Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» για την υπόθεση Siemens: Κατευθείαν στο ΠΑΣΟΚ τα χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της

Απαλλαγή για Τσουκάτο και άλλους 12

11 Μαΐου 2021 18:47
«Βόμβα» για την υπόθεση Siemens: Κατευθείαν στο ΠΑΣΟΚ τα χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Βόμβα» έπεσε για την υπόθεση της Siemens, αφορώντας το ΠΑΣΟΚ, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που καθαρογράφηκε σήμερα (11/5), τα χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της πήγαιναν κατευθείαν στα γραφεία του κόμματος.

Με αυτό τον τρόπο, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση, καυώς και άλλοι 12, απαλλάχθηκαν από αυτήν, με το κόμμα προ ημερών να θρηνεί τον χαμό ενός στελέχους της.

ΠΑΣΟΚ Siemens

Υπόθεση Siemens: Η απόφαση του δικαστηρίου για το σκάνδαλο που τάραξε την πολιτική σκηνή

Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Το δικαστήριο πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του ποσού αυτού στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά, και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσερακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος, και στα ταμεία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό».

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο απαλλάσσει τον Θόδωρο Τσουκάτο και άλλους δώδεκα κατηγορούμενους, καθώς, όπως σημειώνεται, «δεν εμπλέκονται στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του Οργανισμού από τη Siemens, δεδομένου ότι η μεσολάβησή τους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν, εξαντλούνταν στη διακίνηση του ποσού των ενός εκατομμυρίου μάρκων Γερμανίας από τη Siemens […] προς το ΠΑΣΟΚ».

Γιάννος Παπαντωνίου: Νέα μπλεξίματα για τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ

Σε νέους μπελάδες μπαίνει ο άλλοτε κορυφαίος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος πέρασε από το ανακριτικό γραφείο με συμπληρωματική απολογία σχετικά με τη σύμβαση των φρεγατών του Ναυτικού, μιλώντας για σκευωρία.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, περίπου ένα χρόνο μετά την αποφυλάκιση του πέρασε και πάλι το κατώφλι της Ευελπίδων, για να ζητήσει προθεσμία για τις 22 Απριλίου προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Γιάννος Παπαντωνίου: Νέα δίωξη για τον κορυφαίο υπουργό του ΠΑΣΟΚ

«Η δίωξη σε βάρος μου είναι μια πολιτική σκευωρία με ηθικό αυτουργό της κυρία Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται σήμερα για κατάχρηση εξουσίας και του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί και αυτός συμμετέχει στην ίδια διαδικασία ελέγχου» τόνισε σε δήλωση του ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Χρειάστηκε θράσος για να απευθύνουν σε βάρος μου την απεχθή κατηγορία την οποία αντιμετωπίζω εδώ και τέσσερα χρόνια».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε «ευτύχημα» την κλήση σε συμπληρωματική απολογία τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του, η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη στην υπόθεση, από την αρμόδια ανακρίτρια σημειώνοντας ότι «έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα».

«Το μόνο το οποίο ζητώ και το ζητώ επίμονα, είναι δικαίωση και μια συγνώμη. Και κυρίως να κριθώ το συντομότερο δυνατό από τη δικαιοσύνη. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη επειδή η τεράστια πλειοψηφία με εξαίρεση ελάχιστους επίορκους δικαστές εκτελεί με πάθος και εντιμότητα το καθήκον της στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οσα υπεστήκαμε αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς» κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου.

Στις 22 Απριλίου έχουν οριστεί, εκτός από την συμπληρωματική απολογία του πρώην υπουργού, και των συγκατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός καλείται σε συμπληρωματική απολογία για την υπόθεση των 2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» από την “THALES NEDERLAND B.V.” που αφορούσε την σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού.

Η νέα κλήση σε απολογία στον Γιάννο Παπαντωνίου εστάλη μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής ανάκρισης που είχε διατάξει τον Απρίλιο του 2020 το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο. Το ζήτημα είχε προκύψει όταν οι δικαστές έκριναν πως στο κατηγορητήριο δεν περιγραφόταν με σαφή-ορθό τρόπο το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το «ξέπλυμα» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποφασίσουν εάν ο κατηγορούμενος έπρεπε να καθίσει το εδώλιο ή όχι. Η ανακρίτρια στην οποία επέστρεψε η δικογραφία, τελικά, προσδιόρισε την δωροδοκία ως το βασικό αδίκημα που οδήγησε στο ξέπλυμα κι όχι την απιστία που αρχικώς είχε αποδοθεί στον Γιάννο Παπαντωνίου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share