Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε για τα οικονομικά της: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τα χρέη της

Σάλος για το αν τελικά το χρέος αυξήθηκε

11 Ιουνίου 2021 16:04
Η Νέα Δημοκρατία απάντησε για τα οικονομικά της: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τα χρέη της
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες το θέμα των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, με τον ίδιο το κόμμα να προχωρά σε απάντηση σχετικά με τα χρέη του.

Στη σχετική ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, ότι με το που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε εξορθολογισμό των οικονομικών του, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά όλες οι λειτουργικές δαπάνες και να εξοφλούνται κανονικά όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ακόμα ότι από το 2016 η Νέα Δημοκρατία έχει θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και ότι το καταστατικό της δεν της επιτρέπει να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την υποσημείωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για τα εντυπώσεις.

«Για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπουμε στην αναλυτική απάντηση που δόθηκε με ανακοίνωση του κόμματος την 8η Ιουνίου 2021. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. Ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η ΝΔ έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων» που πάντα έχει ποσό 0. Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. Ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. Ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. Ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. Ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. Ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. Ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».

Τα «καρφιά» του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη της ΝΔ

Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει το 1/3 των χρεών του κόμματος προς τις τράπεζες και αναδεικνύεται «στρατηγικός κακοπληρωτής». Αυτή την επισήμανση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να απαντηθεί στην ώρα του πρωθυπουργού, στην Βουλή. Η διαπίστωση αυτή έχει – σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- μεγάλη πολιτική σημασία. Κυρίως γιατί θέτει αυτόματα το ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι δέσμια των οφειλετών της, δηλαδή των τραπεζικών ιδρυμάτων, άρα νομοθετεί σύμφωνα με την βούλησή τους.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, το χρέος της Νέας Δημοκρατίας προς τις τράπεζες είναι σήμερα 342.950.583,94 ευρώ. Όμως αν και ο μεγάλος τραπεζικός δανεισμός της Ν.Δ είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια, το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι ο ρυθμός της αύξησης του και η αδιαφάνεια στον τρόπο αποπληρωμής του χρέους.

Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς του κυβερνώντας ο κόμματος, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ετήσιος δανεισμός αυξάνεται περίπου κατά 30 εκατομμύρια ευρώ. Το 2020 μάλιστα η αύξηση ήταν 34 εκατομμύρια. Με βάση αυτό στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι από το 2016 που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην προεδρία της Ν.Δ το χρέος έχει αυξηθεί κατά 118.000.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το συνολικός χρέος είναι σχεδόν 343.000.000 σημαίνει πως η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ έχει δημιουργήσει το 1/3 των χρεών της αφού όλες μαζί τις προηγούμενες 4 δεκαετίες το σωρευμένο χρέος ήταν 224.000.000 και αυξήθηκε κατά 118.000.000 τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει και το ερώτημα το πώς προκύπτει αυτή η ετήσια αύξηση του τραπεζικού δανεισμού. Αν δηλαδή οφείλεται σε δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ν.Δ με τις πιστώτριες συστημικές τράπεζες, σε πιθανή νέα ρύθμιση η σε σώρευση τόκων εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής. Παράλληλα θέτει θέμα διαφάνειας αφού τίποτε από αυτά δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανακοινώσει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για την αποπληρωμή των χρεών της.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share