Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικά αλιευτικά για πρώτη φορά στη Γαύδο - Ακραία πρόκληση Ερντογάν για την Κύπρο

Το «χοντραίνουν» ξανά...

20 Μαΐου 2021 14:56
Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικά αλιευτικά για πρώτη φορά στη Γαύδο - Ακραία πρόκληση Ερντογάν για την Κύπρο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός επικράτησε στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες, καθώς το Λιμενικό οφείλει να διαχειριστεί δύο περιστατικά με εισχώρηση τουρκικών αλιευτικών σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, στολίσκος αλιευτικών της γείτονος χώρας εντοπίστηκαν την Τετάρτη (19/5) στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι κυβερνήτες των πλοιαρίων που κατευθύνονταν προς τη δυτική Μεσόγειο επικαλέστηκαν ακραίες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να ζητήσουν και να λάβουν από τις ελληνικές αρχές σχετική άδεια για να κατευθυνθούν και να αράξουν στα ανοιχτά του Κόλπου του Κισσάμου στη βόρεια Κρήτη, μετά την χυδαία τουρκική πρόκληση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης. Όπως τονίζει η Καθημερινή, το περιστατικό πέρα από το γεγονός ότι συνιστά ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα και κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη σκόπιμη κίνηση των Τούρκων, να αμφισβητήσουν έτσι εμμέσως τα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ δεν θεωρούν τυχαίο ότι πρόσφατα υπήρξε σύγκρουση τουρκικών αλιευτικών με Ιταλούς ψαράδες στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα κοντά στην Κύπρο.

Νέα πρόκληση Ερντογάν για τα drones στην Κύπρο

Στην ίδρυση αεροπορικής βάσης για drones και για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Κατεχόμενα της Κύπρου αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να ισχυροποιήσει τη παρουσία της στην περιοχή σε περίπτωση επίθεσης.

O Ερντογάν είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου και θα στείλει τα απαραίτητα μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας σε νέους στην Εθνική Προεδρική Βιβλιοθήκη με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαίου απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμσούντα, ο Ερντογάν υπαινίχθηκε «καλά νέα» σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενος παρόμοια ανακοίνωση για εύρημα αερίου της Μαύρης Θάλασσας τον Αύγουστο του 2019.

«Στη Βόρεια Κύπρο (όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα) διαθέτουμε δύο αεροδρόμια. Το ένα είναι το Έρτζαν και υπάρχει κι άλλο ένα. Εκεί λοιπόν θα κάνουμε πολλές αλλαγές και με νέα ονομασία θα εγκατασταθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Γιατί κάνουμε αυτή την κινητοποίηση; Διότι σε ενδεχόμενη επίθεση στην περιοχή, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία δεν τίθεται θέμα χρόνου, καθώς με το που απογειωθούν τα αεροσκάφη της από τη Μερσίνη ή τα Άδανα, την επόμενη στιγμή είναι εκεί.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share