Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις: Έρχεται συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν!

Πότε θα γίνει και με ποια θέματα στην ατζέντα;

22 Απριλίου 2021 11:47
Ραγδαίες εξελίξεις: Έρχεται συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τις δύο πλευρές να ετοιμάζουν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα δείχνουν πως οι πρώτες συνεννοήσεις έγιναν κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο ο χρόνος της συνάντησης είναι ακόμη αδιευκρίνιστος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πότε θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του τόνισε ότι με τον κ. Δένδια συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και μια συνάντηση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν, χωρίς να πει κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό αργότερα. Ο Ερντογάν είναι πάντα έτοιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Στην Ανδραβίδα ο Μητσοτάκης για την άσκηση «Ηνίοχος ’21»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ανδραβίδα για να παρακολουθήσει την άσκηση «Ηνίοχος 2021» που διεξάγεται με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων.

Στην συγκεκριμένη άσκηση συμμετέχουν πολεμικά αεροσκάφη από 13 χώρες, κάνοντας αυτές τις μέρες το αεροδρόμιο της βόρειας Ηλείας να είναι το πιο ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την άσκηση «Ηνίοχος»

Οι χώρες που έχουν πάρει μέρος είναι: Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Ισπανία, Καναδάς, Κύπρος, Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανίας και Σλοβενία.

Κάθε περίπου πέντε λεπτά υπάρχει μια απογείωση από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, με τα πολεμικά αεροσκάφη που μετέχουν στην άσκηση να σαρώνουν τον ουρανό του Αιγαίου καλύπτοντας όλο το FIR Αθηνών, να φτάνουν μέχρι το Καστελλόριζο, αλλά και τα μικρά νησιά της Παναγιάς, των Φούρνων κλπ.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με τμήματα Κ/Β Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται την άσκηση «Ηνίοχος», ενώ φέτος πραγματοποιείται σε μια στιγμή τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία και ο κ. Μητσοτάκης θα βρει την ευκαιρία από την Ανδραβίδα να στείλει μήνυμα στη γείτονα χώρα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share