Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Τι συζήτησαν Δένδιας-Τσαβούσογλου - Η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών μετά τη συνάντηση

Τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος

31 Μαΐου 2021 17:27
Ελληνοτουρκικά: Τι συζήτησαν Δένδιας-Τσαβούσογλου - Η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών μετά τη συνάντηση
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν σε ένα αρκετά καλό κλίμα στην Αθήνα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έθιξαν σημαντικά ζητήματα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli» εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Τόνισε, όπως επισημαίνουν περαιτέρω οι ίδιες διπλωματικές πηγές, το απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, όπως κάνουν γνωστό οι διπλωματικές πηγές.

Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται.

Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Πάντως κατά τις διπλωματικές πηγές οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα.

Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, αναφέρουν συγκεκριμένα και προσθέτουν πως ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.

Επισήμανε δε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου, όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

Η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών μετά τη συνάντηση

Αν και είναι φυσικά πολύ νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, η πρώτη εικόνα που προκύπτει από τις επαφές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, είναι αναμφισβήτητα θετική. Αλλωστε το απτό αποτέλεσμα των συναντήσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, είναι η επισημοποίηση του ραντεβού του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο τις προσεχείς ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και η πρώτη ουσιαστικά επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι προφανώς από μόνη της μια ουσιαστική πρόοδος.

Πρόοδος, πόσο μάλλον που τους προηγούμενους μήνες οι σχέσεις των δυο χωρών έφθασαν πολλές φορές στο κόκκινο, με κορυφώσεις τα γεγονότα του Εβρου πέρσι τον Μάρτιο, αλλά και το θερμό καλοκαίρι του 2020. Μάλιστα ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν ένα βήμα παραπάνω και προχωρούν στην εκτίμηση ότι όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ήρεμο και χωρίς εντάσεις καλοκαίρι στο Αιγαίο. Μένει φυσικά να το δούμε.

Αλλά δεν είναι μόνο το επίσημο τετ α τετ των δυο ηγετών που οριστικοποιήθηκε και επιτρέπει την εκτίμηση ότι ζούμε μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μια νέα φάση που θα πρέπει να ερμηνευτεί κυρίως υπό το φως της αλλαγής ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες- όπου η αποχώρηση Τράμπ και η ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία άλλαξε τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και έφερε την Αγκυρα σε κατάσταση άμυνας- αλλά και υπό το φως των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και υπαγορεύει στον Ερντογάν ηπιότερους τόνους και αποφυγή εντάσεων με τους γείτονες της Τουρκίας.

Είναι όλη η σημειολογία της επίσκεψης που επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι για την συνάντηση Μητσοτάκη- Τσαβούσογλου δεν προβλέπετο καμία διαρροή, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν στη συνέχεια ότι το κλίμα ήταν θετικό και ότι «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας».

Σε πείσμα των προβλέψεων και των φόβων που εξέφραζαν ορισμένοι, ο Μεβούτ Τσαβούσογλου απέφυγε τις κορώνες και η περιοδεία στη Θράκη εξελίχθηκε χωρίς να δοθεί αφορμή για διαμαρτυρίες από την ελληνική πλευρά. Προφανώς δεν λύθηκαν τα προβλήματα, προφανώς η Αγκυρα θα επιμένει ότι η μειονότητα δεν είναι μουσουλμανική αλλά τουρκική, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι.

Οι δηλώσεις του Μεβούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια επίσης, ήταν η ημέρα με τη νύχτα σε σχέση με ότι συνέβη στην Αγκυρα τον Απρίλιο, όπου οι δυο υπουργοί Εξωτερικών τσακώθηκαν live. Το να μην επιτραπούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προφανώς είχε συμφωνηθεί από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών και αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό: Να μην δοθεί η αφορμή για δηλώσεις και για τοποθετήσεις που θα ανάγκαζε την άλλη πλευρά να απαντήσει.

Αλλά και το κλίμα μεταξύ των Τούρκων δημοσιογράφων ήταν τελείως διαφορετικό. Με δεδομένο ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει τον τρόπο της να περνάει τη γραμμή της στους δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας, οι ήπιοι- σχεδόν υποτονικοί- τόνοι που επικρατούσαν στα ρεπορτάζ των εφημερίδων της Τουρκίας, προδίκαζαν για μια επίσκεψη με στόχο να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων και εκτόνωση της έντασης και όχι μια επίσκεψη για να φορτιστεί το εσωτερικό ακροατήριο.

Μάλιστα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για απόδειξη ότι οι καθαροί λογαριασμοί, αντί να πυροδοτούν την ένταση την μειώνουν, επιμένοντας ότι η αντιπαράθεση των δυο ΥΠΕΞ στην Αγκυρα μάλλον βοήθησε παρά προκάλεσε προβλήματα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share