Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέα κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου: Συνάντηση τη Μεγάλη Εβδομάδα

Θα τα ξαναπούν μετά από όσα έγιναν στην Άγκυρα...

22 Απριλίου 2021 12:46
Νέα κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου: Συνάντηση τη Μεγάλη Εβδομάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέα κόντρα βρίσκεται... στα σκαριά για Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να συναντώνται στη Γενεύη τη Μεγάλη Εβδομάδα, αυτή την φορά με αφορμή το Κυπριακό.

Στην πόλη της Ελβετίας θα διεξαχθεί άτυπη πενταμερής συνάντηση, «προκειμένου να προσδιοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Στο τραπέζι της συνάντησης θα καθίσουν εκτός από τους κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου, μετά την φοβερή τους κόντρα στην Άγκυρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Μεγάλης Βρετανίας Ντομινίκ Ραμπ και του τουρκικού ψευδοκράτους της Κύπρου Ταχσίν Ερτουγκρόγλου.

Νίκος Δένδιας: Νέα συνάντηση με τον Τσαβούσογλου μετά την ένταση στην Άγκυρα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται όσο το δυνατόν καλύτερα για τη συγκεκριμένη συνάντηση αν και οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αφού η Άγκυρα και τα Κατεχόμενα τους τελευταίους μήνες απορρίπτουν την επιλογή διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας συνεχώς ότι επιδιώκουν τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου σε δύο κράτη.

Το ΥΠΕΞ της χώρας μας έχει επισημάνει πως «στόχος της εν λόγω διάσκεψης είναι να βρεθεί κοινό έδαφος, που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Η Ελλάδα, με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης, προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της άτυπης διάσκεψης».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ από τη μεριά του μέσω του κ. Τσαβούσογλου έχει εκφράσει την άποψη ότι η πρόταση για τη συνάντηση στη Γενεύη προήλθε κατόπιν τουρκικής πρότασης, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν θέλει να μοιραστεί οτιδήποτε με την τουρκική. Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν λέμε κάτι άλλο από τη δίκαιη διανομή της ενέργειας. Δεν θέλουν. Δεν θέλουν να μοιραστούν και την κυβέρνηση, την εξουσία. Τότε, αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην ομοσπονδία, πρέπει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για ποιο θέμα θα κάνουμε συνομιλίες και να βρούμε μια φόρμουλα για μόνιμη λύση».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share