Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ζαλίζουν τα χρωστούμμενα της Νέας Δημοκρατίας - Tο συνολικό τραπεζικό χρέος της ΝΔ μαζί με του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 563 εκατ.ευρώ!

Το χρέος διαρκώς αυξάνεται!

2 Ιουνίου 2021 12:32
Ζαλίζουν τα χρωστούμμενα της Νέας Δημοκρατίας - Tο συνολικό τραπεζικό χρέος της ΝΔ μαζί με του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 563 εκατ.ευρώ!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα συγκλονιστικό άρθρο για το χρέος της Νέας Δημοκρατίας διαβάσαμε σε γνωστή ιστοσελίδα που προκαλεί ντόρο! Ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Νέας Δημοκρατίας;

Χτες Τρίτη 1η Ιουνίου ξεκίνησε ο νέος πτωχευτικός κώδικας που φέρνει τις τράπεζες ως έτοιμες να «εξαερώσουν» την πρώτη κατοικία των οφειλετών… Μόλις την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε ο ισολογισμός του δεύτερου μεγάλου μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής σκηνής… Αναφερόμαστε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που, σύμφωνα με τον ισολογισμό, ο οποίος σήμερα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, στο τέλος του 2020 εμφανίζει χρέος (κατά κύριο λόγο προς τις τράπεζες) ύψους 342.950.583,94 ευρώ. Μάλιστα σε σχέση με το 2019 αυτή η οφειλή προς τις τράπεζες αυξήθηκε κατά 34,28 εκατομμύρια ευρώ!

Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο από την ιστοσελίδα documentonews.gr

Υπέρογκος δανεισμός –Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σύμφωνα με το documentonews.gr είναι προφανές ότι η ετήσια καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης που έχει εκχωρηθεί προς τις τράπεζες δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τις δόσεις του υπέρογκου δανεισμού με συνέπεια να μεγεθύνονται τερατωδώς οι υποχρεώσεις προς τις πιστώτριες τράπεζες, χωρίς εκείνες βέβαια να έχουν κινήσει έως σήμερα σχετικές διαδικασίες πλειστηριασμών… Όπως προκύπτει μάλιστα από σχετικές πληροφορίες το σύνολο των αρρύθμιστων δανείων που έχουν κοκκινίσει ξεπερνούσαν το 2020 τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αυτός ο τόσο φερέγγυος και υγιής οργανισμός έλαβε νέα δάνεια αφού είχε ρυθμίσει τα παλαιά (άλλωστε ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς κάνει ο Κ. Μητσοτάκης με το δανεισμό της Νέας Δημοκρατίας ). Όμως μία τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να ευοδωθεί καθώς το εν ισχύ καταστατικό της ΝΔ απαγορεύει τη λήψη νέων δανείων και ως εκ τούτου ακόμη και ο Κ. Μητσοτάκης ήθελε οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών θα απαγόρευαν τη χορήγηση δανείων.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι με βάση τον εν ισχύ πτωχευτικό κώδικα ( που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε και έθεσε σε ισχύ) θα πρέπει οι πιστώτριες τράπεζες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη (όπως θα κάνουν για την πρώτη κατοικία πολλών οφειλετών) ώστε να ζητήσουν τη πτώχευση του κόμματος που ηγείται ο Κ. Μητσοτάκης και είναι εκ των τεράστιων μπαταχτσήδων του τραπεζικού δανεισμού!

 Tο συνολικό τραπεζικό χρέος της ΝΔ μαζί με του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 563 εκατ.ευρώ!

Δεν εξαιρείται η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ

Καθίσταται προφανές (άρθρο 7 του νέου πτωχευτικού νόμου) ότι τα πολιτικά κόμματα δεν είναι, ώστε να εξαιρούνται από τις πτωχευτικές διαδικασίες:

α) πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών παρόχων επενδυτικών υπηρεσιών που λειτουργούν στην Ελλάδα,

β) Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) και οι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), καθώς και οι διαχειριστές τους,

γ) πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα,

δ) ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Εμπίπτει καταφανώς στις πτωχευτικές διαδικασίες

Με βάση το άρθρο 76 (υποκειμενικές προϋποθέσεις): «Πτωχευτική ικανότητα έχουν τα φυσικά πρόσωπα. Πτωχευτική ικανότητα έχουν επίσης τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν οικονομικό σκοπό». Είναι σαφές ότι η ΝΔ ως πολιτικός φορέας έχει οικονομικό σκοπό στους καταστατικούς σκοπούς της (άλλωστε διαφορετικά δεν θα μπορούσε να δανειστεί). Επίσης με βάση τα δημοσιευθέντα στοιχεία είναι προφανές ότι η ΝΔ εμπίπτει στο άρθρο 77 παρ. 2 του πτωχευτικού κώδικα που ορίζει: «2. Τεκμαίρεται ότι ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλει ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Η επιλεκτική εκπλήρωση ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων δεν αίρει την παύση πληρωμών, η οποία μπορεί να συνίσταται και στην αδυναμία εκπλήρωσης ακόμα και μίας σημαντικής ληξιπρόθεσμης χρηματικής οφειλής».

Καθίσταται προφανές ότι κάποια από τα δάνεια (όχι όμως όλα) έχουν ρυθμιστεί σε εκατοντάδες δόσεις και ως εκ τούτου εμπίπτουν στη τελευταία διάταξη αυτής της παραγράφου που ορίζει «Η επιλεκτική εκπλήρωση ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων δεν αίρει την παύση πληρωμών, η οποία μπορεί να συνίσταται και στην αδυναμία εκπλήρωσης ακόμα και μίας σημαντικής ληξιπρόθεσμης χρηματικής οφειλής»!

Tο συνολικό τραπεζικό χρέος της ΝΔ μαζί με του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 563 εκατ.ευρώ!

Τα δυο ελληνικά κόμματα βγαίνουν πρωταθλητές στα τραπεζικά δάνεια κομμάτων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει και στο παρακάτω γράφημα, που αποτυπώνει τα κομματικά χρέη από πέντε χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ της Γερμανίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ολλανδίας, η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά με τη Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ να καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις μεταξύ 24 ευρωπαϊκών κομμάτων.

Ζαλίζει το χρέος της Νέας Δημοκρατίας

Η έρευνα που φέρνει την… πρωτιά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει στοιχεία από πέντε χώρες της Ευρώπης όπως προαναφέραμε και αφορά στο ύψος των τραπεζικών δανείων που έχουν ως υποχρεώσεις τα κόμματα αυτά στις χώρες τους.

Έτσι βλέπουμε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στα 24 περίπου κόμματα που εξετάστηκαν, με τεράστια διαφορά στα ποσά από τα υπόλοιπα. Με βάση τους ισολογισμούς των κομμάτων, φαίνεται λοιπόν πως η ΝΔ χρωστάει 309 εκ. ευρώ (2019) και το ΠΑΣΟΚ χρωστάει 254 εκ. ευρώ (2018) ενώ το τρίτο στη σειρά κόμμα SPD (Γερμανία) χρωστάει 48.2 εκ. ευρώ. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση δύο κόμματα από την Ισπανία (PSOE: 40.2 εκ. ευρώ και PP: 22.5 εκ. ευρώ). Ο Σύριζα βρίσκεται στην 14η θέση με χρέος 3, 9 εκατομμύρια ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πως το 2017,, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είχε διαβιβάσει στον οικονομικό εισαγγελέα, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, για τα δάνεια των κομμάτων. Η κ. Δημητρίου είχε δώσει επίσης την εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα “για τη διακρίβωση της τέλεσης ή μη, αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων, και αν προκύψει κάτι το επιλήψιμο, να ασκήσει τα δέοντα”.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share