Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σήμερα το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στον απόηχο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα - Η ατζέντα της συνάντησης

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

14 Ιουνίου 2021 07:46
Σήμερα το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στον απόηχο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα - Η ατζέντα της συνάντησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ως ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας, ύστερα και από όσα έχουν προηγηθεί, ήτοι δύο γύροι διερευνητικών επαφών, καθώς και ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιστοίχως, σε Άγκυρα και Αθήνα, αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη σημερινή, κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα.

Πριν από τη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με τους ομολόγους του της Αλβανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, Έντι Ράμα και Μπόρις Τζόνσον.

Σήμερα το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στον απόηχο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, μολονότι, όπως διευκρινίζεται, διαφορετικές θέσεις με την γείτονα -σε πολλές περιπτώσεις, δε, διαμετρικά αντίθετες- υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση.

Είναι σαφές πως η Αθήνα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κάτι, που υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του συνέντευξη στο France 24: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

Σήμερα το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν  - Η ατζέντα της συνάντησης

Επιπλέον, στην κυβέρνηση επενδύουν στην αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο με τον πρωθυπουργό να δηλώνει στο France 24 ότι «έχουμε με την Τουρκία κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Επιτυχία θα είναι να λιώσει ο πάγος και με ειλικρίνεια να ανταλλαγούν απόψεις που θα ενθαρρύνουν την συνέχιση ενός ειλικρινούς και καλόπιστου διαλόγου, με στόχο να υπάρξουν κοινά σημεία επαφής, αλλά και εμπέδωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» υπογράμμισε ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ενστάσεις προβάλλει η αντιπολίτευση ως προς το περιεχόμενο και τα θέματα που θα συζητηθούν στην τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών, χωρίς την παρουσία τρίτων.

Για απροετοίμαστες συναντήσεις, ενώ στις 24 και 25 Ιουνίου θα γίνουν συζητήσεις για την Τουρκία έκανε λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Το Κυπριακό δεν θα είναι στην ατζέντα

Στο Κυπριακό επικρατεί στασιμότητα. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα της Κύπρου για την Εθνεγερσία παρουσία του τέως ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε στα τουρκικά τετελεσμένα, περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Κάθε άλλη επιλογή, όπως ετέθη από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά, θέλω με έμφαση να τονίσω πως, δεν είναι δυνατόν με ανάλογες προτάσεις να υπάρξει λύση που μπορεί να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, που μπορεί να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες που ανατραφήκαμε που πιστεύουμε που πρεσβεύουμε» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μμ ώρα Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12:55 μμ. Στις 13:35 μμ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και στις 13:20 μμ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 μμ και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 μμ ώρα Ελλάδος.

«Επεισόδιο» με σκάφος του Λιμενικού και τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο

Μια μέρα πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το πρωί της Κυριακής (13/06), περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στο ελληνικό σκάφος.

«Επεισόδιο» με σκάφος του Λιμενικού και τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους τους πληρώματος.

Θρίλερ για Ελληνίδα στη Τουρκία: Καταγγέλλει "ομηρία" 43 ωρών, μαζί με τον γιο της, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης!

Tις στιγμές αγωνίας που έζησε όντας για 43 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης, όπου βρέθηκε μαζί με τον 15χρονο γιο της Ιάσωνα, περιέγραψε η διδάκτωρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου.

Η κυρία Ευσταθιάδου εξήγησε πώς μία τυπική επίσκεψη σαν τις συχνές που πραγματοποιούσε στην Τουρκία εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά, αφού μόλις πάτησε το πόδι της στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενημερώθηκε ότι της έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Ακόμα όπως λέει οι αρχές του αεροδρομίου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα τόσο από την ίδια όσο και από τον γιο της και η ανάκριση ήταν συνεχής.

«Ήμασταν σ’ ένα χώρο που δεν είχε παράθυρα, δεν είχε ρολόι, οπότε η αναμονή και η προσμονή του επόμενου χτυπήματος της πόρτας για το τι θα συμβεί ήταν συνεχόμενη για 43 ολόκληρες ώρες. Ο ένας έπαιρνε δύναμη από τον άλλον», είπε αρχικά η κυρία Ευσταθιάδου.

«Κατάσχεσαν όλα τα πράγματά μου και το κινητό μου τηλέφωνο. Με κρατούσαν σε φανερά παράνομους κρατούμενους και εκτελούσαν ψυχρά, βασανιστικά και εξαντλητικά το γράμμα του νόμου. Με ρώτησαν τι δουλειά έχω εκεί. Αν έχω δουλέψει στην Τουρκία που φυσικά δεν έχω δουλέψει. Αν έχω σχέση με τους Γκιουλενιστές. Αν έχω σχέση με τους Κούρδους», προσέθεσε.

Το να ταξιδέψει στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί έρευνα σε θέματα λαογραφίας δεν την απέτρεψε ούτε η απαγόρευση εισόδου που είχε επιβληθεί στον σύζυγό της πριν ακριβώς έναν χρόνο, στον οποίο επίσης δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

«Προσπαθούσαν να μας εξαντλήσουν ψυχολογικά αλλά δεν το κατάφεραν. Δεν φοβήθηκα, ήμουν ψύχραιμη. Ίσως γιατί έπρεπε πρώτα απ’ όλα α προστατέψω το παιδί μου, το οποίο επέμεινα και το είχα μαζί μου, αν και μου είπαν ότι πρέπει να μεταφερθεί στα κρατητήρια των ανδρών», κατέληξε η κυρία Ευστασιάδου και προσθέτει ότι σκοπεύει να καταθέσει ένσταση στο τουρκικό προξενείο για τους λόγους που της έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share