Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση: Τέλος στην απλή αναλογική - Έτσι εκλέγεται ο νέος δήμαρχος

Ανά πενταετία οι εκλογές

18 Μαΐου 2021 19:11
Νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση: Τέλος στην απλή αναλογική - Έτσι εκλέγεται ο νέος δήμαρχος
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένα νέο εκλογικό σύστημα έρχεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τις αλλαγές να είναι ραγδαίες, μετά την είσοδο του αρμοδίου υπουργού στο νοσοκομείο, προβλέποντας την εκλογή δημάρχου με 43% και μίας ψήφου, καταργώντας την απλή αναλογική.

Επίσης, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ξανά ανά πενταετία (και όχι 4 χρόνια που ίσχυε έως τώρα).

Νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση

Οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση

«Το παρόν σχέδιο νόμου επιλύει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με την εφαρμογή του ν.455/2018 (Α’ 133) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, που επέβαλε μια άκριτη εφαρμογή της λεγόμενης «απλής αναλογικής» στον τρόπο κατανομής των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

«Το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκει την επαναφορά σε γενικές γραμμές του μηχανισμού κατανομής εδρών που ίσχυε πριν το 2019, για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού συστήματος που θα ευνοεί τη συνεπή υλοποίηση του προγραμματικού λόγου του εκλεγέντος δημάρχου και περιφερειάρχη, αντίστοιχα, μέσω της διασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο», επισημαίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νομοσχεδίου οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024.

Έδιωξαν μητέρα ανήλικων παιδιών των 800 ευρώ απο τη Βουλή για να πάρουν την γυναίκα του Κουμουτσάκου με 1750 ευρώ - Η αντίδραση Κουμουτσάκου

Σκάνδαλο στη Βουλή: Η σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου προσελήφθη ως νομικός στη Βουλή, αφού προηγουμένως παύθηκε η δικηγόρος που εργαζόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο, μητέρα δύο παιδιών που αμοιβόταν με μπλοκάκι και με 800 ευρώ τον μήνα.

Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα Αυγή, σημειώνοντας ότι η σύζυγος του κ. Κουμουτσάκου, Ρεγγίνα Καρρά, ανέλαβε τη θέση νομικού συμβούλου στο Τμήμα Νομικής Υποστήριξης της Βουλής για ένα έτος, και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 19 Απριλίου 2021 - 18 Απριλίου 2022.

Μάλιστα, ως ανεξάρτητος σύμβουλος, η σύζυγος του κ. Κουμουτσάκου, Ρ. Καρρά, θα μπορεί να κρατήσει και την εργασία της στο δικηγορικό γραφείο της.

Η απόφαση υπογράφεται την τελευταία ημέρα εργασιών της Βουλής, πριν κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα, από τον πρόεδρο του σώματος Κώστα Τασούλα.

Έδιωξαν μητέρα των 800 ευρώ απο τη Βουλή και προσέλαβαν δύο των 3250 ευρώ

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι για την απόλυση της δικηγόρου, της οποίας η σύμβαση έληξε στις 25 Μαρτίου και δεν ανανεώθηκε παρά το ότι υπήρχε θετική εισήγηση του προϊσταμένου της, υπήρξε αντιπαράθεση στο σωματείο των εργαζόμενων της Βουλής.

Η Ενωτική Δράση Εργαζομένων Βουλής κατήγγειλε την απόλυση, ενώ η προσκείμενη στην πλειοψηφία Ενιαία Κίνηση Υπαλλήλων Βουλής υποστήριξε πως η αντιπολίτευση κινδυνολογεί και ξεπέρασε το θέμα τής απόλυσης με τη φράση "εργαζόταν με σύμβαση έργου (‘μπλοκάκι’), η οποία έληξε αυτοδικαίως".

Έδιωξαν μητέρα των 800 ευρώ απο τη Βουλή και προσέλαβαν δύο των 3250 ευρώ

Μάλιστα, σημειώνει ότι στη θέση της δικηγόρου που αμοιβόταν με 800 ευρώ, η Βουλή διόρισε όχι μόνο την κ. Καρρά, αλλά και άλλο ένα δικηγόρο. Η συνολική αμοιβή ανέρχεται σε 3.250 ευρώ καθαρά. Εκτός από τη Ρ. Καρρά (που αμείβεται με 1.750 ευρώ καθαρά), προσελήφθη και ο Λεωνίδας Ερωτοκρίτου με αμοιβή 1.500 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Απολύθηκε μητέρα ανηλίκων για να προσληφθεί η σύζυγος Κουμουτσάκου στη Βουλή

"Μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης έβαζε και από τα παράθυρα τα ρουσφέτια του, αλλά έτσι που το πάνε δεν θα μείνουν ούτε τα παράθυρα στο Δημόσιο", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για «γιουρούσι» της Νέας Δημοκρατίας στο κράτος κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η Βουλή απέλυσε δικηγόρο, μητέρα δύο ανηλίκων, η οποία λάμβανε 800 ευρώ, προκειμένου να προσληφθεί η σύζυγος του κ. Κουμουτσάκου ως παράλληλη απασχόληση με μισθό 1.750 ευρώ.

«Μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης έβαζε και από τα παράθυρα τα ρουσφέτια του, αλλά έτσι που το πάνε δεν θα μείνουν ούτε τα παράθυρα στο Δημόσιο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Μετά το ρεκόρ μετακλητών εικοσαετίας, το γιουρούσι της ΝΔ στο κράτος συνεχίζεται με νέα επεισόδια.

Η Βουλή απέλυσε δικηγόρο, μητέρα δύο ανηλίκων, που λάμβανε 800 ευρώ, για να προσλάβει τη σύζυγο του κ. Κουμουτσάκου ως παράλληλη απασχόληση με 1.750 ευρώ.

Μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης έβαζε και από τα παράθυρα τα ρουσφέτια του, αλλά έτσι που το πάνε δεν θα μείνουν ούτε τα παράθυρα στο Δημόσιο.

Κουμουτσάκος: Ψευδές και παραπλανητικό δημοσίευμα της «Αυγής»

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για ψευδές και παραπλανητικό δημοσίευμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώην σύζυγό του, με την οποία έχει χωρίσει εδώ και έναν χρόνο. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν πρόκειται για πρόσληψη, αλλά για παροχή νομικών υπηρεσιών, ενώ υπογραμμίζει ότι η κ. Καρρά είναι εξαίρετη νομικός με άριστες σπουδές.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share