντας: «Πλανώνται πλάνην οικτρά! Το αντίθετο ισχύει!».

Πάντως, δεν έκρυψε και την πικρία του για το γεγονός ότι ο ίδιος, όταν ήταν στην κυβέρνηση, δεν είχε τη διακομματική στήριξη που υπάρχει σήμερα στο Κοινοβούλιο. «Το νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει τον παραλογισμό! Χαιρετίζω τη διακομματική τόλμη σήμερα, υπουργέ! Μακάρι να είχα τιμηθεί και εγώ με την τόλμη αυτή την εποχή της κρίσης», είπε.

Τις αναφορές του κ. Παπανδρέου δεν άφησε ασχολίαστες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θυμήθηκε τη στάση του ΠΑΣΟΚ το 2008, όταν έφτασε ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

«Το νομοσχέδιο είναι τολμηρό γιατί έχει ευαισθησίες, και διχάζει, και για την παράταξή μας ακόμα περισσότερο! Το ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε λογική συζήτηση είναι δείγμα προόδου της πολιτικής μας συμπεριφοράς και πολιτισμού» είπε, και πρόσθεσε: «Ήμουν βουλευτής το 2008 και είχατε φτάσει ένα βήμα πριν να υποστηρίξετε αναθεώρηση! Για μια ψηφοφορία δεν ιδρύθηκαν τα ιδιωτικά στην Ελλάδα και την ίδια χρονιά θεσμοθετήθηκαν στην Κύπρο! Τώρα βλέπετε κοσμογονία στην Κύπρο, πολλοί αριστεροί στην Ελλάδα είναι καθηγητές στα εκεί πανεπιστήμια, γιατί σε μια κρίσιμη στιγμή, τότε, δεν συνεννοηθήκαμε σε κάτι αυτονόητο! Σήμερα είμαστε παράδειγμα προς μίμηση, μπορούμε να συνεννοηθούμε, ευτυχώς, σε κάτι που πια στον υπόλοιπο κόσμο είναι αυτονόητο».

«Δεν είναι αυτό το θέμα του νομοσχεδίου, αλλά το θέτω», απάντησε ο κ. Παπανδρέου, και σημείωσε: «Δεν είμαι λάτρης των ιδιωτικών, αν όμως δεν τη ρυθμίσουμε την κατάσταση υπονομεύουμε τη διαδικασία στη χώρα».

Η... νοσταλγική ανάρτηση του Νίκου Παπανδρέου

Χρόνια πολλά για τα γενέθλια του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου που κλείνει τα 69, ευχήθηκε ο αδερφός του Νίκος.

Ο Νίκος Παπανδρέου έστειλε τις ευχές του μέσω της σελίδας του στο Facebook δημοσίευοντας και μια φωτογραφία από τα χρόνια που βρίσκονταν στον Καναδά.

Μάλιστα στη λεζάντα έγραψε «Φωτογραφία από τα ανέμελα χρόνια στον Καναδά».

Νίκος και Γιώργος Παπανδρέου

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share