Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Όλγα και Γιαννάκου διαφωνούν ανοιχτά για τη συνεπιμέλεια των παιδιών με το νόμο Τσιάρα

Χαμός στη Βουλή!

14 Μαΐου 2021 11:07
Όλγα και Γιαννάκου διαφωνούν ανοιχτά για τη συνεπιμέλεια των παιδιών με  το νόμο Τσιάρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χαμός επικράτησε στην Βουλή σχετικά με το νόμο Τσιάρα για την συνεπιμέλεια των παιδιών με πρωταγωνίστριες της Όλγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου.

Επίσημο χαρακτήρα πήρε η διαφοροποίηση δύο κυβερνητικών βουλευτών στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των τέκνων, την οποία έφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Το βράδυ της Πέμπτης η Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας, και η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, κατέθεσαν 10 τροπολογίες για το επίμαχο νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης. «Η αόριστη έννοια “το συμφέρον του παιδιού”, τοποθετείται από τον νομοθέτη για να εξειδικεύεται από τον δικαστή. Εφόσον λοιπόν προβλέπεται από τον νομοθέτη ως αόριστη έννοια, δεν μπορεί να ορίζεται από αυτόν με συγκεκριμένα και ιεραρχημένα κριτήρια», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές της ΝΔ, στην τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια.

Η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία με συνολικά 10 τροπολογίες που συνυπογράφουν στο νομοσχέδιο και επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να κατηγορηθεί η Ελλάδα για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι δύο βουλευτές της ΝΔ, στη μία εκ των 10 τροπολογιών, ζητούν τροποποίηση της για το συμφέρον του παιδιού, επισημαίνοντας ότι και η αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης, επιτροπή του ΟΗΕ, αναφέρει ρητώς ότι το συμφέρον του παιδιού δεν έχει στεγανά και εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Την ίδια άποψη έχει εκφράσει πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθύμισαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη για να επισημάνουν ότι τα κριτήρια για την ανάθεση της γονικής μέριμνας που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, είναι σαφώς γονεοκεντρικά και παραμερίζουν άλλες σημαντικές παραμέτρους του συμφέροντος του παιδιού. Μεταξύ των τροπολογιών που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές της ΝΔ, είναι και τροπολογία με την οποία ζητείται απαλοιφή του όρου «εξίσου» στη γονική μέριμνα. «Εφόσον όταν οι γονείς ζουν μαζί, δεν ασκούν “εξίσου” τη γονική μέριμνα, δεν δύνανται να την ασκούν ‘εξίσου’ όταν χωρίζουν», αναφέρουν και επισημαίνουν ότι η έννοια «εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας» μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα ως ισόχρονη άσκηση γονικής μέριμνας.

Όλγα και Γιαννάκου διαφωνούν ανοιχτά για τη συνεπιμέλεια των παιδιών με το νόμο Τσιάρα

Αναφορικά με τις στεγαστικές, επαγγελματικές και λοιπές περιστάσεις της επιμέλειας, οι δύο βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, φαίνεται σαν να θεωρεί την επικοινωνία το μόνο σημαντικό ζήτημα, ενώ η μετακίνηση μπορεί να συμφέρει το παιδί αντικειμενικά, όπως λ.χ. ένα παιδί με προβλήματα υγείας που μεταβαίνει από μια απομακρυσμένη περιοχή σε πόλη με άριστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Επισημαίνουν επίσης, ότι μπορεί την μετακίνηση να επιβάλλουν πιεστικές ανάγκες του γονέα, που θέλει να μετακινηθεί γιατί δεν βρίσκει δουλειά, ή δεν έχει σπίτι, ή επειδή δεν καταβάλλει διατροφή ο αρνούμενος τη μετακίνηση γονέας. Αναφορικά με τη διάταξη για το δικαίωμα επικοινωνίας γονέα και τέκνου, οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι βρίθει αστοχιών και προτείνουν διάταξη σύμφωνα με την οποία ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί, διατηρεί το δικαίωμα της κατά το δυνατόν ευρύτερης προσωπικής επικοινωνίας με αυτό, και ο αποκλεισμός της επικοινωνίας να είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους. Επίσης ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα

Τσιάρας: Στη συνεπιμέλεια θα υπάρχουν «στεγανά» για θέματα οικογενειακής βίας

Για το νομοσχέδιο σχετικά με το νέο οικογενειακό δίκιο μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στην εκπομπή «SOCIALNET» με τον Φώτη Καρύδα. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις πέντε καινοτομίες του σχεδίου νόμου που αναμένεται να δημιουργήσουν μία νέα πραγματικότητα, οποία θα βοηθήσει για να αρθούν οι αντιδικίες μεταξύ των γονέων ενώ ήταν κάθετος ότι θα υπάρχουν «στεγανά για θέματα οικογενειακής βίας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι το νομοσχέδιο κατά τη δημόσια διαβούλευση ξεπέρασε τα 15.000 σχόλια.

¨Στόχος του νομοσχεδίου είναι τα πραγματικά συμφέροντα του παιδιού. Να σταματήσουν οι πρακτικές που εργαλοιοποιούσαν ένα παιδί σε μία διαμάχη γονέων. Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι από το 1983. Από τότε έχει αλλάξει ο ρόλος και του πατέρα και της μητέρας. Θέλουμε το παιδί να έχει ποιοτικό χρόνο και με τους δύο γονείς», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Όλγα και Γιαννάκου διαφωνούν ανοιχτά για τη συνεπιμέλεια των παιδιών με το νόμο Τσιάρα

Το νέο σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε άξονες. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η γονική μέριμνα και από τους δύο γονείς. Εντάσσεται η διαμεσολάβηση, ώστε να μπορεί να βρεθεί μία εξωδικαστική επίλυση διαφωνιών προκειμένου να μη φτάσουν οι δύο γονείς στο δικαστήριο. Κάθε γονέας θα διασφαλίζει το ένα τρίτο επικοινωνίας από το χρόνο του παιδιού. Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως, π.χ., είναι η μη καταβολή της διατροφής θα βοηθάνε τον δικαστή για να κρίνει ενώ θα δημιουργηθούν και ειδικά προγράμματα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές ώστε κάθε υπόθεση να εξετάζεται με τη δική της ιδιαιτερότητα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «παιδοκεντρικό», και ήταν κάθετος σε ότι αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: «Δεν θα αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοικτό σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν θα αφήσουμε ανθρώπους που λειτουργούν μέσα από την οικογενειακή βία να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Θέλουμε να κλείσουμε με «στεγανά» περιπτώσεις οικογενειακής βίας».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share