Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσεχώς ανασχηματισμός: Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το restart της κυβέρνησης

Αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις!

7 Μαΐου 2021 09:35
Προσεχώς ανασχηματισμός: Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το restart της κυβέρνησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προσεχώς ανασχηματισμός για την κυβέρνηση: Με ορόσημο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου στοχεύει να παρουσιάσει το restart της χώρας μετά την πανδημία του κορωνοϊού, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επόμενο τετράμηνο είναι κρίσιμο σε μια σειρά τομείς με επίκεντρο την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στο οποίο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας». Εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει η εισροή των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπολογίζονται στα 4 δις ευρώ, δίνοντας την πρώτη ώθηση στην ελληνική οικονομία στην μετά-covid εποχή. Ειδικό στοίχημα αποτελεί ο τουρισμός, με την χώρα να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες στις 15 Μαΐου, με κυβερνητικά στελέχη να πιστεύουν σε ένα καλύτερο καλοκαίρι με αύξηση των τουριστών και με σύμμαχο τα εμβόλια και τα μαζικά τεστ. Μεγάλο βάρος πέφτει και στο υπουργείο Υγείας που καλείται να διαχειριστεί την πίεση στο σύστημα υγείας που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και να επιταχύνει την διαδικασία των εμβολιασμών, όπου καθημερινά σημειώνονται νέα ρεκόρ με την βοήθεια των αυξημένων παραδόσεων από τις εταιρείες.

Προσεχώς ανασχηματισμός: Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το restart της κυβέρνησης

Ο πυκνός προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιτρέπει εφησυχασμό στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δεν αφήνει περιθώρια για «καλοκαιρινή ραστώνη» καθώς θα πρέπει να τρέξουν τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί. Η ΔΕΘ παρουσιάζεται ως η στιγμή που θα γίνει ο απολογισμός μιας δύσκολης διετίας κατά την οποία η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί ταυτόχρονες κρίσεις σε εθνικά θέματα και υγειονομικό επίπεδο με τις οικονομικές προεκτάσεις. Υπάρχει αισιοδοξία ότι η χώρα τον Σεπτέμβριο θα έχει αφήσει πίσω της την πανδημία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους στόχους και το πρόγραμμα για τα σχεδόν επόμενα δύο χρόνια της κυβέρνησης του, υλοποιώντας στην ουσία το πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές το 2019. Άλλωστε εμφανίζεται ως ειλημμένη απόφαση οι εκλογές να γίνουν το 2023, κοντά στην λήξη της κυβερνητικής θητείας, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει αποκλείσει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού λίγο πριν ή λίγο μετά την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλε στην σηματοδότηση του restart της κυβέρνησης και οι αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα θα εξυπηρετήσουν το νέο σχεδιασμό.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αποφεύγοντας τη συζήτηση ακόμα και με στενούς συνεργάτες του και επικεντρώνεται στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Πάντως, το ανακάτεμα της τράπουλας και το νέο μοίρασμα ρόλων, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση των υπουργών, θα έδινε το σήμα για την επόμενη μέρα του κυβερνητικού έργου με τους νέους στόχους για την ανάκαμψη της χώρας, μετά την επέλαση της πανδημίας με κυρίαρχο στόχο την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την νέα εποχή.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share