Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Το δείπνο με θέα την Ακρόπολη και οι αγκαλιές

Νωρίτερα το ΥΠΕΞ είχε απαντήσει στην Τουρκία

30 Μαΐου 2021 20:16
Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Το δείπνο με θέα την Ακρόπολη και οι αγκαλιές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα της Κυριακής (30/5) ενώ αυτή την ώρα έχει δείπνο με τον Νίκο Δένδια με θέα την Ακρόπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας περίμενε τον ομόλογό του έξω από το εστιατόριο και όταν ο Τσαβούσογλου βγήκε από το αυτοκίνητο, οι δύο πολιτικοί αγκαλιάστηκαν και η συνάντηση ξεκίνησε σε πολύ θερμό κλίμα.

Με θέα την Ακρόπολη, οι δύο άνδρες συζητούν αυτή την ώρα, λίγο πριν την αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών με τον πρωθυπουργό αλλά και την επίσημη συζήτηση που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, αναμένεται να περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, αύριο Δευτέρα, στις 10.15 το πρωί.

Μετά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Θράκη, όπου ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να τορπιλίσει το κλίμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας κάνοντας λόγο για «τουρκική» μειονότητα και «τουρκικά» σχολεία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ταξίδεψε για την Αθήνα.

Η ιδιωτική επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του στον στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, στη Ροδόπη. Σύμφωνα με το xronos.gr, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε κόσμος. Μάλιστα μικρά παιδιά του φώναζαν στα τουρκικά «κύριε υπουργέ σ' αγαπάμε».

Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Η Αθήνα απάντησε στον Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις εμπρηστικές δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί ελληνικού εδάφους, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από πλευράς της Τουρκίας.

Στην αυστηρή του απάντηση το ΥΠΕΞ για τα περί τουρκικής μειονότητας αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους, ενώ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share