Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άγριος καυγάς στη Βουλή - Καλογρίτσας σε Πολάκη: «Έλα έξω να τα πούμε» - Ποιος είναι ο ¨αριστερός εργολάβος¨ που πυροβολεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Χαμός

25 Μαΐου 2021 17:07
Άγριος καυγάς στη Βουλή - Καλογρίτσας σε Πολάκη: «Έλα έξω να τα πούμε» - Ποιος είναι ο ¨αριστερός εργολάβος¨ που πυροβολεί τον ΣΥΡΙΖΑ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

'Αγριος καυγάς στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και του Παύλου Πολάκη.

Αφορμή για να ξεσπάσει η ένταση ανάμεσα στους δυο ήταν η φράση του Χρήστου Καλογρίτσα, ότι έχασε τα πάντα λόγω της συμμετοχής του στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Μάλιστα η ένταση έφτασε σε τέτοιο σημείο, όπου κύριος Καλογρίτσας φώναξε στον Παύλο Πολάκη "έλα έξω να τα πούμε οι δυο μας."

Στο μεταξύ μετά τον καυγά των δύο και ύστερα από τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο Χρήστος Καλογρίτσας παρουσίασε μηνύματα sms που αντήλλαξε με τον Νίκο Παππά στα οποία φαίνεται η αγωνία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να μην κλείσει η εφημερίδα Documento. Από την ανταλλαγή των μηνυμάτων φαίνεται καθαρά η εμπλοκή του Χρήστου Καλογρίτσα με την εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ ο Νίκος Παππάς φαίνεται να αγωνιά μήπως ο εργολάβος κλείσει την εφημερίδα.

Επικαλείται μάλιστα πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, παλαιό συνεταίρο του Χρήστου Καλογρίτσα στην εταιρεία GPO.

Τσακωμός στη Βουλή με Πολάκη και Καλογρίτσα

Ο καυγάς Πολάκη- Καλογρίτσα


Καλογρίτσας: Μέχρι που έχασα τον διαγωνισμό θεωρούμουν από τις κορυφαίους ομίλους. Έχασα τα πάντα. Η οικογένεια μου κλαίει. Δεν έχω ούτε κρεβάτι να κοιμηθώ.

Πολάκης: (ειρωνικά) Κοντεύω να κλάψω

Καλογρίτσας: Χωροφύλακες και ανακριτές δεν δέχομαι

Καλογρίτσας: (για Πολάκη) Αντε ρε παληκάρια της φακής . Να με προστατεύσετε κύριε πρόεδρε. Παλικάρι της φακής. Έλα Πολάκη να τα πούμε έξω οι δυο μας.

Πολάκης: Δεν με ακουμπάει καμία σου απειλή Καλογρίτσα .

Λάζαρος Τσαβδαρίδης, βουλευτής ΝΔ: Να καταθέσεις Καλογρίτσα αυτά που έχεις. Να δώσεις στοιχεία Καλογρίτσα. Πέντε ημέρες μας δουλεύεις.

Μαρκόπουλος,: Να σταματήσει να παίζει ο μάρτυρας. Να τα δώσει όλα τα στοιχεία-κλειδιά . Εδώ δεν παίζουμε κύριε Καλογρίτσα. Να μιλήσετε. Τέλος με τα αστεία κύριε μάρτυρα. Μη μας φυλλομετράτε εδώ ????????????. Τέρμα τα μισόλογα. Δώστε τις επικοινωνίες ΤΩΡΑ. Δεν θα κοροϊδεύετε!

Έτσι υπό την πίεση αυτή του κ Μαρκόπουλου και άλλων βουλευτών ο κύριος καλογρίτσας έδωσε κι άλλα μηνύματα προς τον κύριο Παππά, για το θέμα της εφημερίδας Docoumento.

Καλογρίτσας: Ξέρω τι είναι το white house και το white porscha


Η αντιπαράθεση Καλογρίτσα Πολάκη συνεχίστηκε στη συνέχεια και μάλιστα σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους, με τον εργολάβο να απειλεί τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ότι ξέρει τι είναι το white house και το white porscha. Αυτή η φράση έκανε τον κύριο Μαρκόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει από τον κύριο Καλογρίτσα να μην φύγει από την αίθουσα, πριν κάνει αποκαλύψεις.

Καλογρίτσας: Δεν είσαι σοβαρός Πολάκη ! Οι χωροφύλακες ήταν πιο έξυπνοι από εσένα. Τι θες; Να σου πω για το τι ήταν το White House και το white porscha? Ε να ξέρεις. Γνωρίζω τι είναι!

Δ.Μαρκόπουλος: Να μη φύγει ο μάρτυρας αν δεν μας τα αποκαλύψει. Καλογρίτσα δεν θα φύγεις αν δεν μιλήσεις. Μην μας εμπαίζεις. Πες τώρα. Τι ήταν white house και το white porscha. Δεν θα παίζεις εδώ. Δεν φεύγεις αν δεν μας αποκαλύψεις . Δεν ξεφεύγεις έτσι.

Τα sms του Χρήστου Καλογρίτσα με τον Νίκο Παππά

Με τα sms που παρουσίασε ο Χρήστος Καλογρίτσας στην επιτροπή, μηνύματα που αντήλλαξε με τον Νίκο Παππά, προκύπτει η αγωνία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να μην κλείσει το Documento, επιβεβαιώνεται η εμπλοκή του Χρήστου Καλογρίτσα με την εφημερίδα, της οποίας φαίνεται να ήταν ο πραγματικός εκδότης, ενώ ο Νίκος Παππάς όχι μόνο αγωνιά να μην κλείσει η εφημερίδα- κάνει λόγο για φήμες ότι ασκούνται πιέσεις στον Χρήστο Καλογρίτσα από την πλευρά Μητσοτάκη μέσω του Τάκη Θεοδωρικάκου- αλλά εκτοξεύει και απειλές που όπως φαίνεται πολύ ενοχλούν τον κ. Καλογρίτσα.

Νίκος Παππάς: Περί κλεισίματος ακούω, πρόσεξε

Χρήστος Καλογρίτσας: Αυτά δεν ανήκουν σε εμάς. Περι νοικοκυρέματος άκουσες; Νοικοκύρεμα και όχι κλείσιμο Νίκο μου. Με το πρόσεξε τι εννοείς; Σε αγαπώ. Σ. χ.

Νίκος Παππάς: Αν κλείσει πρόσεξε

Χρήστος Καλογρίτσας: Εμείς δεν θα την κλείσουμε. Ποιος θα την κλείσει; Οι μόνοι που μπορούν να την κλείσουν είναι οι δημοσιογράφοι. Ξέρεις κάτι; Και πάλι ρωτάω. Τι σημαίνει πρόσεξε.

Νίκος Παππάς: Εννοώ ότι δεν πρέπει να εκτεθούμε. Βουίζει ότι ο Μητσοτάκης μέσω Θεοδωρικάκου σου έχει βάλει θέμα. Εγώ δεν το πιστεύω.

Χρήστος Καλογρίτσας: Τέτοιες δήθεν αμφιβολίες όχι σε μένα. Αφού δεν τα πιστεύεις τι σε νοιάζει που βουίζει; Εγώ κομματικά πειθάρχησα και πειθαρχώ μόνο στον Αρχηγό μας και στον σύντροφό μου Π. σ. χ.

Ποιος είναι ο «αριστερός εργολάβος»

Ποιος είναι ο άνθρωπος που απασχολεί για ακόμη μια φορά την κοινή γνώμη, ο άνθρωπος, ο οποίος ίσως γίνει η αιτία να στηθούν ξανά ειδικά δικαστήρια στην Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Χρήστος Καλογρίτσας, μέσω δημοσιευμάτων και μιας μήνυσης την οποία κατέθεσε, περιγράφει ένα κινηματογραφικό παρασκήνιο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να σπάσει ταμεία: πολιτικά πρόσωπα με επαφές σε τρίτες χώρες, συνωμοσία επιχειρηματιών με υπουργούς, οι οποίοι με εικονικές συναλλαγές προσπαθούν να ελέγξουν την ενημέρωση. Αυτά υποστηρίζει ο Καλογρίτσας ότι έγιναν το 2016, με οργανωτή το Μέγαρο Μαξίμου και ιθύνοντα νου τον Νίκο Παππά, για να βάλει πόδι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τηλεοπτικό πεδίο.

Ο Καλογρίτσας έχει μια δικαστική διαμάχη με λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία, τη CCC (Consolitaded Contractors Group). Υποστηρίζει ότι το 2016 το Μέγαρο Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς μεσολάβησαν για να εισπράξει 3.000.000 μέσω εικονικής σύμβασης από λιβανέζικο κολοσσό και να τα χρησιμοποιήσει ως εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα χρήματα δόθηκαν, ο Καλογρίτσας τηλεοπτική άδεια δεν πήρε, αλλά η CCC ζητάει πίσω τα λεφτά της. Η εταιρία υποστηρίζει ότι είχε δώσει τα χρήματα στον Καλογρίτσα ως προκαταβολή για κατασκευαστικό έργο, το οποίο δεν παρέδωσε. Η CCC, μάλιστα, κέρδισε και την πρώτη δίκη στην Ελβετία.

Αυτή η υπόθεση έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. να ζητούν την αποπομπή Παππά και να βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Τσίπρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί, τακτικές μαφίας για δολοφονία χαρακτήρων. Και κάπου εδώ στη μέση είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας, εργολάβος, ιδιοκτήτης εφημερίδων, στενός φίλος πολλών αρχηγών κομμάτων, του Χαρίλαου Φλωράκη, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Πάνου Καμμένου, του Αλέξη Τσίπρα, κουμπάρος πολιτικών και δημοσιογράφων.

Καλογρίτσας καυγάς με Πολάκη

Από το Ριζοβούνιο Καρδίτσας στην… κορυφή

Ο Χρ. Καλογρίτσας γεννήθηκε στο Ριζοβούνιο Καρδίτσας, μία ώρα σχεδόν δρόμο από το Παλιοζογλώπι Ραχούλας, το χωριό του Χαρίλαου Φλωράκη που βρίσκεται στις πλαγιές των Θεσσαλικών Αγράφων. Στενός φίλος του Φλωράκη, αλλά και της ηγεσίας του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1980, αριστερός, εξ ου και ονόμασε τον γιο του Βλαδίμηρο (από τον Λένιν). Σπούδασε μηχανικός στην Ιταλία και τη δεκαετία του 1970 ανέλαβε μικρές δουλειές, οι οποίες όμως τον κράτησαν στο κατασκευαστικό παιχνίδι.

Έπαιρνε μικρές δουλειές από το Δημόσιο, κυρίως υπεργολαβίες, έχοντας ως όχημα την ανώνυμη εταιρία Τοξότης, έως ότου έκανε το μεγάλο άλμα στις κατασκευές εκμεταλλευόμενος τη φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ανέλαβε την κατασκευή του νέου Εφετείου της Αθήνας μέσω της εταιρίας του υπουργείου Δικαιοσύνης Θέμις Κατασκευαστική, η οποία είχε την έδρα της πίσω από τον Αρειο Πάγο, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκείνη την περίοδο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Μεγάλο το έργο, μεγάλες οι προοπτικές, που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες την περίοδο του «χρυσοφόρου» 2004. Η Αθήνα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παντού έχουν στηθεί εργοτάξια, και ο Καλογρίτσας είναι εκεί, και μάλιστα έχοντας ισχυρές συμμαχίες και συμμετοχές σε μεγάλα κονσόρτιουμ.

Η εταιρία του Καλογρίτσα ανέλαβε την κατασκευή του σταθμού του μετρό στον Αγιο Αντώνιο στο Περιστέρι από κοινού με τον Ακτορα. Τότε ξεκίνησε αυτή η συνεργασία, η οποία κράτησε αρκετά χρόνια.

Το πτυχίο και τα δημόσια έργα


Από την αρχή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του φροντίζει, μέσω της εξαγοράς τεχνικών εταιριών, να γίνει κάτοχος πτυχίου 6ης Τάξης, γεγονός που τον βοηθάει να αναλαμβάνει δημόσια έργα. Φυσικά, δεν φτάνουν μόνον τα τυπικά προσόντα για την ανάληψη δημόσιων έργων. Χρειάζονται και οι γνωριμίες με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ε, αυτό είναι το εύκολο της υπόθεσης, καθώς ποτέ δεν έλειψαν οι γνωριμίες, και έτσι η Τοξότης Α.Ε. αναλαμβάνει σε βάθος χρόνου την κατασκευή πολλών έργων, όπως η αναβάθμιση των Νοσοκομείων Βέροιας, Θήρας και Αιγίου και η κατασκευή του οδικού δικτύου πολλών επαρχιακών πόλεων και νησιών.

Για πολλά χρόνια ο Καλογρίτσας συγκαταλέγεται στους υπεργολάβους της ΔΕΗ. Χάρις, εξάλλου, στα έργα της ΔΕΗ η εταιρία στην οικονομική έκθεσή της του 2015 σημείωνε ότι «με την ολοκλήρωση των παλαιών συμβάσεων στα μέσα του 2015 και την υπογραφή των νέων της επόμενης τριετίας κατέχει πλέον εξέχουσα θέση στον συγκεκριμένο κατασκευαστικό τομέα».

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πολλά έργα, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις. Η κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών μετά το «σπάσιμο» των έργων στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, προϋπολογισμού 462.000.000 ευρώ, από τον Χρ. Σπίρτζη μειοδοτεί στους περισσότερους διαγωνισμούς που γίνονται. Η πτώση για την Τοξότης έρχεται το 2018, όταν η εταιρία κηρύσσεται έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ, αξίας 100.000.000 ευρώ. Η εταιρία εμφανίζεται ότι χρωστά, από δάνεια, στην Τράπεζα Αττικής περισσότερα από 120.000.000 ευρώ.

Το χρονικό της εμπλοκής στις τηλεοπτικές άδειες


Η «περιπέτεια» Καλογρίτσα στον δρόμο για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας δεν του βγήκε σε καλό, καθώς από τότε έγινε γνωστός για τα βοσκοτόπια τα οποία χρησιμοποίησε για να καλύψει το ποσό της άδειας. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ, «… ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας πρόκειται να καλύψει το ποσό για την αγορά της τηλεοπτικής άδειας (52.600.000 ευρώ) μέσω τραπέζης με εγγύηση ένα αγροτεμάχιο – βοσκοτόπι στην Ιθάκη, το οποίο όμως εμφανίζεται να ανήκει σε άλλον. Το βοσκοτόπι έχει έκταση 5 στρέμματα και βρίσκεται στο Περαχώρι Ιθάκης, ωστόσο ανήκει σε φίλο του. Ενα μέρος του εν λόγω οικοπέδου μάλιστα διεκδικεί και ο δήμος. Η συγκεκριμένη έκταση δεν ανήκει στον κ. Καλογρίτσα, αλλά σε άλλη εταιρία».

Στη συνέχεια παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά όλες οι κινήσεις από την πλευρά του Καλογρίτσα για την προσπάθεια απόκτησης τηλεοπτικής άδειας. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και παρουσιάζουν εύγλωττα την πραγματικότητα όσον αφορά την πορεία του Καλογρίτσα στο τηλεοπτικό τοπίο.

Στις 29.8.2016 κατατέθηκε από την εταιρία «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΠΚ ΜΑΕ» εγγυητική επιστολή ποσού 3.000.000 ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.(Απόφαση 228 29/8/2016)
Στις 2.9.2016 η εταιρία «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΠΚ ΜΑΕ» ανακηρύχθηκε προσωρινός υπερθεματιστής για μία εκ των τεσσάρων δημοπρατούμενων αδειών έναντι τιμήματος 52.600.000 ευρώ και ακολούθως οριστικός υπερθεματιστής.(Απόφαση 239 9/9/2016)

Στις 26.9.2016 η ανωτέρω εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη, σύμφωνα με τον όρο 8.4 της υπ. αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του Υπουργού Επικρατείας, επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος (ποσού 18.200.000 ευρώ) για τη χορήγηση άδειας, εντός της προβλεπόμενης από την ως άνω προκήρυξη προθεσμίας (15 ημέρες από την ανακήρυξή του ως οριστικού υπερθεματιστή)(Απόφαση 259 26/9/2016) Συνεπεία της ανωτέρω κήρυξης της εταιρίας «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΠΚ ΜΑΕ» ως έκπτωτης η ανωτέρω κατατεθείσα εγγυητική επιστολή των 3.000.000 ευρώ κατέπεσε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ( στις 26.9.2016). (Απόφαση 259 26/9/2016)
Στις 19.1.2017 η ως άνω εγγυητική επιστολή επιστράφηκε στην εταιρία «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΠΚ ΜΑΕ» λόγω της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας ακυρώθηκε ο διενεργηθείς διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών.(Απόφαση 42 19/1/2017).


Τα συγκεκριμένα στοιχεία, ρίχνουν φως και στην υπόθεση που έχει ξεσπάσει στην επιοκαιρότητα, των τελευταίων ημερών, και αφορά την δικαστική αντιδικία Καλογρίτσα, με την Λιβανέζικη εταιρεία CCC, καθώς δείχνουν πότε ακριβώς μπήκαν στα ταμεία του κράτους, τα 3 εκατομμύρια ευρω, ως εγγύηση, για την συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και πότε τα πήρε στα χέρια του ξανά ο Καλογρίτσας, όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

Οι κουμπαριές με Ευαγγελάτο, Καμμένο, Θεοδωρικάκο

Μπορεί η προσπάθεια του Καλογρίτσα, μέσω του γιου του, να μπει στην τηλεόραση, να έληξε άδοξα και να προκαλεί προβλήματα, στον ίδιο και στην πολιτική ζωή του τόπου ακόμη, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά, που ο Χρήστος Καλογρίτσας, «έμπλεκε» με τα ΜΜΕ. Ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της, εμβληματικής, εφημερίδας «Πρώτη» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1986. Από την πρώτη στιγμή της εκδοτικής προσπάθειας, κυκλοφόρησε η φήμη ότι πίσω από το κόκκινο γαρύφαλλο πλάι στον τίτλο «Πρώτη», αλλά και στα παρασκήνιο, βρισκόταν το κοσμικό ΚΚΕ.

Στενός φίλος του Φλωράκη, ο Καλογρίτσας, οπότε ήταν αναμενόμενο, να θεωρηθεί οτι η έκδοση της εφημερίδας, ήταν μια προσπάθεια προσέγγισης του ΚΚΕ, με την ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου και γενικότερα της αριστεράς με τη ΝΔ εν όψει και της συγκυβέρνησης που ακολούθησε το καλοκαίρι του 1989. Η εφημερίδα, ανέδειξε, πολλούς δημοσιογράφους, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και ο κουμπάρος του Καλογρίτσα ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Τον Σεπτέμβριο του 1990 διακόπτεται η κυκλοφορία της εφημερίδας, καθώς ο Καλογρίτσας, μετά την αποχώρηση των υπολοίπων μετόχων, σηκώνει μόνος του το βάρος της έκδοσης. Λίγο αργότερα ο κ. Καλογρίτσας θα χρηματοδοτήσει μια βραχύβια περιοδική έκδοση, το «Επτάμισι». Παράλληλα, είχε αποκτήσει τη συχνότητα του «Σταθμού 96,8», η οποία πουλήθηκε το 1993.

Το 2011 ίδρυσε την Pileus Holding, η οποία ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και με τη συμμετοχή σε εταιρείες πληροφορικής, διαφημίσεων, ενώ παράλληλα μπαίνει δυνατά και στο χώρο των δημοσκοπήσεων, μέσα από την παρουσία του γιου του Γιάννη στο βασικό μετοχικό σχήμα της γνωστής GPO ,με επικεφαλής , τον κουμπάρο του, Τάκη Θεοδωρικάκο, νυν υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος αποχώρησε το 2016 όταν ανέλαβε σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη.

Λίγες οι δημόσιες εμφανίσεις του Καλογρίτσα, αλλά δεν χάνει ποτέ εκδηλώσεις, που αφορούν τον εκδοτικό οίκο «Ηλέκτρα» , που φέρει το όνομα της μικρότερης κόρης του. Δεν λείπει από γαμήλιες τελετές ή βαπτίσεις, έχοντας το ρόλο του κουμπάρου και αναδόχου. Εκτός από τους Ν. Ευαγγελάτο και Τ. Θεοδωρικάκο, είναι κουμπάρος και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο. Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι αυτός που έχει βαφτίσει τον εγγονό του Χρήστου Καλογρίτσα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share