Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η Ιταλία επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Ιστορική στιγμή

29 Μαΐου 2021 19:31
Η Ιταλία επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΥΠΕΞ: Επικυρώθηκε και στην Ιταλία η συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σε ιστορική κίνηση προχώρησε η Γερουσία της Ιταλίας που επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών, την πρώτη που υπέγραψε η χώρα μας για τη δημιουργία ΑΟΖ. Παράλληλα, διαβάστε για την οργή της Τουρκίας που υποστηρίζει πώς είναι ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που στέλνει το μήνυμα περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αναφέρονται τα εξής: «Ελλάδα χαιρετίζει την υιοθέτηση χθες από την Ιταλική Γερουσία της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντιστοίχων θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε υπογραφεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020, με 223 ψήφους υπέρ και 2 μόνο αποχές, με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης της εν λόγω συμφωνίας από τα Ιταλικά νομοθετικά όργανα».

«Η εν λόγω συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύντομο μέλλον, υποδηλώνει εκ νέου την προσήλωση τόσο της Ελλάδας, όσο και του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της χωρών, στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, και την οποία έχουν υποχρέωση να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ελλάδα-Ιταλία επικυρώθηκε η συμφωνία για την ΑΟΖ

Επίσκεψη Δένδια σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη - Αναλαμβάνει ενεργό διπλωματικό ρόλο στην κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ενεργό διπλωματικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.

Ο Νίκος Δένδιας θα είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την έναρξη της κρίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Νωρίτερεα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους.

«Είχα την τιμή και την ευλογία να συναντηθώ με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄. Στο επίκεντρο η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους», έγραψε στο Twitter ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share