Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023

Θρήνος: Πέθανε ο Βάσος Λυσσαρίδης

Υπήρξε σπουδαίος αγωνιστής για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

26 Απριλίου 2021 19:57
Θρήνος: Πέθανε ο Βάσος Λυσσαρίδης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Θρήνος προκαλείται στον ελληνικό κόσμο, καθώς σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο ίδιος αποτέλεσε τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο του κόμματος της ΕΔΕΚ, έχοντας δώσει τους δικούς του αγώνες για τους αγώνες της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, με μια τραγωδία παράλληλα να σοκάρει το πανελλήνιο.

Πέθανε ο Βάσος Λυσσαρίδης

Αυτός ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης

Πλήρης ημερών, ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, του οποίου υπήρξε προσωπικός γιατρός.

O Bάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαϊου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.

Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών στα έτη 1963-1964, ηγήθηκε του λαϊκού στρατού υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο. Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.

Θρίλερ στην Τροιζηνία: Νεκρός 58χρονος δικηγόρος στο μπαλκόνι του με τραύμα στο κεφάλι

Θρίλερ στην Τροιζηνία: Νεκρός με τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε στο σπίτι όπου διέμενε μόνος ένας 58χρονος δικηγόρος.

Τον 58χρονο δικηγόρο, ο οποίος είχε καταγωγή από την Αττική αλλά δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην Τροιζηνία, βρήκε νεκρό στο μπαλκόνι του σπιτιού του το απόγευμα της Κυριακής ένας φίλος του.

Για την υπόθεση κλήθηκε ιατροδικαστής ενώ τις έρευνες έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έχουν ήδη λάβει κατάθεση από τον φίλο του 58χρονου δικηγόρου.

 Νεκρός 58χρονος δικηγόρος στην Τροιζηνία

Ο Ιατροδικαστής από την πρώτη εξέταση διαπίστωσε πως το θύμα φέρει ένα βαθύ τραύμα στο πάνω μέρος της κεφαλής, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν την υπόθεση διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε κανένα ίχνος παραβίασης, ούτε έρευνας στο σπίτι, κάτι που σημαίνει πως ο δράστης μπήκε, πιθανότατα, με την θέληση του ιδιοκτήτη.

Στο ισόγειο της μονοκατοικίας του 58χρονου δικηγόρου διαμένει μόνιμα η ηλικιωμένη μητέρα του η οποία δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, ούτε άκουσε κάποιο θόρυβο. Την προανάκριση έχουν αναλάβει αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο των ερευνών θα εξεταστούν οι υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ληστείας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share