Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί προχωρήσαμε τώρα στο άνοιγμα & για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (Video)

Δυσάρεστο, αλλά απαραίτητο το Πάσχα στο σπίτι

22 Απριλίου 2021 19:30
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί προχωρήσαμε τώρα στο άνοιγμα & για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη πραγματοποιείται μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, για τον οδικό χάρτη προς την κανονικότητα μετά το Πάσχα.

Μητσοτάκης: Για κάποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Το δίλημμα «εντατική ή εμβόλιο» έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Alpha. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ σε ότι αφορά το Πάσχα υπογράμμισε ότι στόχος ήταν να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην επαρχία.

Επισήμανε, δε, ότι η άρση του lockdown λειτουργεί ως αντισθάθισμα στην απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. «Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε ότι «ο εμβολιασμός για κάποιους θα είναι υποχρεωτικός» διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν επιτρέπεται απόλυση αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί».

Μητσοτάκης: Δυσάρεστο, αλλά απαραίτητο το Πάσχα στο σπίτι

«Αποφασίσαμε μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής να μην επιτραπούν μετακινήσεις το Πάσχα. Είναι ένα αντιστάθμισμα το άνοιγμα που θα ακολουθήσει. Καταλαβαίνουμε την κούραση της κοινωνίας, αλλά η περιπέτεια τελειώνει», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Το 2021 δεν είναι 2020, μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας και τα νησιά μας, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Τώρα γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε. Υπήρχε ο φόβος του νέου ιού, υπήρχε καθολική συμμόρφωση. Ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στην πρώτη φάση», πρόσθεσε σχετικά με το Πάσχα.

«Δεν γνωρίζαμε πως θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Είχαμε υποψίες για δεύτερο κύμα, δεν είχαμε σίγουρες απαντήσεις για τα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι η λύση στο πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι το Πάσχα του 2021 θα είμαστε στην Αθήνα, είμαστε αισιόδοξοι και χαμογελαστοί», ανέφερε στη συνέχεια.

Μητσοτάκης: Ο λόγος που κάνουμε τώρα το άνοιγμα – Τα κορωνοπάρτι δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή

Σχετικά με το άνοιγμα παρά τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα, συμπλήρωσε: «Η τάση είναι πτωτική, μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Για εμένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Κάθε εβδομάδα που περνάει, χτίζουμε τείχος ανοσίας. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ο καιρός είναι σύμμαχος. Το άνοιγμα είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο».

«Η Ελλάδα τα κατάφερε καλά. Είναι δύσκολο να το λέμε όταν υπάρχουν 10.000 νεκροί, αλλά η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε υγιείς δυνάμεις μέσα στην κοινωνία. Θεωρώ ότι πλέον εμπιστευόμαστε περισσότερο το κράτος από ότι πριν έναν χρόνο. Είναι μια επιτυχία της χώρας, όχι κομματική», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Πολλές φορές έχουμε πάρει μέτρα απέναντι στις προσδοκίες της κοινής γνώμης, αλλά κάνουμε το επιδημιολογικά σωστό. Πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας να κλείσουμε στο τρίτο κύμα, αλλά για αυτό δεν γίναμε Πορτογαλία. Για αυτό άντεξε και θα αντέχει το ΕΣΥ. Τώρα, αυτό είναι το επιδημιολογικά ορθό. Είναι καλύτερο ο κόσμος να είναι οργανωμένα έξω, παρά ανεξέλεγκτα μέσα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγχει την προσωπική ζωή των πολιτών. Όλοι οι ειδικοί λένε, βγείτε έξω όσο περισσότερο μπορείτε», σχολίασε.

Σχετικά με την κατάσταση στις πλατείες, επεσήμανε: «Είναι εξαίρεση αυτό που βλέπουμε στις πλατείες. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται στα μέτρα. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θέλαμε να επιβάλουμε τη λογική της καταστολής».

«Στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης υπήρξε ένα λάθος, μια αστοχία, ένα γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Η εμπειρία έδειξε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή. Με δική μου απόφαση, που ελήφθη χωρίς δεύτερη σκέψη», πρόσθεσε για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης.

«Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλες και προς όλους. Ας δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι νέοι μας να διοχετεύσουν την ορμή και τον ενθουσιασμό τους για να γίνει κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30άρηδες, ας διοχετεύσουμε εκεί την ενέργειά μας. Ανοίγει η εστία άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για το που θα πάει ο καθένας, έρχεται και Μεγάλη Εβδομάδα, ας δείξουμε λίγο περισσότερη εγκράτεια», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Τα στοιχεία δεν δείχνουν αυτό. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και πρόστιμα επιβάλλονται. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα είναι αυστηροί οι έλεγχοι για την έξοδο από τις πόλεις και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια ρήση που ήταν στον δημόσιο διάλογο πριν λίγο καιρό. Ας πάμε στη θάλασσα ή στα βουνά της περιοχής μας, μετά τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν εξάλλου οι μετακινήσεις», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης για την παρουσία της αστυνομίας στον έλεγχο των μέτρων.

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά οργανωμένη και πρωτοποριακή για το ελληνικό κράτος. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, με υποδομές που μπορεί να χρησιμεύσουν στο μέλλον. Κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα, αυτό οφείλεται στην ΕΕ. Από τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε περισσότερα δεν θα υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε για τα εμβόλια.

«Επαναλαμβάνω την έκκληση μου στους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να πάνε να εμβολιαστούν. Αν δεν θέλουν να το ακούσουν από εμένα, να το ακούσουν από γιατρούς εντατικούς που αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Είναι τραγωδία να μπορείς να αποφύγεις μια αρρώστια που σκοτώνει και να μην το κάνεις. Τα εμβόλια πλέον ξέρουμε ότι είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και τον Αρχιεπίσκοπο που με θάρρος και με τόλμη είπε να εμβολιαστούμε όλοι. Έχει και την εμπειρία της ασθένειας ο ίδιος. Ελπίζω ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών που έχουμε, θα γίνουν ακόμα πιο υψηλά στη συνέχεια», υποστήριξε αναφερόμενος σε όσους έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια για την καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών.

«Σίγουρα ένα τεστ, είναι λιγότερο «παρεμβατικό» από ένα εμβόλιο. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω. Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να κάνω τώρα αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο όταν θα ανοίξει νέος κύκλος εμβολιασμού σίγουρα για την γρίπη ίσως και για τον κορονοϊό, θα συζητήσουμε σοβαρά και με τα υπόλοιπα κόμματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για τους αρνητές του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Είναι ελάχιστοι. Μερικές φορές τους δίνουμε μεγαλύτερη σημασία επειδή είναι εξαίρεση στον κανόνα. Όταν κάποιος κάνει τολμηρά βήματα πρώτος, υπάρχει καχυποψία. Αυτό έγινε στα self-test. Αναλάβαμε κι εμείς ένα ρίσκο – χρησιμοποιώ πάλι τη φράση – για το πώς θα δουλέψει. Για εμένα έχει σημασία γιατί περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη.

Όμως δουλεύει πολύ καλά και στα σχολεία και στον κόσμο της εργασίας. Πρέπει να σας πω ότι θα προμηθευτούμε τον επόμενο μήνα έναν μεγάλο αριθμό τεστ για τις ανάγκες της χώρας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που το κάναμε αυτό, όπως και τα rapid test αντιγόνου. Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ πια, η θετικότητα της Ελλάδας είναι πράσινη.

Όταν αυξάνεις τα τεστ, τα θετικά είναι ίδια. Το ερώτημα είναι αν τα ξέρουμε ή όχι. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσο περισσότερα θετικά θα απομονώσουμε και θα προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share