Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Νέο «σόου» από τα τουρκικά ΜΜΕ μετά το «μπρα-ντε-φερ» Δένδια - Τσαβούσογλου

Το "φυσάνε και δεν κρυώνει" στην Άγκυρα

17 Απριλίου 2021 14:49
Νέο «σόου» από τα τουρκικά ΜΜΕ μετά το «μπρα-ντε-φερ» Δένδια - Τσαβούσογλου

Πανικό φαίνεται πως έχει εξαπολύσει στην Τουρκία το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τα τουρκικά ΜΜΕ να προσπαθούν διακαώς να βγάλουν νικητή της συζήτησης τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ούτε δύο 24ωρα δεν έχουν περάσει μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Άγκυρα και η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Ελλάδα εξέδωσε Navtex που καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Κρήτης μέχρι και τα νότια της Ρόδου, στο πλαίσιο ελληνογαλλικής έρευνας στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία έσπευσε να ανταπαντήσει με αντι-Navtex.

Συνεπής στη γνωστή της τακτική, μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, η Άγκυρα ξανάρχισε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Εξάλλου, είχε διακόψει μονάχα για δύο 24ωρα. Να θυμίσουμε ότι πραγματοποιήθηκαν υπερπτήσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της 25ης Μαρτίου κι αυτό παρά το μορατόριουμ για τις εθνικές εορτές των δύο χωρών.

Νέο «σόου» από τα τουρκικά ΜΜΕ μετά το «μπρα-ντε-φερ» Δένδια - Τσαβούσογλου

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στην «ελληνική αδιαλλαξία»

Ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν πολύ θόρυβο, αναφερόμενα στην «ελληνική αδιαλλαξία», αλλά και στο πώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «έβαλε στη θέση του τον Έλληνα ομόλογό του». Στην πραγματικότητα, επαναλαμβάνουν ακριβώς αυτό που είπε και ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δυστυχώς το θέμα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον υπουργό μας, ξέφυγε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά, ο υπουργός μας επί των Εξωτερικών τον έβαλε στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ήπια. Άλλωστε δεν θα μας ταίριαζε ως έθνος και ως χώρα», είπε για το περιστατικό.

Τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, μάλιστα, έστησαν πάνελ, αλλά και βίντεο που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα δυστυχώς δεν αλλάζει». Να θυμίσουμε ότι ο Δένδιας συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο σχεδόν για μία ώρα, μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ερντογάν.

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τη συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών το δείπνο πραγματοποιήθηκε, αλλά το κλίμα ήταν κάπως αμήχανο. Όμως μετά από αρκετά λεπτά παγωμάρας, η κουβέντα περιεστράφη σε άσχετα θέματα και κάπως έτσι κύλησε η βραδιά.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων. «Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share