Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Γενοκτονία Αρμενίων: Οργισμένοι οι Τούρκοι - Καλούν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Εξελίξεις στον «ψυχρό πόλεμο» των δύο χωρών

25 Απριλίου 2021 12:05
Γενοκτονία Αρμενίων: Οργισμένοι οι Τούρκοι - Καλούν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν έχει προκαλέσει οργή στην Τουρκία, η οποία αντιδρά έντονα με κλήση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, ώστε να διαβιβάσει το μήνυμά της στον πρόεδρο της χώρας του.

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε χθες Σάββατο (24/4) ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915. Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, ανέφερε χθες για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η αντίδραση της Τουρκίας

Η ιστορικής σημασίας αυτή ανακοίνωση προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο». Ανέφερε ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

Γενοκτονία Αρμενίων: «Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την αναγνώριση του ιστορικού εγκλήματος

Μια μεγάλη και ιστορική ημέρα ήταν η χθεσινή (24/4), κατέχοντας τη «σφραγίδα» του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισημοποίησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την πλευρά των ΗΠΑ, προκαλώντας ακόμη πιο έντονη την αίσθηση του «ψυχροπολεμικού» κλίματος με την Τουρκία.

Οι δύο χώρες δε διανύουν εσχάτως τις καλύτερες σχέσεις και αυτό δεν φαίνεται μόνο στην εν λόγω αναγνώριση, αλλά και στην προ ημερών απόφαση για αποκλεισμό της Τουρκίας από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Το σκληρό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε 106 χρόνια πριν σήμερα» είπε ο Μπάιντεν σε μία ιστορική δήλωση. «Αυτές τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία ... Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά βεβαιωθείτε ότι αυτό που συνέβη δεν επαναλαμβάνεται ποτέ», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σφαγές Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνιστούν γενοκτονία γίνεται προς τιμήν των θυμάτων κι όχι για να κατηγορηθεί η Άγκυρα, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να βλέπει την Άγκυρα ως ένα σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση των Τούρκων

Σκληρή αντίδραση υπήρξε από το Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση σχεδόν αμέσως μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα, είχε πάρει αντίστοιχη θέση και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, έξαλλος ήταν ο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας. Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα, όπως ενημέρωσε χθες, Παρασκευή 23 Απριλίου, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share